Η πανδημία Covid-19, προκάλεσε μια ψυχιατρική πανδημία της οποίας οι επιπτώσεις είναι φανερές, έχουν αποδειχθεί στατιστικά και θα διαρκέσουν πολλά χρόνια. Το ertnews.gr ζήτησε από τους ειδικούς οι οποίοι διαχειρίζονται καθημερινά τους ανθρώπους που υποφέρουν από ψυχικές διαταραχές να μοιραστούν μαζί μας, τις σκέψεις τους, τις ανησυχίες και τις ελπίδες τους για τη νέα χρονιά.
O MSc Εξαρτησιολόγος και ψυχίατρος στον ΟΚΑΝΑ, Κωνσταντίνος Κοκκώλης, εστιάζει στην παιδεία και τη μόρφωση για να κυριαρχήσει ο ορθολογισμός, η επιστημονικότητα, οι ηθικές αξίες πραγματικής ελευθερίας, ισότητας και αλληλοβοήθειας.
Κατά το έτος που μόλις διανύσαμε, όπως και κατά τη διάρκεια του αμέσως προηγούμενου, οδεύοντας βαθύτερα στον 21ο αιώνα, γίναμε μάρτυρες μαζικών φαινομένων ανορθολογισμού, εγωκεντρισμού, καχυποψίας, παρερμηνευτικότητας, δογματισμού, δεισιδαιμονίας και φονταμενταλισμού, τα οποία πυροδότησαν αντιδράσεις διχασμού και πόλωσης στην, διαρκώς δοκιμαζόμενη, κοινωνία.
Δεν γνωρίζω να υπάρχουν τεκμήρια, τα οποία μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε πως είναι εφικτή η δόμηση μιας ιδανικής, ευρέως διαφωτισμένης, θεμελιωδώς ομονοούσας, απολύτως δίκαιης και καθολικά συμπεριληπτικής κοινωνίας ή πολιτείας, μιας «ουτοπίας», όπως τόσοι πολλοί έχουν οραματιστεί.
Από την άλλη φαίνεται τεκμηριωμένο το γεγονός πως η συνεχής αλλαγή είναι όχι μόνο εφικτή αλλά και αναπόφευκτη. Και πως, σε αρκετές περιπτώσεις, είναι κατορθωτή η πηδαλιούχηση της επικείμενης αλλαγής προς την επιθυμητή κατεύθυνση, αν και συχνά με απρόβλεπτες μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες κοινωνικές ή και οικολογικές ακόμη επιπτώσεις.
Δεν μου αρκεί να καταφύγω σε ευχές ή ιδεολογήματα τα οποία υποτίθεται πως εξασφαλίζουν μαγικά ένα ευνοϊκότερο μέλλον ως προς τα προαναφερθέντα. Και δεν διαθέτω ικανή φαντασία να προτείνω οποιαδήποτε άλλη λύση από την εστίαση στην μόρφωση και την παιδεία. Παιδεία η οποία, αντί να εστιάζει εμμονικά στη στρατολόγηση επαγγελματιών μέσω ενός κεντρικού γεγονότος πανελληνίων εξετάσεων, θα αποσκοπεί, ήδη από την προσχολική αγωγή, στη διαμόρφωση τόσο μιας αναβαθμισμένης μαζικής κουλτούρας, όπου θα κυριαρχούν ο ορθολογισμός, η επιστημονικότητα, ηθικές αξίες πραγματικής ελευθερίας, ισότητας και αλληλοβοήθειας, καθώς και η αγάπη για τη ζωή, τη φύση και το σύμπαν, όσο και στον επαρκή εφοδιασμό των πολιτών για μια ποιοτικότερη κατανάλωση και υγιέστερη επιδίωξη της ικανοποίησης, με ελαχιστοποίηση των δυσμενών επιπτώσεων στα άτομα και τον κόσμο.