Ως δύσκολη χαρακτήρισε την προηγούμενη αρδευτική περίοδο, λόγω των ιδιαίτερων κλιματικών συνθηκών, ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας ο Κωνσταντίνος Τζανακούλης, επιχειρώντας μιας αποτίμηση της χρονιάς, ενώ, αναφορικά με το ζήτημα των νεκρών ψαριών στη λίμνη Κάρλα, τόνισε πως το ζήτημα δεν έγκειται στις αρμοδιότητες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, οι οποίες επικεντρώνονται αποκλειστικά στη διαχείριση των υδάτων της λίμνης Ταυρωπού (Πλαστήρα).
Τα παραπάνω ανέφερε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, την οποία παραχώρησε σήμερα, το μεσημέρι της Πέμπτης, από κοινού με τον θεματικό αντιπεριφεριάρχη Πρωτογενούς Τομέα και Αγροτικής Οικονομίας, κ. Δημήτρη Τσέτσιλα και τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του ΤΟΕΒ Ταυρωπού-Καρδίτσας, κ. Αθανάσιο Μαρκινό.
«Ως Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχουμε αποκλειστικά να χειριστούμε το θέμα της λίμνης Ταυρωπού. Κάποιοι “καλοθελητές” θέλουν να μας εμπλέξουν και σε άλλα», τόνισε ο κ. Τζανακούλης, απευθυνόμενος προς κάθε κατεύθυνση. «Δεν έχουμε καμία δουλειά με τη λίμνη Κάρλα, με την παρακάρλια περιοχή», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι μέχρι πριν δύο χρόνια η διαχείριση των νερών της Κάρλας γινόταν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, με τη ΔΕΗ να εμπλέκεται στη διαδικασία.
Ο κ. Τζανακούλης ευχαρίστησε όλους όσους συνεργάστηκαν μαζί τους, ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ, Δήμους καθώς και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, με την οποία μοιράζονται ορισμένες κοινές αρμοδιότητες. «Είχαμε μια από τις καλύτερες χρονιές ως προς τη διαχείριση», τόνισε.
«Αν ακούσετε οποιοδήποτε παράπονο, είναι από αυτούς που λέμε εμείς “εκτός δικτύων”, διότι κάποιοι ίσως δεν κατάλαβαν ότι οι πρώτοι που πρέπει να εξυπηρετηθούν είναι οι άνθρωποι των ΤΟΕΒ και των δικτύων τους», σημείωσε.
Κάνοντας λόγο για τις απαιτήσεις των γεωργών, σημείωσε πως η νοοτροπία τους θα «πρέπει να αλλάξει», καλώντας όλους τους αρμόδιους φορείς στην εξεύρεση μιας εναλλακτικής μεθόδου και σημειώνοντας πως, καθώς η αρδευτική περίοδος της επόμενης χρονιάς ξεκινά τώρα, περίοδος κατά την οποία γίνεται και ο προγραμματισμός των καλλιεργειών, πρέπει όλοι να είναι «φειδωλοί ως προς τις αρδευόμενες καλλιέργειες».
«Δεν θα φύγει νερό από τη λίμνη Ταυρωπού», υπογράμμισε ο κ. Τζανακούλης, κάνοντας αναφορά στο οικολογικό οριο των 784 μ. «Εμείς φέτος, απειλές τις δύσκολες ημέρες και τα δύσκολα καιρικά φαινόμενα, κρατήσαμε τη λίμνη στα 785,10μ.».
Ο ίδιος μίλησε έπειτα για τη διώρυγα από την Γυρτώνη προς την Κάρλα, ανέφερε πως «Κάρλα χωρίς διώρυγα θα γεμίζει μονο όταν υπάρχει πλημμύρα, ποτέ άλλοτε».
Ως την πιο δυσκολη χρονιά από όλες χαρακτήρισε την προηγούμενη ο κ. Τσέτσιλας, ενώ δήλωσε πως «τέλος καλό, όλα καλά, έστω και με πολλές συνεδριάσεις, έστω και με πολλά προβλήματα, φτάσαμε στο τέλος της αρδευτικής περιόδου να έχουμε το 1,10 πλεόνασμα στη λίμνη Ταυρωπού».
Ο ίδιος αναφέρθηκε στην ανάγκη λήψης μέτρων λόγω της λειψυδρίας, καθώς και στη δημιουργία του ΟΔΥΘ, για τον οποίο σημείωσε ότι «θα πρέπει να γίνει ο φορέας, του οποίου θα πρέπει όλοι να είμαστε θεματοφύλακες», ενώ «χρειάζεται να μπει μια οργάνωση, να μην εμπλέκονται οι αρμοδιότητες ΤΟΕΒ, Αποκεντρωμένης Διοίκησης», ευχόμενος να μην καθυστερήσει η υλοποίηση, καθώς σε επόμενα χρόνια μπορεί να υπάρξουν σοβαρότερα προβλήματα.
«Όταν έγινε η “στραβή” με τα ψάρια, ψάχναμε να βρούμε ποιος είναι ποιος και ποια η ευθύνη του. Ο ΟΔΥΘ να μπορέσει να βάλει σειρά σε αυτή την κατάσταση και να έχουμε ξεκάθαρες αρμοδιότητες».
Τέλος, κ. Μαρκινός στάθηκε σε ορισμένα χαρακτηριστικά της αρδευτικής περιόδου, αναφέροντας πως πολλά από τα δίκτυα της ήταν κατεστραμμένα, ενώ παραγωγοί και φορείς πορεύτηκαν σε αχαρτογράφητα νερά, τονίζοντας ότι η φετινή χρονιά υπήρξε «ιδιαίτερα απαιτητική».
Δείτε φωτογραφίες:
Ζωή Μπουρουτζή – Φωτό/βίντεο: Κώστας Τσιάρας
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις