Το τσουνάμι της παραλλαγής Όμικρον συνεχίζεται σε όλο τον κόσμο. Στην Αμερική έσπασε το φράγμα του ενός εκατομμυρίου νέων κρουσμάτων σε μία μέρα, ενώ τα σχολεία ανοίγουν παντού με προφυλάξεις και αυστηρότερα πρωτόκολλα. Τον σκεπτικισμό του για τη διενέργεια 4ης δόσης εξέφρασε ο κορυφαίος ειδικός εμβολίων της Οξφόρδης σερ Άντριου Πόλαρντ. Την ίδια ώρα στη Γαλλία εντοπίστηκε νέα παραλλαγή από το Καμερούν.

Ρεκόρ νέων κρουσμάτων στη Γαλλία εξαιτίας της Όμικρον. «Σήμερα, το υπουργείο Υγείας ανακοινώνει σχεδόν τριακόσιες χιλιάδες μολύνσεις σε 24 ώρες» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Υγείας, Ολιβιέ Βεράν.

Την ίδια ώρα, το νομοσχέδιο για το εμβολιαστικό πάσο που η κυβέρνηση Μακρόν επιθυμεί να τεθεί σε ισχύ στις 15 Ιανουαρίου διχάζει. Οι συζητήσεις στην Κάτω Βουλή διακόπηκαν ενώ δεκάδες πολιτικοί καταγγέλλουν ότι έχουν δεχθεί απειλές για τη ζωή τους και βανδαλισμούς στα γραφεία τους.

Στη Βρετανία ξεπεράστηκε για πρώτη φορά το φράγμα των διακοσίων χιλιάδων κρουσμάτων ημερησίως, ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας.

«Όποιος νομίζει ότι η μάχη μας με την COVID-19 τελείωσε, φοβάμαι πως κάνει μεγάλο λάθος… Είναι η στιγμή για την ύψιστη προσοχή» τόνισε ο Μπόρις Τζόνσον.

Τα σχολεία άνοιξαν με τους μαθητές να υποβάλλονται σε διαγνωστικά τεστ. Ένα εκατομμύριο πολίτες είναι σε καραντίνα, η οικονομία να κινδυνεύει με παράλυση ωστόσο δεν θα κλείσει όπως ανακοίνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός. Πολλά νοσοκομεία είναι σε κατάσταση έκταση ανάγκης λόγω απουσίας εργαζομένων και το σύστημα υγείας πιέζεται.

«Δυστυχώς, βλέπουμε αύξηση στις νοσηλείες σε όλη τη χώρα, ιδίως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας» τόνισε ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Σατζίντ Τζάβιτ.

Παγκόσμιο ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο! Η λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών στη χώρα δοκιμάζεται με χιλιάδες σχολεία να επιλέγουν την τηλεκπαίδευση. Στη Νέα Υόρκη, ωστόσο, 1 εκατομμύριο μαθητές επέστρεψαν στα θρανία.

Στο Οντάριο του Καναδά τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά και οι μαθητές θα κάνουν τηλεμαθήματα, καθώς γίνεται λόγος για τσουνάμι κρουσμάτων.

Στην ηπιότερη συμπτωματολογία της Όμικρον σε σχέση με άλλες παραλλαγές αναφέρθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Χαρακτήρισε πρόωρη την όποια συζήτηση για χορήγηση εμβολίου στοχευμένου κατά της «Όμικρον», τονίζοντας ότι είναι μία απόφαση που απαιτεί διεθνή συντονισμό και δεν πρέπει να λαμβάνεται από τον εμπορικό τομέα.

«Βλέπουμε συνεχώς έρευνες που καταδεικνύουν πως η Όμικρον προσβάλλει την άνω αναπνευστική οδό. Σε αντίθεση με άλλες παραλλαγές που προσβάλουν τους πνεύμονες και προκαλούν βαριά πνευμονία» τόνισε ο αξιωματούχος του ΠΟΥ, Αμντι Μαχάμουντ.

Στο Ισραήλ, τα πρώτα στοιχεία μελέτης δείχνουν κατακόρυφη αύξηση του επιπέδου των αντισωμάτων μετά την τέταρτη δόση του εμβολίου!

«Μια εβδομάδα μετά την τέταρτη δόση, βλέπουμε πενταπλάσια αύξηση του αριθμού των αντισωμάτων στους εμβολιασμένους» τόνισε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ.

Ραγδαία η αύξηση των μολύνσεων και στην Αυστραλία. Στη Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας, υπάρχουν καταγγελίες ότι εργαζόμενοι στον υγειονομικό τομέα -κυρίως ασυμπτωματικοί- εξαναγκάζονται να επιστρέψουν στην εργασία τους.

Νέα παραλλαγή από το Καμερούν – Τι λένε οι επιστήμονες

Σε σχέση με τη νέα παραλλαγή από το Καμερούν εντοπίστηκε στις αρχές Δεκεμβρίου από ερευνητές σε Πανεπιστήμιο της Μασσαλίας. Φέρει 46 μεταλλάξεις κι έχει εντοπιστεί  σε 12 ανθρώπους που νόσησαν με κορονοϊό, στη νοτιοανατολική Γαλλία. Ο ασθενής μηδέν φέρεται να επέστρεψε στη Γαλλία μετά από ταξίδι στο Καμερούν.

Δεν υπάρχουν ακόμα αποδείξεις για το πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι παρά τις μεταλλάξεις της και οι επιστήμονες λένε ότι με τα μέχρι στιγμής δεδομένα μάλλον δεν μπορεί να συγκριθεί με τη Δέλτα και την Όμικρον οι οποίες εξαπλώθηκαν πολύ πιο γρήγορα, κάτι που μένει να διαπιστωθεί.

Αυτό στο οποίο συμφωνούν πολλοί επιστήμονες από τη Γαλλία και ο καθηγητής της Οξφόρδης, σερ Άντριου Πόλαρντ, είναι ότι είναι πάρα πολύ απρόβλεπτη η κατάσταση σχετικά με τις νέες μεταλλάξεις που θα προκύψουν καθώς λένε ότι μπορεί το χειρότερο να πέρασε σίγουρα όμως κανείς δεν ξέρει αν οι μελλοντικές παραλλαγές θα φέρουν και ηπιότερη νόσηση.

Πηγή: ΕΡΤ, Επιμέλεια: Ρίτσα Καστάνη, Παντελής Γκόνος

Σχετικό Άρθρο: Ηλ. Μόσιαλος: Τι ξέρουμε για τη νέα παραλλαγή από το Καμερούν

 

Περισσότερα Εδω