Σε ανακοίνωση του Συνδικάτου Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών ν. Λάρισας επισημαίνονται τα εξής:
“Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στα εργοστάσια κονσερβοποιίας – ψυγεία – διαλογητήρια – γενικά σε επιχειρήσεις επεξεργασίας γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων ως εποχιακοί εργάτες καταθέσαμε υπόμνημα ως Συνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών και Πανελλήνια Ομοσπονδία Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών για τα διαχρονικά αιτήματα των εποχιακά εργαζόμενων στο Υπουργείο Εργασίας.
Ύστερα από καθυστέρηση περίπου δύο μηνών και με το θέμα να έχει φτάσει στην Βουλή μας δόθηκαν οι εξής απαντήσεις.
1) την ανάλυση του Νόμου 1545/85
2) την ανάλυση του Νόμου 4093/2012 για την συνταξιοδότηση των ασφαλισμένων
“Αυτά κύριοι του Υπουργείου τα γνωρίζουμε, δεν θέλουμε αναλύσεις”. Στο υπόμνημα ζητάμε την τροποποίηση του νόμου και να χαρακτηρίζονται οι εργαζόμενοι εποχικοί και όχι οι επιχειρήσεις. Το ζητούμενο κυρίες και κύριοι του Υπουργείου είναι αυτό που αναφέρεστε σε μία παράγραφο και την μεταφέρουμε αυτολεξεί «…οποιαδήποτε διαφοροποίηση του άνω θεσμικού πλαισίου προϋποθέτει ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για την οποία θα πρέπει να συνεκτιμώνται αφενός οι πραγματικές συνθήκες της αγοράς εργασίας, αφετέρου οι δημοσιονομικές επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας…»
Δηλαδή μας λέτε ότι εν ολίγοις οι εργαζόμενοι είμαστε δημοσιονομική επίπτωση για την οικονομία.
Οι φοροαπαλλαγές και οι επιδοτήσεις, οι επιχορηγήσεις, το ζεστό άπλετο χρήμα που δίνεται στις επιχειρήσεις τι είναι κύριοι; Ανάπτυξη θα μας απαντήσετε. Αλλά για ποιους; Χωρίς εργαζόμενους ανάπτυξη δεν υπάρχει, παραγωγή δεν υπάρχει και αν φέτος υπήρχε δυσκολία εύρεσης εργαζομένων για τα εργοστάσια του χρόνου δεν θα υπάρχει εργαζόμενος αφού δεν τους διασφαλίζετε τίποτα.
Πάγια θέση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος είναι η σταθερή και μόνιμη θέση εργασίας, αυτό όμως προϋποθέτει αύξηση του πρωτογενούς τομέα ώστε και αύξηση των προϊόντων, κατάλληλες υποδομές στις επιχειρήσεις, ώστε να λειτουργούν όλο τον χρόνο. Προϋποθέτει όμως ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για την οποία όπως αναφέρεστε και στο κείμενο δεν αναλαμβάνετε. Θέλετε να διαιωνίζεται η ανεργία και να φτιάχνετε στρατιές ανέργων με χαμηλά μεροκάματα και χωρίς δικαιώματα.
Όσον αφορά το δεύτερο αίτημα για την συνταξιοδότηση των εργαζόμενων στις επιχειρήσεις επεξεργασίας γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων η απάντηση σας ήταν ότι δεν υφίσταται πρόβλεψη για διπλασιασμό του χρόνου ασφάλισης για αυτή την κατηγορία εργαζομένων. Και τι υφίσταται; Ο υπάρχων νόμος;
Τα 4.500 ένσημα αυτή η κατηγορία των εργαζομένων θέλει τουλάχιστον 50 χρόνια αν υπολογίσουμε ότι πραγματοποιούν μέσο όρο 80 – 90 μεροκάματα στην καλύτερη περίπτωση. Ούτε θεμελίωση συνταξιοδότησης δεν μπορούν να έχουν αφού τα τελευταία 5 χρόνια πρέπει να πραγματοποιούν 100 ημέρες εργασίας τον χρόνο. Τα ένσημα που πραγματοποιούνται όλα αυτά τα χρόνια και δεν θεμελιώνουν σύνταξη που πηγαίνουν; Στον βρόντο όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός μας;
Κυρίες και κύριοι του Υπουργείου και όλης της κυβέρνησης, αναλογιστείτε τις ευθύνες σας για αυτή την κατηγορία των εργαζομένων που είναι πάρα πολλοί στην χώρα μας και πάρτε πρωτοβουλίες.
Συγκεκριμένα τα αιτήματά μας είναι:
Ø Οι παραπάνω εργαζόμενοι θα πρέπει να ενταχθούν στο Νόμο 1836/89 στον οποίο εντάσσονται όλα τα εποχιακά επαγγέλματα και να δικαιούνται και αυτοί τις παροχές αυτού του Νόμου.
Ø Να τροποποιηθεί η εγκύκλιος του ΟΑΕΔ 118454/16-6-89 και να χαρακτηρίζονται εποχιακοί όλοι όσοι εργάζονται σε επιχειρήσεις όπως: κονσερβοποιία, διαλογητήρια, ψυγεία, τυροκομεία, σπαστήρες καρυδιών-αμυγδάλων, ελαιουργεία, εκκοκκιστήρια, τοματοπολτού, κατεψυγμένων φρούτων και λαχανικών. Ανεξάρτητα από το μέγεθος και τον αριθμό των εργαζομένων να παίρνουν με 70 ένσημα και πάνω το ταμείο ανεργίας όλοι.
Ø Όσοι έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 30 ημερομίσθια και δεν παίρνουν ταμείο ανεργίας να τους δοθεί το εποχικό βοήθημα του Νόμου 1839/89.
Ø Να μειωθούν οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης από το ΙΚΑ στις 2500 ένσημα αφού όσοι εργάζονται αποκλειστικά σε αυτό τον κλάδο και πραγματοποιούν από 30 έως 150 ένσημα το χρόνο δεν θα πάρουν σύνταξη ούτε σε 60 χρόνια. Αλλιώς θα πρέπει να υπολογίζεται διπλό το εποχικό ένσημο, να παίρνουν δηλαδή την εθνική σύνταξη και ότι προκύπτει από την αναλογική και την επικουρική βάση του Νόμου που υφίσταται.
Ø Υπάρχουν εκατοντάδες εργαζόμενοι-ες πάνω από 67 χρονών που επειδή παίρνει 600 ευρώ σύνταξη ο/η σύζυγος δεν μπορούν να πάρουν όχι μόνο τη σύνταξή τους από το ΙΚΑ αλλά ούτε καν αυτό το βοήθημα των υπερήλικων ανασφάλιστων και είναι άδικο να δουλεύεις 50 χρόνια στην πιο σκληρή δουλειά και να εξαρτάσαι στα γεράματα από την πενιχρή σύνταξη του/της συζύγου.
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες, εργαζόμενοι που δουλεύετε ως εποχιακά εργαζόμενοι να θυμάστε πως η επίθεση σε βάρος μας δεν πρόκειται να σταματήσει αν δεν την σταματήσουμε εμείς με τον αγώνα μας.”.
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις