Ήταν το μακρινό 1985, όταν ο ψαράς Δημήτρης Μαυρίκης σε μια τυχαία κατάδυση, έμεινε έκθαμβος με αυτό που αντίκρυσε σε βάθος 26 μέτρων: Ένα πραγματικό «δάσος» από αμφορείς, το φορτίο δηλαδή, ενός ναυαγίου του 5ου αιώνα π.Χ., αμετακίνητοι μέσα στους αιώνες, έτσι ώστε να σχηματίζουν το περίγραμμα του πλοίου!
Πρόκειται για μια τεράστια ποσότητα κρασιού, που παρήχθη στη Χαλκιδική και στη Σκόπελο και θα κατέληγε στα τραπέζια της οινοποσίας της κλασικής Ελλάδας, πιθανότατα και στην Αθήνα της εποχής του Περικλή.
Η ανακάλυψη αυτή μάλιστα αλλάζει όσα γνωρίζαμε για την αρχαία ναυπηγική. Μέχρι πρότινος, θεωρούταν ότι μετά τη ρωμαϊκή εποχή άρχισαν να ναυπηγούνται πλοία αυτού του μεγέθους – ωστόσο όπως αποδείχτηκε, οι Έλληνες είχαν ξεπεράσει τους Ρωμαίους ήδη τρεις αιώνες νωρίτερα…
Ωστόσο, όπως και συμβαίνει και πολλούς άλλους θησαυρούς της αρχαίας μας κληρονομιάς σε αυτή τη χώρα, έπρεπε να περάσουν 35 χρόνια, ώστε το κράτος να αποφασίσει να βγάλει από την αφάνεια αυτή τη σπουδαία ανακάλυψη.
Το 2020, εγκαινιάστηκε ως το πρώτο ενάλιο μουσείο και η είδηση έσκασε σαν «βόμβα» σε όλους του λάτρεις του βυθού του πλανήτη. Χιλιάδες από αυτούς το έχουν ήδη επισκεφτεί, πραγματοποιώντας μια ονειρική κατάδυση στην ιστορία.
Το Newsbomb.gr βρέθηκε στην Αλόννησο και στον τόπο του ναυαγίου, συνομίλησε με δύτες, τον άνθρωπο που ανακάλυψε το ναυάγιο, ενώ επισκέφτηκε και το μουσείο ενάλιων αρχαιοτήτων, στο οποίο μπορούν να «καταδυθούν» νοητά, με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας, όσοι δεν έχουν δίπλωμα δύτη… Για αυτούς, αρκούν εντατικά μαθήματα μιας εβδομάδας ώστε να λάβουν την πιστοποίηση και να ζήσουν μια από τις δυνατές εμπειρίες της ζωής τους, όπως μας περιγράφουν ενθουσιασμένοι τουρίστες που μόλις αναδύθηκαν από το μοναδικό αυτό ναυάγιο.
Ο Δίας Μένης, Εκπαιδευτής Καταδύσεων, Alonissos Triton Dive Center, πραγματοποιεί οργανωμένες καταδύσεις εδώ και 4 χρόνια κι είναι από τους τυχερούς που έχουν τη δυνατότητα να θαυμάζουν καθημερινά σχεδόν αυτόν τον αρχαίο θησαυρό, «χωρίς να κουραστεί ποτέ» για αυτό.
Ο ίδιος διαπιστώνει το τεράστιο ενδιαφέρον που θα μπορούσε να μεταβάλλει δραστικά τη θέση της Αλοννήσου στον παγκόσμιο -και όχι μόνο στον ελληνικό- τουριστικό χάρτη, ωστόσο όπως τονίζει, πρέπει να γίνουν στοχευμένες ενέργειες για αυτό, όπως θα ήταν η ενοποίηση των ναυαγίων του θαλάσσιου πάρκου του νησιού – διότι υπάρχουν ακόμη τέσσερα εκτός από αυτό, και το ένα μάλιστα, είναι αρχαιότερο!
Ο Κώστας Μαυρίκης, που ήταν ο δεύτερος άνθρωπος στον κόσμο που είδε το ναυάγιο, μετά τον πατέρα του που το ανακάλυψε, περιγράφει στο Newsbomb.gr το ασύλληπτο συναίσθημα που ένιωσε όταν καταδύθηκε στην αρχαία ιστορία, ενώ εκφράζει και τη… χαρμολύπη του, για το γεγονός ότι έπρεπε να περάσουν σχεδόν 4 δεκαετίες για να αποκτήσει η ανακάλυψή τους τη θέση που της αξίζει…
Η απογοήτευσή του, δε, έφερε αποτέλεσμα, καθώς τον οδήγησε στην απόφαση να δημιουργήσει το εξαιρετικό μουσείο, στη χώρα της Αλοννήσου, για το ναυάγιο αυτό… «Έγινε εμμονή μας, να γίνει αυτό το ναυάγιο κτήμα όλου του κόσμου», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Δείτε το ρεπορτάζ:
Ακόμα, πολλά μπορούν να γίνουν, ώστε το σπουδαίο ναυάγιο να αποκτήσει τη θέση που του αξίζει. Η ενοποίηση των ενάλιων αρχαιολογικών χώρων, με την προβολή και των άλλων 4 ναυαγίων, η ενίσχυση των δράσεων προβολής παγκοσμίως αυτού του θησαυρού -που διακόπηκαν απότομα – και φυσικά η αντιμετώπιση του χρόνιου προβλήματος, που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα μικρά νησιά του Αιγαίου, που δεν είναι άλλο από την σποραδικότητα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης, όταν φεύγουν τα τουριστικά «φώτα» από πάνω τους, θα ήταν κάποια από αυτά…
(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.4”;
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
Περισσότερα Εδω