Διασχίζοντας το κέντρο της Λάρισας δε γίνεται κάποιος να μην παρατηρήσει τα εκατοντάδες περιστέρια της. Περιστέρια που πετάνε από κτίριο σε κτίριο και που …προσγειώνονται στις πλατείες για να συλλέξουν «ψίχουλα» από περαστικούς, αλλά που ποτέ δεν αποχωρίζονται τα πολυσύχναστα μέρη, γιατί αγαπούν την πολυκοσμία.
Αυτά τα περιστέρια μπορεί να έχουν συνηθίσει να ζουν ελεύθερα, ωστόσο υπάρχουν και πολλά άλλα που χρίζουν ιδιαίτερης φροντίδας λόγω των δυνατοτήτων τους. Φροντίδα την οποία έχουν αναλάβει να προσφέρουν φανατικοί χομπίστες ανά την Ελλάδα με εξαιρετική αγάπη κι ενδιαφέρον για τα περιστέρια.
Μεταξύ αυτών και οι περιστεράδες της Λάρισας, οι οποίοι έχοντας διαγράψει πορεία 17 ολόκληρων χρόνων στην εκτροφή αυτού του είδους πτηνών συνεχίζουν δυναμικά το έργο τους που δεν είναι άλλο από την διάδοση της ράτσας των ντόπιων περιστεριών: Ουτζίτικα, Βούτες.
Το onlarissa.gr συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Συλλόγου Περιστεράδων Λάρισας κ. Δήμο Βουλγαρίδη στο κτήμα του περιστερά και αντιπρόεδρου του Συλλόγου κ. Τάκη Μαβίδη – που διατηρεί από το 1987 – αναλύοντας τα πάντα για το χόμπι τους και μιλώντας για τα περιστέρια «ζόμπι», τον ιό που μαστίζει τους τελευταίους μήνες τη Βρετανία.
Συνέντευξη στον Νικόλα Σελητσιανιώτη
Πού βρισκόμαστε;
Βρισκόμαστε στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας, σε απόσταση αναπνοής από τη Λάρισα, όπου κάνουμε μια συλλογική προσπάθεια με όλα τα μέλη ώστε να κρατήσουμε το χόμπι ζωντανό και να τον αναδείξουμε.
Πέρα από αυτήν την εγκατάσταση υπάρχουν κι άλλες στο νομό μας;
Υπάρχουν πάρα πολλές, που δεν μπορούμε να απαριθμήσουμε. Ο Σύλλογος μας έχει 65 μέλη, όπου ο κάθε περιστεράς έχει τη δική του εγκατάσταση. Στη Λάρισα θα βρείτε περιστερώνες περιμετρικά της: στην Νέα Σμύρνη, στη Νεάπολη, στη Φιλιππούπολη, στο δρόμο προς Γιάννουλη και προς Νίκαια αλλά και ελάχιστους μέσα στην πόλη σε ταράτσες.
Πόσα περιστέρια υπάρχουν περίπου σε μία εγκατάσταση;
Κάπου στα 150 περιστέρια, αλλά εξαρτάται από το χρόνο που διαθέτει ο καθένας καθώς ως ζωντανά χρειάζονται αρκετή δουλειά. Να φανταστείτε σε κάθε περιστερώνα υπάρχουν διαφορετικά περιστέρια, άλλα πιο νέα άλλα πιο παλιά τα οποία έχουν ξεχωριστές ανάγκες οπότε απαιτούν χρόνο.
Ποιο είναι το κυριότερο για ένα περιστέρι;
Να έχει υγεία! Μέλημά μας είναι η υγιεινή των περιστεριών. Γι’ αυτό σε κάθε περιστερώνα έχουμε από 25 έως και 30 περιστέρια. Αν έχεις περισσότερα αρχίζουν τα προβλήματα… Τα προσέχουμε όλα, και το χώρο και τα φάρμακα που χορηγούμε.
Η περίοδος αναπαραγωγής πότε είναι; Γίνεται εδώ;
Ναι γίνεται εδώ, τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου. Ξεχωρίζουμε ένα «κουμάσι» και βάζουμε τα ζευγάρια που θέλουμε.
Μπορεί κάποιος να ασχοληθεί επαγγελματικά με τα περιστέρια;
Υπάρχει κι αυτό το κομμάτι αλλά είναι πάρα πολύ μικρό. Σαν Σύλλογος δε μας ενδιαφέρει. Μεταξύ των περιστεράδων είναι μετρημένοι αυτοί που πουλάνε.
Έχουν απευθυνθεί σε εσάς για να αγοράσουν περιστέρια;
Έχει τύχει αλλά δεν είναι αυτός ο λόγος που τα διατηρούμε.
Από νεότερους υπάρχει ενδιαφέρον για εκτροφή περιστεριών;
Δυστυχώς είναι πολύ λίγα τα παιδιά. Τα παιδιά έχουν στραφεί σε άλλα χόμπι, αφού δεν είχαν ερεθίσματα για να αγαπήσουν τα περιστέρια. Σε χωριά, βέβαια, υπάρχουν νέοι που ασχολούνται. Εμείς στο Σύλλογο έχουμε την ευχαρίστηση να εκτελεί χρέη γραμματέως ένας 20χρονος, ο Γιώργος Παπαθανασίου.
Φοβάστε για τυχόν εξάλειψη του χόμπι σας;
Όχι, γιατί διαιωνίζεται εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Λογικό είναι να μην εξαλειφθεί. Ακόμη και στη Νέα Υόρκη υπάρχουν «φωλιές» περιστεριών πάνω σε ταράτσες. Ο Μάικ Τάισον – ο γνωστός πυγμάχος – που είχε τεράστια αγάπη για αυτά από μικρός, συνεχίζει μέχρι σήμερα να τα εκτρέφει στην παλιά του γειτονιά στο Μπρούκλιν.
Άρα μιλάμε για ένα περιστέρι – συντροφιά για τον άνθρωπο;
Δεν είναι μόνο συντροφιά. Για εμάς είναι ησυχαστήριο, οτιδήποτε και να σκεφτόμαστε με το που πάμε στα περιστέρια το ξεχνάμε.
Ποια είναι η καθημερινότητα για έναν περιστερά;
Πρέπει να έρθεις το πρωί να τα ανοίξεις, να αλλάξεις το νερό τους, να καθαρίσεις τη «φωλιά» τους, να ελέγξεις μήπως αρρώστησε κάποιο και να φροντίσεις να τα «πετάξεις».
Τί χαρακτηριστικά πρέπει να έχει κάποιος για να κάνει αυτό το χόμπι;
Υπομονή και επιμονή για να πετύχεις όσα θες… Η αγάπη είναι δεδομένη. Υπάρχει έντονος φόβος όχι μόνο για τυχόν αρρώστιες αλλά και για επίθεση από σαΐνι (γεράκι).
Κατά πόσο διαφέρουν τα περιστέρια που εκτρέφετε με τα περιστέρια που συναντάμε στην πόλη;
Τα περιστέρια της πόλης έχουν άλλες αντοχές, είναι σκληραγωγημένα ως προς την επιβίωση. Τα δικά μας είναι ειδικά για πέταγμα, θέλουν τροφή και φροντίδα αλλιώς αν μείνουν έξω πεθαίνουν.
Υπήρξαν αρκετές αναφορές το τελευταίο διάστημα για νεκρά περιστέρια στο κέντρο της πόλης… Ένας πιθανός λόγος;
Οι αρρώστιες!
Μήπως ευθύνεται και ο ιός των περιστεριών στην Βρετανία, με τη μόλυνση του νευρικού συστήματος και την εμφάνιση παράξενης συμπεριφοράς;
Αυτή τη στιγμή επικρατεί όντως στη Βρετανία αυτός ο ιός, με τα περιστέρια «ζόμπι». Πρόκειται για ελεύθερα περιστέρια που δεν είναι εφικτό να εμβολιαστούν και έτσι υπάρχουν μαζικοί θάνατοι. Το πρόβλημα είναι μεγάλο. Εμείς γι’ αυτό κλείνουμε τα περιστέρια μας. Φοβόμαστε μήπως έρθουν ελεύθερα περιστέρια στο χώρο, μεταδώσουν την ασθένεια και χάσεις το «κοπάδι» σου. Εμείς εμβολιάζουμε τα περιστέρια και απομονώνουμε εκείνα που προσβάλλονται!
Άλλες δύσκολες αρρώστιες;
Η σαλμονέλα, ο τύφος, το σκουλήκι (ενδοπαράσιτα). Αλλά για εμάς σημαντικό πρόβλημα συνιστά και η έλλειψη πτηνολόγων στην Ελλάδα. Ανθρώπων δηλαδή που έχουν ειδικευτεί στα πτηνά και γνωρίζουν περισσότερα για περιστέρια.
Συμβουλεύεστε συχνά κτηνιάτρους;
Εμείς που ζούμε καθημερινά τα περιστέρια ξέρουμε τί βοηθάει, οπότε προσπαθούμε μόνοι μας να τα γιατρεύομε παίρνοντας πάντα κάποια γνώμη. Οι περισσότεροι κτηνίατροι στη Λάρισα έχουν ασχοληθεί με τα πτηνά, φέρνουν αρκετά φάρμακα και μας καλύπτουν.
Σας ευχαριστώ πολύ! Εύχομαι καλά πετάγματα!
Εμείς ευχαριστούμε!
*Οι περιστεράδες ολόκληρης της χώρας συναντώνται στις γιορτές που διοργανώνουν ετησίως σε διαφορετικές πόλεις. Στις 28 με 29 Ιανουαρίου του 2023 έχουν ραντεβού στη Λάρισα, όπου θα λάβουν χώρα κι επιδείξεις περιστεριών.
Δείτε βίντεο και φωτογραφίες:
Φωτό / βίντεο: onlarissa.gr
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις