Θλιβερή πρωτιά στην υπογονιμότητα μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. θα έχει το 2030 η Ελλάδα, η οποία σήμερα κατέχει τη δεύτερη θέση μετά την Ιταλία. Είναι άκρως ανησυχητικά τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο του Economist και καταδεικνύουν ότι στη χώρα μας ο δείκτης γονιμότητας σε απόλυτους αριθμούς είναι 1,34 παιδιά ανά γυναίκα όταν ο δείκτης αναπλήρωσης είναι μόλις 2,1 παιδιά, καθιστώντας το χάσμα στο δημογραφικό μεγάλο. Το Υπουργείο Εργασίας προωθεί την υλοποίηση πέντε μέτρων το προσεχές διάστημα, προκειμένου να αντιμετωπίσει την δημογραφική κρίση.
Γερνάει, αλλά και λιγοστεύει κατά 400 χιλιάδες άτομα ανά δεκαετία ο ελληνικός πληθυσμός. Στη νέα γενιά: 22 στις 100 γυναίκες μένουν άτεκνες, αριθμός διπλάσιος από ότι παλαιότερα. Το 2030 η Ελλάδα θα έχει το οξύτερο δημογραφικό πρόβλημα στην Ευρώπη με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ασφαλιστικό, το σύστημα υγείας την οικονομία της χώρας αλλά και την εθνική ασφάλεια.
Από το βήμα συνεδρίου του Εconomist o υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε στα μέτρα τα οποία προωθούνται για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας μεταξύ των οποίων:
Οι «Νταντάδες της γειτονιάς» με οικονομική ενίσχυση των οικογενειών για την πρόσληψη πιστοποιημένου παιδαγωγού φροντιστή.
Επιδότηση έρχεται επίσης για να δημιουργηθούν 120 χώροι φύλαξης παιδιών μέσα σε μεγάλες επιχειρήσεις (για 2.500 παιδιά)
Χρηματοδότηση προβλέπεται και για την δημιουργία 50 χιλιάδων νέων θέσεων για βρέφη και νήπια σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Δεν συμβάλλουν στις επίλυση του δημογραφικού οι πρόσφατες αλλαγές στα εργασιακά υπογράμμισε η τομεάρχης Οικονομικών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Έφη Αχτσιόγλου. “Οι πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση δηλαδή του ξεχειλώματος του εργασιακού ωραρίου και τελικά της μείωσης αποδοχών”, είπε χαρακτηριστικά.
Με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης θα υλοποιηθούν επίσης προγράμματα απασχόλησης με ωφελούμενες άνεργες μητέρες.
Μιλώντας στο συνέδριο του Economist για το δημογραφικό ο Υπουργός Εργασίας άνοιξε και παράθυρο για την περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του 2022. Ήδη έχει ανακοινωθεί αύξηση των κατώτατων αποδοχών 2% από 1/1/2022.
Ρεπορτάζ: Κατερίνα Γράβου
Πηγή: ΕΡΤ