Μοιράσου το αρθρο!

Στο πλαίσιο του προγράμματος: ERASMUS+ με τίτλο: «Traces from past to future», «Ίχνη από το παρελθόν στο μέλλον», δύο καθηγητές του ΓΕΛ Αγριάς Κουμούτση Αναστασία, χημικός και Ευαγγελόπουλος Δημήτριος, φυσικής αγωγής και τέσσερις μαθητές Βαμβάκος Χαρίλαος, Μιχαήλοβ Λιούμπο, Ευαγγελινού Ελευθερία και Διανέλλου Χαραλαμπία είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στην πόλη Mataro’ της Καταλονίας στην Ισπανία. Οι υπόλοιπες, εκτός της Ελλάδας, χώρες που συμμετέχουν στο παραπάνω πρόγραμμα, είναι οι εξής: Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Τουρκία.
Η διάρκεια του προγράμματος είναι διετής: τα σχολικά έτη 2022-2023 και 2023-2024. Ο βασικός στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία ενός διεθνικού φεστιβάλ φιλμ με κοινωνικά μηνύματα. Επιδιώκεται η εξοικείωση μαθητών και καθηγητών με τις νέες τεχνολογίες καθώς και η ανάπτυξη των γλωσσικών και επικοινωνιακών τους δεξιοτήτων. Γίνεται προσπάθεια να αναδειχθεί η σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς των τόπων των συμμετεχουσών χωρών και η αξία της, προκειμένου να στηριχθούμε στο παρελθόν για να προχωρήσουμε ομαλά στο μέλλον.
Η συγκεκριμένη επίσκεψη πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2022. Οι μαθητές φιλοξενήθηκαν σε οικογένειες από το ενταγμένο στο πρόγραμμα σχολείο, το «Institut Laia l’ Arquera».

Το «Mataro’» είναι η πρώτη πόλη της Ισπανίας που είχε σιδηροδρομικό δίκτυο, που την ένωνε με τη Βαρκελώνη (1848), λόγω της ανθηρής βιομηχανικής παραγωγής, η οποία από τα μέσα του 19ου αιώνα είχε λάβει χώρα στην πόλη, και συγκεκριμένα στην επεξεργασία υφασμάτων. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους, μαθητές και καθηγητές συμμετείχαν σε εκπαιδευτικές επισκέψεις και εργαστήρια, σχετικά με τη βιομηχανική ανάπτυξη της πόλης και την εξέλιξη της αρχιτεκτονικής των κτιρίων της.
Είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο «Parc Güell» στη Βαρκελώνη, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, ένα από τα κύρια έργα τέχνης του A. Gaudí, με εμβληματικά στοιχεία της συγκεκριμένης πόλης της Καταλονίας. Οι συμμετέχοντες ήρθαν σε επαφή με ένα σκηνικό με πολλά συμβολικά στοιχεία, που συνδυάζει πολιτικά και θρησκευτικά ιδανικά. Αποκόμισαν μία εικόνα από την πολιτιστική ζωή της πόλης, όπου έζησαν μεταξύ άλλων ο Σαλβαδόρ Νταλί, ο Ζουάν Μιρό και ο Αντόνι Γκαουντί.

Επισκέφτηκαν το μουσείο Ζουάν Μιρό, που βρίσκεται στο λόφο Μονζουίκ. Είδαν από κοντά τα σημαντικότερα έργα του Ζουάν Μιρό καθώς και άλλων καλλιτεχνών, σε ένα εκθεσιακό χώρο που είναι αφιερωμένος στην προώθηση του έργου νέων καλλιτεχνών που πειραματίζονται με την Τέχνη.

Περισσότερα Εδω