Τα μείζονα προβλήματα, οι μεγάλες αγωνίες αλλά και οι ακόμη μεγαλύτερες προσδοκίες των αγροτών, αποτυπώνονται στην εκτίμηση του Λαρισαίου δημοσιογράφου – εκδότη, εξειδικευμένου στον πρωτογενή τομέα, Χρήστου Αθανασιάδη.
Γράφει συγκεκριμένα για το onlarissa.gr: Πολλά, μεγάλα και δυσεπίλυτα είναι τα προβλήματα που ταλανίζουν τον αγροτικό τομέα της χώρας μας και συνεπακόλουθα ταλαιπωρούν γεωργούς και κτηνοτρόφους διαχρονικά.
Υπό την έννοια αυτή, οι συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, αναμένουν από τον πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη ΔΕΘ, όχι απλά να αναφερθεί σ’ αυτά αλλά να προτείνει ή να εξαγγείλει τις πολυπόθητες λύσεις, τουλάχιστον στα επείγοντα, με άμεσες πολιτικές αποφάσεις.
Μερικά λοιπόν από τα πολλά και επείγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι τα εξής:
• Σωστές και έγκαιρες πληρωμές των επιδοτήσεων-ενισχύσεων. Εδώ και 5 χρόνια, ο Οργανισμός πληρωμών, ο ΟΠΕΚΕΠΕ, αποτελεί «γάγγραινα» για τους αγρότες, αφού κάθε φορά οι πληρωμές που πραγματοποιούνται χαρακτηρίζονται από υπέρμετρες καθυστερήσεις και τεράστια λάθη. Δεν είναι τυχαίο, ότι τον προσεχή Οκτώβριο του 2024, θα γίνει η 4η (και τελευταία ελπίζουμε) καταβολή εκκρεμοτήτων Άμεσων Ενισχύσεων του έτους 2023 της νέας ΚΑΠ και πιο συγκεκριμένα για Βασική Ενίσχυση, Οικοσχήματα, Αναδιανεμητική Ενίσχυση, Συνδεδεμένες Ενισχύσεις κτλ, κάτι το οποίο έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί από τον Οκτώβριο και Δεκέμβριο του 2023. Επίσης δεν είναι τυχαίο, ότι με τη νέα ΚΑΠ 2023-2027, οι αγρότες της χώρας μας, δεν γνωρίζουν στην κυριολεξία, τι πληρώνονται, πόσα πληρώνονται και πότε πληρώνονται, ειδικά αν ερωτηθούν οι 660.000 περίπου αγρότες που καταθέτουν αιτήσεις ΟΣΔΕ, κανείς δεν θα μπορέσει να πει ποια είναι η Μοναδιαία Αξία των Δικαιωμάτων τους και αυτό γιατί ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι σε θέση –ως όφειλε-να δώσει ο ίδιος αυτή την απάντηση.
• Γρήγορες και δίκαιες αποζημιώσεις ΕΛΓΑ στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας. Παρόμοια προβλήματα με τις επιδοτήσεις, υφίστανται και στην καταβολή αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, αφού και εδώ υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις στην όλη διαδικασία, από τις εκτιμήσεις, τα πορίσματα και την πληρωμή των ζημιών. Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια και δυσφορία σχετικά με την αντικειμενικότητα των εκτιμήσεων και των πορισμάτων, ενώ το ακανθώδες θέμα ακούει στο όνομα «απαρχαιωμένος Κανονισμός», ο οποίος πρέπει να αλλάξει, προς όφελος όλων των παραγωγών με νέα ζημιογόνα αίτια, με προσαρμογή στην κλιματική κρίση και αποζημιώσεις στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας. Επίσης αξίζει να σημειωθεί, ότι ένα χρόνο μετά τη φονική κακοκαιρία Daniel, δεν έχουν λάβει όλοι οι πλημμυρόπληκτοι αγρότες τις εξοφλήσεις των αποζημιώσεων, ενώ η κρατική Αρωγή βαδίζει με ρυθμούς χελώνας.
• Υπέρογκα κόστη παραγωγής. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2022, το κόστος λειτουργίας των αγροτικών εκμεταλλεύσεων έφτασε στο υψηλότερο σημείο της τελευταίας δωδεκαετίας και έτσι πορευόμαστε μέχρι σήμερα. Το αγροτικό πετρέλαιο, το αγροτικό ρεύμα, τα ακριβά κόστη στην συντήρηση και αγορά μηχανημάτων, η αύξηση των τιμών στα αγροεφόδια και στα ενοίκια, λειτουργούν ως τροχοπέδη για τους παραγωγούς.
• Τιμές πώλησης αγροτικών προϊόντων κάτω του κόστους. Από την άλλη μεριά, έχουμε τη μοναδικότητα σε επίπεδο ευρωζώνης τουλάχιστον, οι παραγωγοί των αγροτικών προϊόντων να μην καθορίζουν οι ίδιοι τις τιμές πώλησης των προϊόντων που παράγουν, αλλά αυτό να γίνεται από μεσάζοντες και μεταπράτες, μέσα σε ένα παρασιτικό κύκλωμα, φτάνοντας- σε πολλές περιπτώσεις- και σε τακτά χρονικά διαστήματα, να πουλάνε κάτω του κόστους παραγωγής, με ολέθρια αποτελέσματα για τη βιωσιμότητα των ιδίων και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.
• Έλλειψη εργατικού δυναμικού στον αγροτικό τομέα. Οι αγρότες (γεωργοί και κτηνοτρόφοι), τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουν το σημαντικό ζήτημα της έλλειψης εργατικών χεριών, προκαλώντας μεγάλα προβλήματα στην αγροτική οικονομία. Έτσι, δεν είναι υπερβολή να αναφέρουμε ότι βρίσκονται σε απόγνωση, ιδιαίτερα κατά τις περιόδους των συγκομιδών, αφού οι εργάτες γης είναι ελάχιστοι, όπως και για τους κτηνοτρόφους, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
• Πανώλη και έλεγχοι παντού. Το θέμα της πανώλης των αιγοπροβάτων ανέδειξε ένα ακόμα σημαντικότατο και ζωτικής σημασίας πρόβλημα του αγροτικού χώρου, που είναι το θέμα των ελέγχων, είτε πρόκειται για ζωονόσους, είτε πρόκειται για ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων, είτε πρόκειται για φυτοϋγειονομικούς ελέγχους. Η πανώλη των αιγιπροβάτων απέδειξε ότι πορευόμαστε με ένα σαθρό σύστημα, το οποίο πρέπει να αλλάξει πάραυτα.
• Αρδευτικά και αντιπλημμυρικά έργα. Η περσινές πλημμύρες στη Θεσσαλία, απέδειξαν περίτρανα την παντελή έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων στη χώρα μας, όπου ταυτόχρονα, στις ίδιες περιοχές έχουμε και πρόβλημα έλλειψης νερών και απερήμωση, που σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξουν άμεσα πολιτικές λύσεις, μέσω ταυτοχρονιμού και για τα δύο προβλήματα.
Δεν υπεισερχόμαστε σε θέματα δαπανών για Έρευνα και Ανάπτυξη, στη γεωργική εκπαίδευση των αγροτών, στη μεγάλη ηλικία των αγροτών και το χαμηλό επίπεδο υιοθέτησης τεχνολογικής καινοτομίας, στη μικρή κατακερματισμένη εκμετάλλευση, στο χαμηλό τεχνολογικό επίπεδο και την τεχνογνωσία αλλά και σε άλλες βασικές παθογένειες του αγροτικού τομέα, διότι στην παρούσα φάση αποτελεί ζητούμενο, η επίλυση των επειγόντων θεμάτων, τα οποία έπρεπε να είχαν επιλυθεί προ πολλού.
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις