Η Lupita Nyong’o γεννήθηκε την 1η Μαρτίου 1983 στο Μεξικό από Κενυάτες γονείς. H Dorothy και o Peter Anyang’ Nyong’o ήταν πολιτικοί εξόριστοι μεν αλλά κατάφεραν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους όταν η Lupita ήταν ακόμη παιδί. Λίγο μετά ο πατέρας της έγινε μέλος της Γερουσίας της χώρας ενώ η μητέρα της ανέλαβε ηγετική θέση στο Ίδρυμα για τον Καρκίνο της Αφρικής.

Κατά τη διάρκεια της εφηβείας της η Lupita επιστέφει στο Μεξικό για να τελειοποιήσει τα ισπανικά και συνέχισε τις σπουδές της στις Ηνωμένες Πολιτείες και πιο συγκεκριμένα στο Hampshire College της Μασαχουσέτης όπου το 2003 πήρε το πτυχίο της στον κινηματογράφο.

Όταν επέστρεψε στην Κένυα κατά τη διάρκεια των σχολικών καλοκαιρινών διακοπών, η Nyong’o ανακάλυψε ότι κοντά στην περιοχή που μένει με τους γονείς της πραγματοποιούνται τα γυρίσματα για το δράμα The Constant Gardener. Ζήτησε να εργαστεί ως βοηθός παραγωγής και γνώρισε τον Ρέιφ Φάινς που τη συμβούλεψε να να γίνει ηθοποιός μόνο αν δεν μπορούσε να φανταστεί τη ζωή της χωρίς την υποκριτική. 

Πριν ξεκινήσει επίσημα την καριέρα της ως ηθοποιός κι ενώ ήταν ακόμη στην Κένυα σκηνοθέτησε, έκανε το μοντάζ αλλά και την παραγωγή του  ντοκιμαντέρ In My Genes το 2009 για την ευαισθητοποίηση του HIV. Στη συνέχεια έγινε σταρ της τηλεόρασης της Κένυας στο Shuga, μια σειρά που υποστηρίζεται από το MTV/UNICEF και εξετάζει τις ερωτικές σχέσεις μεταξύ των νέων στο Ναϊρόμπι, με στόχο να προωθήσει την ευαισθητοποίηση για τον HIV και το ασφαλές σεξ μέσω αφήγησης.

Ένα χρόνο μετά επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να πάρει το μεταπτυχιακό της από τη Δραματική Σχολή του Yale το 2012, έχοντας παίξει σε έργα όπως το The Winter’s Tale με το Repertory Theatre της σχολής. Εβδομάδες πριν αποφοιτήσει αποκάλυψε ότι είχε λάβει μέρος στο δράμα του σκηνοθέτη Steve McQueen «12 Years a Slave». « Όταν ξεκινήσαμε τα γυρίσματα ήξερα ότι θα έκανε τεράστια διαφορά» είπε σε συνέντευξη της. 

Η ταινία παραγωγής του Μπραντ Πιτ βασίζεται στην αφήγηση του 19ου αιώνα που γράφτηκε από τον Solomon Northup (που τον υποδύεται ο Chiwetel Ejiofor), έναν ελεύθερο άνδρα από το Βορρά που απήχθη και πουλήθηκε ως σκλάβος στο Νότο. Η Nyong’o έπαιξε το ρόλο της Patsey, μιας σκλαβωμένης νεαρής γυναίκας που γίνεται φίλη του Northup ενώ κακοποιείται φρικτά από τον πλοίαρχο της φυτείας Edwin Epps και τη σύζυγό του, που υποδύεται ο Michael Fassbender και η Sarah Paulson. Για την ερμηνεία της στην ταινία, η Nyong’o κέρδισε μια σειρά από υποψηφιότητες για βραβεία και τελικά το Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου το 2014.

Η Nyong’o είναι ακτιβίστρια ενώ μάχεται για τα δικαιώματα των γυναικών στην Αφρική ενώ έχει δημιουργήσει ταινία που απεικονίζει  τις ζωές των γυναικών Agoji. «Ταξίδεψα στο Μπενίν στη Δυτική Αφρική για να μάθω για αυτήν την κουλτούρα και ήξερα ότι θα εκπλαγώ. Ήξερα ότι θα ενημερωνόμουν για πράγματα που δεν είχα ιδέα. Ήταν μια απίθανη εμπειρία για μένα να πάω εκεί και να μάθω αυτήν την απίστευτη ιστορία των γυναικών πολεμιστών και τον πολιτισμό που υπήρχε στο Μπενίν εκείνη την εποχή. Είναι μια υπενθύμιση ότι υπάρχει πάντα κάτι περισσότερο από ό, τι πιστεύω» είπε η ηθοποιός. 

Και τώρα βρίσκεται στο προσκήνιο με αφορμή τη νέα ταινία του Christopher Nolan που είναι στην ουσία η μεταφορά της Οδύσσειας του Ομήρου στη μικρή  οθόνη. Σύμφωνα με πληροφορίες η Νιόνγκο επιλέχθηκε να υποδυθεί τη Θεά Αθηνά, μια απόφαση του σκηνοθέτη που έχει αναζωπυρώσει τη συζήτηση για το υποτιθέμενο «blackwashing» στον κινηματογράφο, την τάση δηλαδή να επιλέγονται έγχρωμοι ηθοποιοί ακόμη κι αν στο σενάριο, το βιβλίο ή και το μύθο αναφέρονται ως λευκοί. 

Η προσωποποίηση της Αθηνάς στην επερχόμενη ταινία έχει ήδη προκαλέσει κριτική τόσο στα ελληνικά social media όσο και στα ξένα. Μερικοί σχολιαστές κάνουν παραλληλισμούς με τη διαμάχη που ξέσπασε από τη σειρά του Netflix το 2013 της Κλεοπάτρας, η οποία απεικόνιζε την Κλεοπάτρα VII (και την οικογένειά της) ως «μαύρη» που αντικρούει όλες τις ιστορικές απεικονίσεις της διάσημης βασίλισσας.

Το 2018, μια παρόμοια διαμάχη ξέσπασε μετά τη σειρά του BBC/Netflix Troy: Fall of a City (2018), όπου ο David Gyasi, ένας μαύρος ηθοποιός, έπαιζε τον Αχιλλέα, πυροδοτώντας συζητήσεις σχετικά με την ιστορική ακρίβεια έναντι της διαφορετικότητας στο casting. Υπάρχει μια μερίδα ειδικών  που υποστηρίζει ότι η επιλογή μαύρων ηθοποιών σε παραδοσιακά λευκούς ρόλους μπορεί να φέρει νέες προοπτικές, να διαφοροποιήσει τις αφηγήσεις και να προσφέρει ευκαιρίες σε πραγματικά ταλαντούχους ηθοποιούς που περιορίζονται λόγω του χρώματος. Θεωρείται ως ένα βήμα μπροστά που αντικατοπτρίζει καλύτερα την κοινωνία μας.

Παράλληλα υποστηρίζουν ότι θρυλικά έργα όπως η Οδύσεια και η Ιλιάδα μπορούν να ερμηνευτούν με διάφορους τρόπους. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει ακριβής περιγραφή της Αθηνάς ούτε ως προς τα χαρακτηριστικά και φυσικά ούτε ως προς το χρώμα της επιδερμίδας της. Αυτός είναι ο λόγο που θα πρέπει να επιτρέπεται και να ενθαρρύνεται η  δημιουργική ελευθερία. 

Ωστόσο, οι κριτικοί υποστηρίζουν ότι τέτοιες επιλογές μπορεί να θεωρηθούν ως ασέβεια προς το αρχικό υλικό ή τα ιστορικά πρόσωπα. Μπορεί επίσης να αναρωτηθούν εάν είναι σκόπιμο να αλλοιωθεί η εθνική ή φυλετική ταυτότητα χαρακτήρων των οποίων οι ιστορίες είναι βαθιά ριζωμένες σε συγκεκριμένα πολιτισμικά πλαίσια.

Από χθες υπάρχει μία φήμη ότι η Nyong’o ενδέχεται να υποδυθεί τελικά την Καλυψώ και την Θεά Αθηνά η Zendaya η οποία επίσης είναι στο cast το οποίο αποτελείται από A-Listers ηθοποιούς όπως Matt Damons στο ρόλο του Οδυσσέα, τον Tom Holland στον ρόλο του Τηλέμαχου, Anne Hathaway στον ρόλο της Πηνελόπης, την Charlize Theron στον ρόλο της Κίρκης.

Τα γυρίσματα δεν θα γίνουν στην Ελλάδα μιας και ο Νόλαν με την ομάδα του έχουν επιλέξει τη Σικελία και πιο συγκεκριμένα το νησί Favignana όπου σύμφωνα με ερευνητές πιστεύεται ότι είναι εκεί διαδραματίζονται στην πραγματικότητα μέρη του έπους του Ομήρου, αλλά και σε Ηνωμένο Βασίλειο και Μαρόκο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

//www.instagram.com/embed.js

Περισσότερα Εδω