Παγκόσμια μέρα ποδηλάτου σήμερα. Και η συζήτηση στην πόλη μας για τους νέους δρόμους ήπιας κυκλοφορίας και τους ποδηλατόδρομους να μεγαλώνει. Κάποιοι με κορώνες αντιπολιτευτικές, η κακοδαιμονία της ελληνικής πολιτικής. Και κάποιοι άλλοι απέναντι στο καινούργιο με λογικές ενστάσεις, προτάσεις ή εύλογα ερωτηματικά. Τα έργα συνεχίζονται. Όπου χρειάζεται, να γίνουν αλλαγές και διορθώσεις. Όπου υπάρχουν καθυστερήσεις (π.χ. στην κατασκευή των περιφερειακών πάρκινγκ), να επιταχυνθούν διαδικασίες.
Αλλά το βασικό ερώτημα πάντα εδώ, μπροστά μας. Μπορούν οι πόλεις μας να είναι βιώσιμες, αν συνεχίσουμε να πορευόμαστε όπως μέχρι τώρα; Με διπλασιασμό ή τριπλασιασμό των αυτοκινήτων κάθε δέκα χρόνια; Με την κάθε πόλη να καλύπτεται σε ποσοστό άνω του 30% από αυτοκίνητα; Και εδώ, η πόλη μας έχει κάνει την επιλογή της. 45 χιλιόμετρα νέοι ποδηλατόδρομοι σε μόλις μια πενταετία. Οι γειτονιές που αναβιώνουν. Τα ποδηλατοστάσια που είναι γεμάτα. H εκπαιδευτική κοινότητα που στηρίζει τη λειτουργία του πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής. Τα προγράμματα οδηγικής συμπεριφοράς του Δήμου που πολλαπλασιάζονται. Οι πολίτες που περιορίζουν τις κινήσεις με το αυτοκίνητο. Δίνοντας χώρο στη γυναίκα με το καρότσι, στο άτομο με αναπηρία.
Χρειάζεται να γίνουν ακόμη πολλά. Επιστημονικοί φορείς, διεθνώς αναγνωρισμένα ινστιτούτα για την οδική ασφάλεια μιλούν για το παράδειγμα της Λάρισας. Που σε τοπικό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο ανοίγει τη συζήτηση για τη δημοκρατία, τον ενεργό πολίτη, την αντίληψη για την έννοια του δημόσιου χώρου, για τις υγιείς και βιώσιμες κοινωνίες. Ο διάλογος συνεχίζεται. Τα ποδήλατα πληθαίνουν. Η πόλη αλλάζει.
Κείμενο του Δημήτρη Δεληγιάννη, προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας