Συνεδρίασε  το Δημοτικό  Συμβούλιο του Δήμου Κιλελέρ και αφού διαπιστώθηκε πως υπάρχει η νόμιμη απαρτία  ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σπύρος Καλέτσιος,  αναφερόμενος στο   1ο θέμα    εκτός   ημερήσιας   διάταξης  σχετικά με το «Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κιλελέρ για ανάπτυξη Φ/Β Πάρκων σε γη υψηλής παραγωγικότητας» έδωσε τον λόγο στον Δημοτικό Σύμβουλο και Πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ Αχιλλέα Βαρδακούλη ο οποίος  το εισηγήθηκε.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία (ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας Βασίλειος Σταμουλάκης δήλωσε ότι διαφωνεί με το ψήφισμα) την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος:

«Ο Δήμος Κιλελέρ είναι ο μεγαλύτερος σε καλλιεργήσιμη έκταση και ο μεγαλύτερος σε αγροτική παραγωγή δήμος της χώρας, με το  μεγαλύτερο μερίδιο των δημοτών μας να ασχολούνται και να επισιτίζονται από τον πρωτογενή τομέα.

Δηλώνουμε εξαρχής ότι δεν είμαστε αντίθετοι εκ προοιμίου με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και τις προσπάθειες που γίνονται για την απεξάρτηση της χώρας από ξένες και κοστοβόρες πηγές ενέργειας. Απαιτούμε όμως ένα ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο, το οποίο θα εφαρμόζεται και θα σέβεται κάθε παραγωγικό κλάδο, χωρίς όμως να αδικεί άλλους τομείς της ανάπτυξης στα πλαίσια της ενεργειακής απεξάρτησης.

Τον τελευταίο καιρό,  με μεγάλή ανησυχία βλέπουμε συνεχώς να φύονται πάσσαλοι σε χωράφια εύφορης γης υψηλής παραγωγικότητας, τα οποία «βγαίνουν» από την παραγωγή για να αναπτυχθούν φωτοβολταϊκά πάρκα. Αυτά τα χωράφια οι δημότες μας τα καλλιεργούν, τα ενοικιάζουν, παράγουν από αυτά και ζουν τις οικογένειες τους και σε λίγο δε θα βρίσκουν γη να καλλιεργήσουν. Παράλληλα δε τα χωράφια μας θα είναι περιτριγυρισμένα από πάνελ και δεν ξέρουμε τι συνέπειες θα έχει αυτό.

Η αφαίρεση τόσων πολλών στρεμμάτων παραγωγικής γης από την καλλιέργεια (με δεδομένο μάλιστα πως η τάση για δέσμευση γης για φωτοβολταϊκά είναι αυξητική), είναι φανερό ότι θα οδηγήσει ακόμα περισσότερους αγρότες στην έξοδο από το αγροτικό επάγγελμα και στην ανεργία και παράλληλα στην αύξηση του διατροφικού ελλείμματος από εγχώρια προϊόντα, για τη χώρα μας.

Ταυτόχρονα επιφέρουν, όπως αποδεικνύεται, σοβαρό πλήγμα στην άκρως απαραίτητη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή της Θεσσαλίας και γενικότερα της χώρας, αφού εκδιώχθηκαν και θα οδηγηθούν σε οικονομικό αδιέξοδο πολλοί ακόμα γεωργοί και κτηνοτρόφοι, που ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τις χαμηλές τιμές παραγωγού, το τεράστιο κόστος παραγωγής και τις καταστροφές από φυσικά φαινόμενα.

Όπως αναφέρθηκε και από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας,  σύμφωνα με τα στοιχεία της ΡΑΑΕΥ, προκύπτει ότι έχουν ήδη εγκατασταθεί Φ/Β σε έκταση περίπου 40χιλ στρεμμάτων που σχεδόν έχουν καλύψει το επιτρεπόμενο όριο.

            Για τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις Φ/Β (334χιλ. στρέμματα) που έχουν πάρει τουλάχιστον άδεια παραγωγής τίθενται εύλογα ερωτήματα για το ποιες από αυτές βρίσκονται σε καλλιεργήσιμη γη.

Εμείς εκτιμούμε ότι το όριο αυτό έχει ήδη ξεπεραστεί, παρ’ όλ’ αυτά βλέπουμε συνεχώς να δεσμεύεται γη για φωτοβολταϊκά στην περιοχή μας.

Επειδή όσον αφορά τη γη υψηλής παραγωγικότητας  η οποία  κρίνεται κρίσιμη για την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας, είναι μη ανανεώσιμη και τίθεται από τη νομοθεσία ανώτατο όριο γης υψηλής παραγωγικότητας που μπορούν να καταλαμβάνουν φωτοβολταικά.

Εκφράζουμε την ανησυχία μας και ζητάμε να πληροφορηθούμε από κάθε αρμόδιο φορέα :

  1. Πόση είναι αυτή τη στιγμή η χαρακτηρισθείσα ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας στον Δήμο Κιλελέρ
  2. Σε τιποσοστό έχει κορεστεί η αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας στον Δήμο Κιλελέρ από φωτοβολταϊκούς σταθμούς (που έχουν ήδη τεθεί σε λειτουργία ή έχουν χορηγηθεί δεσμευτικές προσφορές σύνδεσης από τον αρμόδιο Διαχειριστή)
  3. Σε τιποσοστό έχουν κορεστεί οι καλλιεργούμενες εκτάσεις (καλλιεργούμενη γεωργική γη και αγρανάπαυση) στο Δήμο Κιλελέρ από φωτοβολταϊκούς σταθμούς (που έχουν ήδη τεθεί σε λειτουργία ή έχουν χορηγηθεί δεσμευτικές προσφορές σύνδεσης από τον αρμόδιο Διαχειριστή)
  4. Πόσες αιτήσεις για εγκατάσταση και λειτουργία Α.Π.Ε. έχουν απορριφθεί στον Δήμο Κιλελέρ και εν γένει στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλίαςμε αιτιολογία απόρριψης την υπέρβαση των μέγιστων ορίων που είχαν τεθεί (α) με την Κ.Υ.Α. του 2020 και (β) με την Κ.Υ.Α. του 2022;

Ζητούμε από όλους τους συναρμόδιους φορείς την πιστή τήρηση και εφαρμογή του νομικού πλαισίου που διέπει τις εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών και ειδικά σε γη υψηλής παραγωγικότητας

Τέλος προειδοποιούμε ότι η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των πάρκων φωτοβολταϊκών, με την ανοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, θα προκαλέσει σε βάθος χρόνου την εξαφάνιση της γης υψηλής παραγωγικότητας από τη γραμμή παραγωγής, οδηγώντας σε εξαφάνιση του πρωτογενούς αγροτικού τομέα της χώρας. Ενός τομέα που διαχρονικά συνέβαλε στην ανάπτυξη των υποδομών  και των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και σήμερα όχι μόνο δεν του δίνεται η δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος για κάλυψη των αναγκών του, μέσω ενεργειακού συμψηφισμού, λόγω επικαλούμενου κορεσμού των δικτύων, αλλά βλέπει και την καλλιεργήσιμη γη, απαραίτητο  μέσο της αγροτικής παραγωγής να ¨χάνεται¨ και να αλλάζει χρήση στο βωμό επιχειρηματικών συμφερόντων.

Θεωρούμε ότι οι ενέργειες όλων μας πρέπει να αποσκοπούν σε μία σε μία δίκαιη μεταχείριση της γης υψηλής παραγωγικότητας προς όφελος του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου, με διαφάνεια και κοινωνικά δίκαιη πρόσβαση των αγροτών και των κτηνοτρόφων και κυρίως της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με χορήγηση ενεργειακού χώρου, που δεδομένα θα αξιοποιηθεί προς όφελος των τοπικών κοινωνιών».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω