Πόσες φορές μας ενθουσίασε το χαρτί περιτυλίγματος ενός δώρου που δεχθήκαμε; Μετά από καιρό το θυμόμασταν; Η απάντηση είναι ότι συνήθως δεν το θυμόμαστε ούτε ξέρουμε πολλά για αυτό το είδος χαρτιού.
Τα περισσότερα χαρτιά περιτυλίγματος δεν είναι ανακυκλώσιμα, δεν διασπώνται μόνα τους, λόγω της ποσότητας πλαστικού ή άλλων πρόσθετων στοιχείων, τα οποία δεν είναι χάρτινα, όπως μελάνι, ανάγλυφα στοιχεία και γκλίτερ.
Η Σάρα Σμίθ (Sara Smith) στη Χαβάη ίδρυσε την δική της εταιρεία «Wrappily», για να προσφέρει μια εναλλακτική λύση για το συγκεκριμένο χαρτί και μία συμβατή λύση για το περιβάλλον. Συνεργάζεται με καλλιτέχνες και σχεδιαστές από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να προσθέσει νέο στυλ στο χαρτί περιτυλίγματος που φτιάχνει με ανακυκλώσιμο χαρτί εφημερίδων.
«Όταν όλοι οι φίλοι μου παντρεύονταν ή αποκτούσαν παιδιά εγώ ήμουν αυτή που στο τέλος του πάρτι έπαιρνα τις συσκευασίες, το χαρτί ή τις κορδέλες και τις στοίβαζα στο σπίτι μου σε ένα τεράστιο καλάθι. Βλέποντάς τα άρχισα να σκέφτομαι εναλλακτικές λύσεις», εξηγεί η Σάρα Σμίθ, στο αμερικάνικο περιοδικό Sunset, η οποία μεγάλωσε μέσα στην μυρωδιά του χαρτιού. «Ο παππούς και ο πατέρας μου είχαν δικό τους τυπογραφείο. Σπούδασα δημοσιογραφία και εργάστηκα στην εφημερίδα “The Maui News”».
Λέει χαρακτηριστικά ότι: «οι εφημερίδες ανακυκλώνονται εύκολα, μπορούν να πολτοποιηθούν και είναι κομποστοποιήσιμες». Επιβεβαιώνει ότι «μία σελίδα της μπορεί να ανακυκλωθεί πολύ εύκολα μέχρι επτά φορές».
Κοιτάζοντας τη χωματερή στο κέντρο του Μάουι που γεμίζει όλο και περισσότερο η Σάρα Σμίθ ανησυχεί για το περιβάλλον, και την αύξηση των αποβλήτων. Ωστόσο πιστεύει ότι «υπάρχει περιβαλλοντική συνείδηση» αλλά χρειάζεται ενημέρωση. «Όταν το δώρο ξετυλίγεται, το χαρτί μπορεί να ανακυκλωθεί μαζί με την εφημερίδα, να πάει για κομποστοποίηση ή ακόμη και αν καταλήξει σε χωματερή, θα βιοδιασπαστεί πολύ πιο γρήγορα από το γυαλιστερό συμβατικό περιτύλιγμα», αναφέρει η Σμιθ.
Το πιεστήριο της βρίσκεται στην πολιτεία της Ουάσινγκτον παράγοντας καθημερινά χαρτιά με έντονα χρώματα, και στάμπες από ζώα και φυτά. «Όπως οι εφημερίδες είναι διπλής όψης, έτσι και τα χαρτιά περιτυλίγματος μας επιτρέπουν να έχουμε δύο σχέδια σε ένα φύλλο. Το χαρτί μας μπορεί να είναι “ταπεινό” λόγω της διαδικασίας και του σκοπού του, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να το μετατρέψουμε σε μοντέρνο. Αποφάσισα να συνεργαστώ με καλλιτέχνες που έχουν το δικό τους στυλ και να ζωντανέψω τα σχέδιά τους».
Εκτός από τα δώρα αξίζει την προσοχή μας έστω για λίγο και το περιτύλιγμα ειδικά τις γιορτές των Χριστουγέννων. Ένα μεγάλο μέρος των δώρων, κυρίως των παιχνιδιών συνοδεύεται από τεράστιες συσκευασίες ενώ κυριαρχεί το πλαστικό κακής ποιότητας. Όλα αυτά καταλήγουν στο κάδο και μαζί με τα καθημερινά σκουπίδια η ποσότητα είναι διπλάσια. Σημαντικό είναι να αφαιρεθεί η κολλητική ταινία, καθώς δεν είναι ανακυκλώσιμη. «Μου αρέσει πολύ όταν οι άνθρωποι μου γράφουν ότι κομποστοποίησαν όλο το χαρτί περιτυλίγματος μετά τα Χριστούγεννα», λέει χαρούμενη η Σμιθ.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ