Σε μια εφιαλτική πρόβλεψη για τον πόλεμο στην Ουκρανία προχώρησε το CNN, υποστηρίζοντας ότι δυο μήνες μετά τη ρωσική εισβολή, η ειρήνη απέχει περισσότερο από ποτέ.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Το αμερικανικό μέσο σημειώνει ότι η κλιμάκωση της ρητορικής εκ μέρους τόσο των αμερικανών όσο και των ρώσων αξιωματούχων δεν επιτρέπει περιθώρια ελπίδας, τη στιγμή που οι μάχες επί του ουκρανικού εδάφους γίνονται όλο και πιο λυσσαλέες. Παράλληλα, ο οικονομικός πόλεμος δεν δείχνει επίσης να κινείται προς τη λήξη.

Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, σύμφωνα πάντα με το CNN, καταδεικνύουν ότι το χάσμα μεταξύ των κυριολεκτικών και μεταφορικών μετώπων βαθαίνει, με τη διπλωματία να αποδυναμώνεται διαρκώς. Η Ουκρανία και οι δυτικοί υποστηρικτές της μοιάζουν να χάνουν και τα τελευταία ψήγματα υπομονής απέναντι στη Ρωσία, καθώς η εισβολή, που απειλεί να ανατρέψει την αρχιτεκτονική ασφαλείας που οικοδομήθηκε στην Ευρώπη μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, συνεχίζεται.

Ρωσικές επιτυχίες

Η εκτεταμένη στρατιωτική επιχείρηση της Μόσχας στα ανατολικά της Ουκρανίας προχωρά αργά, αλλά σημειώνοντας επιτυχίες, με το Κίεβο να παραδέχεται ότι αρκετές πόλεις βρίσκονται υπό ρωσικό έλεγχο. Όλο και περισσότερες αναφορές σε εγκλήματα πολέμου έρχονται στην επιφάνεια, και οι αξιωματούχοι που ορίστηκαν από τους Ρώσους ετοιμάζονται για ένα «δημοψήφισμα-απάτη» στην κατεχόμενη Χερσώνα, σε μια χοντροκομμένη απόπειρα νομιμοποίησης της εισβολής.

Δυτικές ενισχύσεις

ΗΠΑ και ΕΕ έχουν ήδη επιβάλει πολλαπλά πακέτα κυρώσεων με στόχο να πλήξουν τη ρωσική οικονομία, με τις προσπάθειες πλέον να στρέφονται στην αποστολή επιπλέον οπλισμού στην πληττόμενη Ουκρανία. Αντιπρόσωποι 40 κρατών συγκεντρώθηκαν στην αεροπορική βάση Ράμσταϊν της Γερμανίας αυτή την εβδομάδα, προκειμένου να συνεισφέρουν στο συντονισμό και την οργάνωση της παράδοσης οπλισμού.

«Δεν έχουμε καθόλου χρόνο για χάσιμο», τόνισε τη Δευτέρα ο υπουργός άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν. «Είμαστε υποχρεωμένοι να κινηθούμε με την ταχύτητα του πολέμου. Και γνωρίζω ότι όλοι οι ηγέτες θα φύγουν σήμερα πιο αποφασισμένοι από ποτέ να υποστηρίξουν την Ουκρανία στη μάχη της απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα και κτηνωδία».

Ο Όστιν δήλωσε ότι αρκετά κράτη έχουν συμφωνήσει να προσφέρουν περισσότερη υποστήριξη στην Ουκρανία. Ανάμεσά τους και η Γερμανία, η οποία από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έχει υπάρξει επιφυλακτική στην αποστολή οπλισμού σε εμπόλεμες χώρες, η οποία ωστόσο δεσμεύτηκε να παραδώσει βαρέος τύπου όπλα στο Κίεβο.

Επιθετική μετατόπιση της πολιτικής της Ουάσινγκτον

Στόχος της Ουάσινγκτον, σύμφωνα με τον Όστιν, είναι να δει «τη Ρωσία αποδυναμωμένη σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μην είναι σε θέση να κάνει πράξεις σαν κι αυτές που συνόδευσαν την εισβολή της στην Ουκρανία». Πρόκειται για μια σημαντική και επιθετική μετατόπιση της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία είχε προηγουμένως υποστηρίξει ότι το μόνο που θέλει είναι να υποστηρίξει την Ουκρανία στην προσπάθειά της να αμυνθεί, όπως επισημαίνει το CNN.

Η δυτική στρατηγική μετατόπιση προέκυψε στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, όπως αποδεικνύει η όλο και μεγαλύτερη ανοχή στον κίνδυνο που ενέχει η αποστολή βαρύτερου οπλισμού στην Ουκρανία και αντανακλά την πεποίθηση ότι οι στόχοι του Πούτιν στην πρώην σοβιετική δημοκρατία δεν περιορίζονται στην κατάληψη ενός τμήματός της, όπως είχε συμβεί για παράδειγμα με την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, σύμφωνα με βρετανό διπλωμάτη.

Προειδοποιήσεις από το Κρεμλίνο

Το Κρεμλίνο είναι πιθανό να αντιμετωπίσει τις δηλώσεις του Όστιν ως απόδειξη ότι η Ουάσινγκτον και ευρύτερα η Δύση έχει στόχο τον περιορισμό της Ρωσίας και την αποτροπή της ανάδυσής της ως παγκόσμια δύναμη, όπως ήταν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και όπως είχε υποσχεθεί ο Πούτιν στους Ρώσους ότι θα ξαναείναι στο μέλλον.

«Φαίνεται πως δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για τις διαπραγματεύσεις και εκείνοι που ζητούν να μη νικήσει η Ρωσία και καλούν άλλους να επικρατήσουν επί της Ρωσίας και να καθυποτάξουν και να καταστρέψουν τη Ρωσία, επιχειρούν να το πετύχουν γεμίζοντας την Ουκρανία με όπλα, με πολλά, πολλά όπλα», τόνισε ο ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, την Τρίτη. «Αν συνεχιστεί αυτό, δεν είναι πιθανό οι διαπραγματεύσεις να είναι παραγωγικές».

Ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, φαίνεται επίσης να αμφισβητεί το κατά πόσον οι διπλωματικές προσπάθειες μπορούν να συνεχιστούν. Την Τρίτη, ο Πούτιν υποστήριξε ότι οι διαπραγματευτές είχαν επιτύχει «σημαντική πρόοδο» στη διάρκεια των συζητήσεων στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο μήνα, όμως η πρόοδος αυτή εκτροχιάστηκε έπειτα από τις καταγγελίες ότι οι ρωσικές δυνάμεις εκτέλεσαν αμάχους και εγκατέλειψαν τα πτώματά τους στη μέση του δρόμου στην Μπούκα. Το Κρεμλίνο διαψεύδει τη διάπραξη αυτής της κτηνωδίας και ισχυρίζεται ότι οι δορυφορικές εικόνες, όπως επίσης και εκείνες που τραβήχτηκαν από μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιβεβαιώνοντάς τες, ήταν παραχαραγμένες.

Οικονομικός πόλεμος

Οι προσπάθειες της Μόσχας να εξαπολύσει επίσης οικονομικό πόλεμο κατά της Δύσης, πλέον έχουν ξεπεράσει την επιβολή κυρώσεων ως αντίποινα, παρατηρεί το CNN. Ο ρωσικός κρατικός ενεργειακός κολοσσός, η Gazprom, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία, εξαιτίας της άρνησης των δύο κρατών να πληρώσουν σε ρούβλι. Ουσιαστικά, η κίνηση αυτή σημαίνει ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί ως όπλο τις εξαγωγές ενέργειας.

Ο πολωνός πρωθυπουργός, Ματέους Μοραβιέτσκι, αποκάλεσε την κίνηση «ευθεία επίθεση», ενώ η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τη χαρακτήρισε «εκβιασμό». Και οι δύο ηγέτες δήλωσαν ότι οι αξιωματούχοι τους είχαν προετοιμαστεί για αυτή την εξέλιξη.

«Είναι ξεκάθαρο ότι αυτή τη στιγμή το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται περισσότερο ως πολιτικό και οικονομικό όπλο του πολέμου», τόνισε ο βούλγαρος υπουργός ενέργειας, Αλεξάντερ Νικόλοφ.

Η Ρωσία δεν δείχνει δείγματα υποχώρησης, παρά την πιο επιθετική στάση της Δύσης. Ο Λαβρόφ προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου «είναι πραγματικός και δεν θα πρέπει να υποτιμάται».

Η απόφαση για ενίσχυση του εξοπλισμού της Ουκρανίας, καταλήγει το CNN, θα μπορούσε εντέλει να τη βοηθήσει να νικήσει τον πόλεμο. Όταν, όμως, ρώσοι στρατιώτες σκοτώνονται από δυτικά όπλα, ο Πούτιν είναι πιθανό να μην αποδειχθεί πρόθυμος να καθίσει στο τραπέζι των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Περισσότερα Εδω