Με την μετάλλαξη Δέλτα να σαρώνει και να θέτει την χώρα και ολόκληρο τον πλανήτη, προ ενός τέταρτου κύματος κοροναϊού, επιστήμονες και Αρχές βρίσκονται σε συναγερμό και αναζητούν τρόπους να αναχαιτίσουν την εξάπλωση της πανδημίας.
Η ταχεία αύξηση των διασωληνωμένων – της τάξης του 154% μέσα σε ένα μόλις μήνα, δείχνει ότι έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια και την Τρίτη αναμένεται να ανακοινωθούν τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κοροναϊού, όπως προανήγγειλε από χθες Σάββατο ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
Το υψηλό ιικό φορτίο στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς και η θερινή ραστώνη στους εμβολιασμούς, σηματοδοτεί περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους με την επιστροφή των αδειούχων στα αστικά κέντρα, καθώς όπως έχουν ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη το ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown δεν υφίσταται.
Σφίγγει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους – Πιθανή η επιστροφή της μάσκας
«Κλειδωμένη» θα πρέπει να θεωρείται η απόφαση για πρόσβαση σε κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας και εστίασης μόνο των πολιτών που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους κατά του κοροναϊού ενώ κατά πάσα πιθανότητα επιστρέφει για όλους η μάσκα και στους εξωτερικούς χώρους για όλους.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, τα νέα μέρτρα θα ανακοινωθούν την Τρίτη.
«Νομίζω την Τρίτη θα ανακοινωθεί το πλαίσιο λειτουργίας της οικονομίας και της κοινωνίας όσον αφορά την πανδημία δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία, επιμένει δεν υποχωρεί, δημιουργεί απειλές σε πείσμα όσων ερμηνεύουν τα πράγματα με το δικό τους τρόπο» σημείωσε και σχολίασε για τους ανεμβολίαστους ότι «ή θα εμβολιαστούν αυτοί οι άνθρωποι, ή θα νοσήσουν, θέτοντας σε κίνδυνο το κοινωνικό σύνολο, κι όσους έχουν εμβολιαστεί».
«Με τους αριθμούς των εμβολιασμών δεν μετράμε ψήφους, μετράμε ανθρώπινες ζωές» τόνισε. Παράλληλα, δήλωσε ότι η πιθανότατα επαναφοράς της μάσκας για όλους σε εξωτερικούς χώρους είναι πιθανή εάν το υποδείξουν οι ειδικοί.
Τεστ με δικά τους έξοδα δύο φορές την εβδομάδα
Τα μέτρα θα περιλαμβάνουν επιβαρύνσεις στην τσέπη όσων δεν έχουν κάνει το εμβόλιο. Ειδικότερα, τα self test θα σταματήσουν να χορηγούνται δωρεάν στους εργαζόμενους τόσο του ιδιωτικού, όσο και του δημόσιου τομέα. Οι εργαζόμενοι επομένως θα πρέπει να κάνουν εβδομαδιαίως τα απαραίτητα τεστ αυτοδιάγνωσης με δική τους επιβάρυνσή. Τα τεστ θα πρέπει να είναι είτα μοριακά είτε rapid και θα γίνονται δύο φορές την εβδομάδα ενώ η τιμή τους θα είναι προκαθορισμένη.
Οπως είπε ο κ. Οικονόμου, «για συγκεκριμένους χώρους θα υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια που έχουν να κάνουν με τη φύση της δραστηριότητας πχ ψώνια εκεί υπάρχουν άλλα μέτρα όπως περιορισμός ατόμων μάσκα. Όσοι εμβολιασμένοι θα έχουν περισσότερες επιλογές στον ελεύθερο χρόνο τους και άνεση στις κινήσεις, οι ανεμβολίαστοι θα κάνουν εργαστηριακά τεστ 1 – 2 φόρες την εβδομάδα από το Σεπτέμβριο και μετά με δικά τους έξοδα, σε προκαθορισμένη τιμή». Υπογράμμισε μάλιστα ότι δεν υπάρχει περίπτωση καθολικού lockdown.
Αγορές με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή τεστ
Σχεδόν βέβαιο πρέπει να θεωρείται ότι οι αγορές εντός των καταστημάτων θα γίνονται μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης. Οι ανεμβολίαστοι θα κληθούν να επωμιστούν και σε αυτή την περίπτωση το κόστος του τεστ.
Φυσικά, πρόκειται να μπει και στο όριο των πελατών ανάλογα με το εμβαδόν του εκάστοτε εμπορικού καταστήματος. Η επιστροφή της χρήσης μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους πρέπει, επίσης, να θεωρείται δεδομένη, σύμφωνα με το MEGA.https://www.megatv.com/embed/?p=2020466466
Παράλληλα οι περιορισμοί στα ταξίδια που υφίστανται όλο το καλοκαίρι θα συνεχίσουν να υπάρχουν και τον χειμώνα. Δηλαδή σε πλοία και αεροπλάνα η επιβίβαση θα γίνεται με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή διαφορετικά με τα απαραίτητα τεστ.
Πώς θα λειτουργήσουν σχολεία και πανεπιστήμια
Με ανάλογο τρόπο με τις επιχειρήσεις αλλά και με τον δημόσιο τομέα θα λειτουργήσουν και άλλοι τομείς δραστηριότητας, όπως η εκπαίδευση με την έναρξη του νέου σχολικού και ακαδημαϊκού έτους. Δάσκαλοι, καθηγητές και μέλη του διδακτικού προσωπικού των πανεπιστημίων που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης, θα πρέπει να υποβάλλονται δύο φορές ανά εβδομάδα σε εργαστηριακό τεστ (PCR ή Rapid), με δική τους ευθύνη.
Οι μαθητές θα πρέπει να προσκομίζουν το αποτέλεσμα self test, το οποίο παρέχεται δωρεάν (μαθητές 12 ετών και άνω μπορούν επίσης να εμβολιαστούν και να φέρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού).
Απαγόρευση εισόδου
Λίγα 24ωρα πριν την ανακοίνωση των μέτρων, κυβερνητικές πηγές ξεκαθάρισαν ότι θα παραμείνει το μπλόκο στους ανεμβολίαστους σε κλειστούς χώρους εστιατορίων, καφέ, μπαρ, θεάτρων, κινηματογράφων και γηπέδων.
Αυτό σημαίνει ότι καθώς οι καιρικές συνθήκες θα επιδεινώνονται οι ανεμβολίαστοι δεν θα έχουν δυνατότητα να εισέλθουν σε χώρους ψυχαγωγίας, ενώ αντίθετα οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να μπουν απρόσκοπτα, επιδεικνύοντας απλώς το σχετικό ψηφιακό πιστοποιητικό και την ταυτότητά τους.
Το σκεπτικό πίσω από την κυβερνητική στρατηγική είναι ότι η έξοδος για ψυχαγωγία αποτελεί επιλογή παρά ανάγκη -σε αντίθεση με την εργασία ή τις αγορές αγαθών. Συνεπώς, εφόσον οι μη εμβολιασμένοι αρνούνται να προστατευθούν από τον κοροναϊό ενώ όλα τα εμβόλια είναι πλέον διαθέσιμα, η ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας έναντι της πανδημίας συνεπάγεται ότι η δική τους σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει με διαφορετικούς ρυθμούς.
Αύξηση στα ραντεβού εμβολιασμού
Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες, παρατηρείται αύξηση στον προγραμματισμό ραντεβού για εμβολιασμό τις πρώτες ημέρες μετά τον Δεκαπενταύγουστο, σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο διάστημα.
Συγκεκριμένα, από την Δευτέρα έως την Πέμπτη αυτής της εβδομάδας προγραμματίστηκαν 53.000 νέα ραντεβού, ρυθμός διπλάσιος σε σχέση με τις μέρες πριν την Γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Έως τη Παρασκευή είχαν λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση περισσότεροι από 5,89 εκατομμύρια πολίτες ενώ οι πλήρως εμβολιασμένοι αγγίζουν τα 5,6 εκατομμύρια.
Η στρατηγική της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό, φαίνεται πάντως να αποδίδει, όπως δείχνουν και τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στα οποία καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση των εμβολιασμών σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ.
Πιο συγκεκριμένα, στις ιδιωτικές δομές γήρατος και αναπηρίας τον Ιούλιο το ποσοστό εμβολιασμού των εργαζομένων ήταν στο 62%, ενώ σήμερα είναι πάνω από το 85%. Μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζεται στις δημόσιες δομές, όπου τον Ιούλιο ήταν εμβολιασμένο το 45% των εργαζομένων, ενώ σήμερα έχει εμβολιαστεί το 90% του συνόλου