Στο πρόγραμμα συμμετέχουν η Ελλάδα, η Τουρκία, η Ισπανία και η Ιταλία.

Σκοπός του προγράμματος είναι να γίνει γνωστή η αξία της μεσογειακής διατροφής και τα κοινά στοιχεία που υπάρχουν στον τρόπο διατροφής των λαών της μεσογείου.

Την 1η ημέρα, εκπαιδευτικοίκαι μαθητές επισκέφτηκαν το σχολείο υποδοχής,όπου πραγματοποιήθηκε εγκάρδιο καλωσόρισμαστηναίθουσα εκδηλώσεωνμεσύντομες ομιλίες και παρουσιάσεις των εταίρων. Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα υποδοχής με παρουσίασητοπικών χορών, ξενάγηση στο σχολείο και ενημέρωση για ιστορικές και επιστημονικές προσωπικότητες της χώρας υποδοχής, που διακοσμούσαν το σχολικό χώρο.

Στην κουζίνα του σχολείου, οι τούρκοι μαθητές παρασκεύασαν τοπικά εδέσματαμε τη συμμετοχή μαθητών από την Ελλάδα και τις άλλες χώρες, τα οποία προσφέρθηκαν στους επισκέπτες και ήταν εξαιρετικά. Η δράση έδωσε τη δυνατότητα διερεύνησης ομοιοτήτων και διαφορών στις διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων.

Τη 2η ημέρα, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στον διευθυντή εκπαίδευσης της περιφέρειας, μετά από πρόσκλησή του, σε κλίμα φιλικής υποδοχής και φιλοξενίας. Ακολούθησε η επίσκεψη στον Ναό του Απόλλωνα στα Δίδυμα. Ο ναός ήταν επιβλητικός και εντυπωσιακός, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση. Η συγκίνηση ήταν αναπόφευκτη. Ακολούθησε η επίσκεψη στο τοπικό πολιτιστικό μουσείο ανταλλαγής πληθυσμών, επίσκεψη στο μουσείο και στον αρχαιολογικό χώρο της Μιλήτου,(εντυπωσιακό το τεράστιο θέατρο χωρητικότητας 10.000 θεατών), επίσκεψη στις Θέρμες της Μιλήτου και στο τοπικό Τζαμί.

Την 3η ημέρα, προορισμοί της αποστολής ήταν ο αρχαιολογικός χώρος της Αφροδισιάδας, το Μουσείο Αφροδισιάδας,ηΙερόπολη καιτο παγκόσμιο μνημείο φυσικής ομορφιάς, Παμούκαλε, τα«μπάνια της Κλεοπάτρας», σχηματισμένες λεκάνες θερμών πηγών από τα χημικά στοιχεία του νερού που τρέχει.

Την 4η ημέρα , πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην Παναγία Παρθένο, χριστιανική εκκλησία που θεωρείται ιερή από χριστιανούς και μουσουλμάνους. Στη συνέχεια έγινεεπίσκεψη στον τεράστιο και εντυπωσιακό αρχαιολογικό χώρο της Εφέσου. Ολόκληρη η αρχαία πόλη με τα εξαιρετικά ευρήματά της, η βιβλιοθήκη του Κέλσου, το τεράστιο αρχαίο θέατρο 25.000 θέσεων, προκάλεσαν συγκίνηση σε όλους, κυρίως όμως στην ελληνική ομάδα, αφού αισθάνθηκε να βρίσκεται σε αρχέγονα πάτρια εδάφη και οικείους χώρους.

Ακολούθησε επίσκεψη στο χωριό Syringe, παραδοσιακό, πρώην ελληνικό χωριό, που κι αυτό εγκαταλείφθηκε λόγω ανταλλαγής των πληθυσμών. Το χωριό είχε έντονο φολκλόρ χρώμα και είναι πολύ γνωστός τουριστικός προορισμός στην Τουρκία.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με τη γιορτή αποχαιρετισμού, το οποίο πραγματοποιήθηκε σε παραδοσιακή τουρκική ταβέρνα, δίπλα στο Ναό του Απόλλωνα, στα Δίδυμα, όπουμαθητές και καθηγητές γεύτηκαν τοπικά εδέσματα και άκουσαν τουρκική μουσική από τη ζωντανή ορχήστρα του καταστήματος.

Την τελευταία ημέρα,έγινε ησυνάντηση των εταίρων, η αξιολόγηση και η συζήτηση για τα οφέλη της κινητικότητας, η υπογραφή και η παράδοση των εγγράφων. Η λήξη της κινητικότητας πραγματοποιήθηκε σε κλίμα συγκίνησης και έκφρασης ευχαριστιών για το συνεργατικό πνεύμα απ’ όλες τις αποστολές.Ακολούθησε η μετάβαση με μισθωμένο λεωφορείο στη Σμύρνη, πτήση για Κωνσταντινούπολη και από εκεί με άλλη πτήση επιστροφή στην Αθήνα και άφιξη με λεωφορείο στην Καρδίτσα.

 

 

Περισσότερα Εδω