Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας συνδιοργανώνουν τιμητική εκδήλωση για την αναγόρευση του εξέχοντος επιστήμονα, Καθηγητή Ιωάννη Β. ΡΑΓΚΟΥΣΗ, ως Επίτιμου Διδάκτορα. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024, στις 11:00 π.μ., στο επιβλητικό Αμφιθέατρο «Ιπποκράτης» της Βιόπολης Λάρισας.

Ο Καθηγητής Ιωάννης Β. Ραγκούσης, ένας πρωτοπόρος στον τομέα της Γονιδιωματικής και της Βιοϊατρικής, συνδυάζει την επιστημονική αριστεία με μία μοναδική όραση για το μέλλον της γενετικής έρευνας. Η τελετή θα αποτελέσει μια σπάνια ευκαιρία για να τιμήσουμε το ακαδημαϊκό και ερευνητικό του έργο, το οποίο έχει καθορίσει νέες κατευθύνσεις στις βιοϊατρικές επιστήμες.

Πρόγραμμα Εκδήλωσης:

Έναρξη τελετής

Προσφώνηση του Καθηγητή του Πανεπιστημίου McGill, Ιωάννη Β. ΡΑΓΚΟΥΣΗ

από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Καθηγητή Χαράλαμπο Δ. ΜΠΙΛΛΙΝΗ.

«Έπαινος» προς τον Καθηγητή Ιωάννη Β. ΡΑΓΚΟΥΣΗ

από τν Καθηγητή Μοριακής Βιολογίας του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας, Κωνσταντίνο Δ. ΜΑΤΘΙΟΠΟΥΛΟ.

Ανάγνωση του Ψηφίσματος, της Αναγόρευσης και επίδοση των τίτλων και του Επιτηβεννίου από την Αναπληρώτρια Πρόεδρο του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας,

Καθηγήτρια Βιολογίας Σπονδυλωτών, Αικατερίνη Α. ΜΟΥΤΟΥ.

Ομιλία του τιμώμενου με θέμα:

Πέρας της Τελετής

Βιογραφικό

Ο Ιωάννης Ραγκούσης είναι Επικεφαλής των Επιστημών Γενομικής, Αναπληρωτής Καθηγητής Ανθρώπινης Γενετικής στο Πανεπιστήμιο McGill και στο Κέντρο Γενομικής Καινοτομίας του Κεμπέκ, αλλά και Διευθυντής Γενομικής Έρευνας στο Κέντρο Ανθρώπινης Γενετικής Wellcome Trust του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Το κύριο ενδιαφέρον του είναι να αναπτύξει προσεγγίσεις για την ταυτοποίηση γονιδίων ασθενειών, καθώς και λειτουργικές προσεγγίσεις γονιδιωματικής για την αναγνώριση προγνωστικών δεικτών στον καρκίνο του μαστού.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958. Σπούδασε Βιοχημεία στο Πανεπιστήμιο του Tuebingen (Γερμανία), όπου έλαβε και το διδακτορικό του στη Βιοχημεία το 1988. Πήρε υποτροφία από το European Molecular Biology Organisation (ΕΜΒΟ) για να συνεργαστεί με τον Δρ John Trowsdale στο Imperial Cancer Research Fund ( ICRF) Laboratories στο Λονδίνο, όπου έλαβε επίσης μια υποτροφία.

Το 1992 έγινε Λέκτορας Μοριακής Γενετικής στο Τμήμα της Ιατρικής Μοριακής Γενετικής στα United Medical and Dental Schools of Guy’s and St. Thomas στο Λονδίνο. Το έργο του καλύπτει τη φυσική χαρτογράφηση και τον εντοπισμό γονιδίων στο ανθρώπινο σύμπλεγμα ιστοσυμβατότητας.

Το 2001, εντάχθηκε στο Wellcome Trust Center for Human Genetics, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ως Διευθυντής της Γενομικής και Γονιδιωματικής έρευνας, όπου έστησε το εργαστήριο Γενομικής και κατόπιν Αλληλούχισης νέας γενιάς σε ένα από τα καλύτερα ερευνητικά ιδρύματα του κόσμου. Η ομάδα του εργάστηκε κυρίως στην ανάπτυξη των τεχνολογιών για την αλληλουχία του DNA και RNA.

Το 2010 έγινε Ερευνητής Α’ στο Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ» στην Ελλάδα. Είναι επίσης, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο King Abdulaziz της Σαουδικής Αραβίας.

Το 2013 έγινε Επικεφαλής των Επιστημών Γενομικής στο McGill University and Genome Quebec Ιnnovation Centre στο Μόντρεαλ του Καναδά, όπου είναι επίσης Αναπληρωτής Καθηγητής της Ανθρώπινης Γενετικής και μέλος του Τμήματος Εμβιομηχανικής.

Έχει αναπτύξει τεχνογνωσία σε όλους τους τομείς της γονιδιωματικής και της λειτουργικής γονιδιωματικής. Το έργο του έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προώθηση του τομέα των microRNA και τα ευρήματά του έχουν δημοσιευτεί σε υψηλού προφίλ περιοδικά όπως Nature, PLoS Genetics και Human Genetics.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω