Την εκτίμηση ότι τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την εστίαση και τη ψυχαγωγία είναι ορθά, εξέφρασε ο καθηγητής στα πανεπιστήμια Κύπρου και Warwick, Χαρίδημος Τσούκας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.
«Τα επικροτώ, επιβάλλονται και σε άλλες χώρες δημοκρατικές. Είναι λύση ανάγκης για να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα της δημόσιας υγείας. Δεν είναι διχαστικά τα μέτρα, αλλά μπορούμε να τα κάνουμε διχαστικά αν θέλουμε», σημείωσε.
Όπως εξήγησε ο ίδιος, «εάν επιλέξουμε να μιλάμε για τα μέτρα με ένα διχαστικό τρόπο, τα μέτρα θα καταλήξουν να είναι διχαστικά. Περίμενα μεγαλύτερη σοβαρότητα από τον ΣΥΡΙΖΑ που κυβέρνησε. Δεν μπορείς να επικρίνεις τον πρωθυπουργό για την προπληρωμένη κάρτα των 150 ευρώ. Αυτό κάνουν οι περισσότερες χώρες, δίνουν κίνητρα και αντικίνητρα».
Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα συγκεκριμένα μέτρα «κάνουν διακρίσεις μεταξύ των πολιτών και πρέπει να κάνουν, με έναν τρόπο που υπηρετεί το κοινό καλό. Το να κάνει μια κυβέρνηση διακρίσεις μεταξύ των πολιτών, δεν είναι απαραίτητα κακό». Έφερε ως παράδειγμα τις ΗΠΑ όπου ισχύει εδώ και δεκαετίες η πολιτική των θετικών διακρίσεων, καθώς και τη Νορβηγία, όπου τα μισά μέλη των Δ.Σ των εταιρειών, πρέπει να είναι γυναίκες.
«Διακρίσεις γίνονται, το ερώτημα είναι αν υπηρετούν το κοινό καλό. Αυτές οι διακρίσεις που φέρνουν τα νέα μέτρα, δεν στιγματίζουν, υπηρετούν το κοινό καλό και είναι αναιρέσιμες», υπογράμμισε.
«Δεν με παίρνει από το αυτί η κυβέρνηση να πάω να εμβολιαστώ. Εάν διστάζω να εμβολιαστώ είτε για λόγους υγείας είτε για λόγους αρχής, θα υποχρεώνομαι να κάνω κάθε δυο ημέρες το rapid test. Έχουν χαρακτήρα κινήτρων και κυρώσεων. Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να προστατεύει τη δημόσια υγεία», επισήμανε ο κ. Τσούκας.
«Εάν εγώ δεν θέλω να επιδείξω αλληλεγγύη, η κυβέρνηση πως πρέπει να με αντιμετωπίσει; Δεν πρέπει να μου δώσει κίνητρα ή να μου επιβάλλει κυρώσεις εάν δεν επιδείξω τη δέουσα κοινωνικότητα;», διερωτήθηκε ο ίδιος.