«Ο ελληνισμός εδώ, στη Σουηδία, έβρισκε ανέκαθεν μια χώρα και μια κοινωνία εξαιρετικά φιλόξενες. Ιδιαίτερα στα δύσκολα χρόνια της δικτατορίας. Αλλά και αργότερα, όπου η Σουηδία αποτέλεσε πρότυπο σεβασμού στις ελευθερίες και διακρίθηκε για το κοινωνικό κράτος και τα προνόμια που απολάμβαναν όλοι ανεξαιρέτως οι κάτοικοί της. Όπως, λοιπόν, ήταν φυσικό οι Έλληνες προκόψατε σε κάθε τομέα της ζωής, στις επιστήμες, στα γράμματα, στην επιχειρηματική δραστηριότητα, ακόμη και στην πολιτική. Έχουμε ελληνικής καταγωγής βουλευτές στο σουηδικό κοινοβούλιο. Για όλες αυτές τις επιτυχίες είμαστε υπερήφανοι. Οι ελληνικές κοινότητες αποτελούν την πιο στέρεη γέφυρα φιλίας και συνεργασίας με τη Σουηδία». Τα παραπάνω ανέφερε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας, κ. Μωυσή Νικολαΐδη, στην ελληνική πρεσβεία στην Στοκχόλμη, παρουσία του πρέσβη κ. Ανδρέα Φρυγανά.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος βρίσκεται στη σουηδική πρωτεύουσα, μαζί με τον Γραμματέα της Επιτροπής, βουλευτή Κοζάνης της ΝΔ, κ. Στάθη Κωνσταντινίδη, στο πλαίσιο ενημέρωσης για τις ελληνικές θέσεις επί του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος εν όψει της Σουηδικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2023.
Ψήφος ομογενών
Το προεδρείο των Ελλήνων της Σουηδίας, που αποτελείτο από τον πρόεδρο κ. Μωυσή Νικολαΐδη, την αντιπρόεδρο κ. Παρασκευή Καραζήση, την ταμία κ. Χρυσάνθη Κολιάστα και την υπεύθυνο πολιτιστικών κ. Χρύσα Μπαρμπάτσιαλου, σε γεύμα εργασίας που παρέθεσε στους Έλληνες βουλευτές, έθεσε το θέμα των περιορισμών που έχουν τεθεί στη συμμετοχή των αποδήμων στις εθνικές εκλογές. Οι βουλευτές της Βουλής των Ελλήνων εξηγήσαν στους ομογενείς ότι, δυστυχώς, δεν υπήρξε η απαραίτητη πλειοψηφία των 200 βουλευτών για δικαίωμα ψήφου στον τόπο κατοικίας των Ελλήνων του εξωτερικού, χωρίς καμία προϋπόθεση σε όλους όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.
Συζητήθηκε, επίσης, ο ρόλος της ομογένειας στην προάσπιση των εθνικών δικαίων, σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, καθώς αυξάνονται οι διάφορες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει. Τέλος, οι ομογενείς της Σουηδίας ενημέρωσαν τους κ.κ. Χαρακόπουλο και Κωνσταντινίδη για την κατάσταση της εκπαίδευσης στη Σουηδία και την ελληνομάθεια.
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις