Με αφορμή το νέο νομοσχέδιο που εξετάζει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση για τα ομόφυλα ζευγάρια, το οποίο έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων στην κοινωνία, το onlarissa.gr ρώτησε και έμαθε μερικές από τις απόψεις των Λαρισαίων γύρω από το ζήτημα του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων αλλά και της υιοθεσίας παιδιών.

Αποτελεί γεγονός ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων γενικότερα διαβλέπει θετικά την ιδέα της συνύπαρξης μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου. Όσον αφορά στο ζήτημα του γάμου, οι περισσότεροι δεν εξέφρασαν κάποια διαφωνία. Τα πράγματα όμως περιπλέκονται όταν στη συζήτηση μπαίνει και η υιοθεσία παιδιών».

«Ο καθένας είναι ελεύθερος να διαχειρίζεται τη ζωή του όπως θέλει. Δεν μου αρέσει καθόλου ο ντόρος που έχει πάρει το θέμα, έχουμε πολύ πιο σοβαρά θέματα σαν κοινωνία. Η υιοθεσία είναι ένα πάρα πολύ ιερό κεφάλαιο, οποίος μπορεί να το κάνει, θεωρώ ότι κάνει την πιο ευάρεστη πράξη στη ζωή του. Δικαίωμά τους, δεν μπορώ να είμαι αρνητική σε αυτό, αρκεί να πάρουν ένα παιδάκι, που είναι γεμάτα τα ιδρύματα και υποφέρουν και να είναι ευτυχισμένο. Όμως απασχολούν την κοινωνία πολύ πιο σοβαρά θέματα. Για τα παιδάκια που πεινάνε ρώτησαν;», αναφέρει μια κυρία.

«Πιστεύω ότι το Σύνταγμα σε μια δημοκρατία επιτάσσει ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι, επομένως δεν θα χρειαζόταν καν αυτή η ρύθμιση. Είναι αυτονόητο ότι δύο άνθρωποι μπορούν να παντρευτούν και φυσικά να υιοθετήσουν, γιατί σημασία σε ένα παιδί έχει η αγάπη και τίποτα άλλο. Απλά επίσης πιστεύω ότι η υπερβολική προβολή είναι σαν να μην θεωρείται αυτό το θέμα αυτονόητο και συμβαίνει επειδή η κυβέρνηση θέλει να “κρύψει” κάποια άλλα πράγματα τα οποία μας επιβάλει, οικονομικά κυρίως, γιατί η φτώχεια και η ακρίβεια πλήττουν και τους ομοφυλόφιλους και τις γυναίκες και τα παιδιά και όλους», υπογραμμίζει μια νεαρή μητέρα.

«Εγώ, σαν απλός άνθρωπος βλέπω ότι θέλουν κι αυτοί μια παρέα. Ένα ζευγάρι μπορεί να μην κάνει παιδιά, αλλά μπορούν να υιοθετήσουν ένα παιδί και να το έχουν μαζί τους παρέα, να το μεγαλώσουν, να το σπουδάσουν, να γίνει άλλος άνθρωπος αυτό, όχι σαν κι αυτούς. Είναι άνθρωποι κι αυτοί, θέλουν ένα πιτσιρίκι, να βγουν μια βόλτα στην πλατεία, να βγουν έξω στην καφετέρια. Ναι, να παντρευτούν, έτσι χωρίς γάμο δεν μπορούν να πάρουν ένα παιδί. Ίσως κάνει καλό στη ζωή τους. Πού είναι το πρόβλημα, δεν καταλαβαίνω;», σημειώνει ηλικιωμένος Λαρισαίος.

Στην πλευρά των διαφωνούντων, οι απόψεις που εκφράστηκαν, πέρα από την κάθετη αντίθεση απέναντι στις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, επικεντρώνονταν γύρω από το δίλημμα του εαν ένα παιδί θα μπορεί να επιλέξει αν επιθυμεί να ζήσει σε μια οικογένεια ομόφυλου ζευγαριού και πώς θα αισθάνεται για αυτό:

«Με τον γάμο δεν έχω κανένα πρόβλημα, με την υιοθεσία μου φαίνεται λίγο παρατραβηγμένο, διότι είμαι της άποψης ότι, για να μεγαλώσει ένα παιδί, θέλει καθαρά έναν πατέρα και μια μάνα. Με το να το υιοθετήσουν δύο μπαμπάδες, δεν νομίζω ότι θα έχει τα βασικά στοιχεία που χρειάζεται ένας άνθρωπος για να μεγαλώσει. Μπορεί επειδή δεν μεγάλωσα εγώ σε ένα τέτοιο σπίτι», επισήμανε νεαρός Λαρισαίος.

«Είμαι αναφανδόν κατά οποιασδήποτε ομοφυλοφιλικής σχέσης και ιδιαίτερα βέβαια αν αυτή συνοδεύεται με τεκνοθεσία και οιονδήποτε τρόπο. Ό,τι είναι αντίθετο με τη φύση έτσι όπως τη γνωρίσαμε στις ηλικίες μας, ναι είμαι αντίθετος», αναφέρει ηλικιωμένος Λαρισαίος.

«Ένα παιδί θέλει και τους δύο γονείς, αυτή είναι η άποψή μου, θέλει και μαμά και μπαμπά», αναφέρει μια ηλικιωμένη Λαρισαία.

«Εγώ είμαι παλαιότερης γενιάς, παρόλα αυτά είμαι ανεκτικός σε ό,τι αφορά στα δικαιώματα όλων των ανθρώπων. Το πρόβλημα σκαλώνει λίγο στο θέμα της υιοθεσίας. Δεν ξέρω πώς ένα παιδάκι θα αισθάνεται με δύο μαμάδες ή με δύο μπαμπάδες και πάνω από όλα το bullying θα δεχθεί όταν κάποιος μάθει ότι είναι από δύο μπαμπάδες ή δύο μαμάδες. Αφορά μια ζωή απροστάτευτη, δεν μπορεί το παιδάκι να αποφασίσει και να κρίνει, οπότε θα δεχθεί κάποιες συνέπειες κι αυτό με φοβίζει λίγο. Μεταξύ ενηλίκων είναι όλα εντάξει, δικαίωμα του καθένα είναι», σημειώνει ένας ηλικιωμένος Λαρισαίος.

«Δημοψήφισμα! Οι ευρωεκλογές είναι τον Μάιο. Μία κάλπη κι άλλη μια και τελειώνει το θέμα, αποφασίζει ο λαός. Εγώ είμαι παλαιών αρχών, μπαμπάς, μαμά, ό,τι καταλαβαίνετε. (Ο γάμος χωρίς υιοθεσία), συζητείται αρκεί να ξέρουμε ποιος είναι γαμπρός και ποια είναι η νύφη, γιατί φοράνε ίδια ρούχα και δεν ξεχωρίζουν», ανέφερε ένας ακόμη ηλικιωμένος Λαρισαίος.

Στο ίδιο μοτίβο απάντησε και ένας ακόμη Λαρισαίος μεγάλης ηλικίας: «Καταρχήν, όταν λέμε γάμο εννοούμε σχέση αρσενικού-θηλυκού. Τα άλλα όλα είναι απλές νομικές συμβάσεις. Θέλουν να κάνουν γάμο; Πρέπει να είναι άντρας και γυναίκα. Θέλουν να κάνουν σύμφωνο συμβίωσης; Ας είναι ό,τι φύλο θέλουν. Πρέπει να ξεχωρίζουμε τις έννοιες. Για υιοθεσία δεν συμφωνώ, γιατί ναι, έχουν το δικαίωμα να τεκνοθετήσουν, αλλά ρώτησαν το παιδάκι; Το παιδάκι δεν έχει δικαίωμα, από τη στιγμή που γεννιέται, αν θέλει να ζήσει σε ένα ζευγάρι ομόφυλο ή ετερόφυλο; Γιατί δεν τα συζητάνε αυτά; Προτιμώ ένα παιδάκι σε ένα ζευγάρι ετερόφυλο, να έχει τα πρότυπα του αρσενικού, του πατέρα, του θηλυκού, της μητέρας. Ο υιοθετούμενος πρέπει να έχει άποψη και δικαίωμα. Δεν μπορείς το παιδάκι που δεν έχει άποψη να το στέλνεις για υιοθεσία σε ένα ομόφυλο ζευγάρι».

«Δεν γνωρίζω πολλά για το νομοσχέδιο. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι ο καθένας είναι ελεύθερος βέβαια να επιλέγει πώς θα ζει, αλλά επειδή εγώ διαβάζω την Αγία Γραφή κι εκεί λέει ότι ο Θεός έκανε τον άνθρωπο αρσενικό και θηλυκό και τους ένωσε σε γάμο, πρέπει ο άντρας να έχει τη γυναίκα του και η γυναίκα τον άντρα. Αυτό που έχω να πω για την υιοθεσία είναι ότι, επειδή αντίκειται κι αυτό στον νόμο του Θεού με την έννοια ότι, επειδή είναι διαφορετική η κατασκευή του άντρα και της γυναίκας, μια γυναίκα είναι πιο συναισθηματική, πιο τρυφερή, είναι η μητέρα. Όταν μεγαλώνει ένα παιδί με δύο μπαμπάδες κάτι του λείπει, δεν μπορεί να μεγαλώσει με έναν ολοκληρωμένο τρόπο συναισθηματικά και ψυχολογικά επειδή το πιο φυσιολογικό είναι να έχει τον μπαμπά και τη μαμά», σημείωσε μεσήλικας Λαρισαίος.

Δείτε το βίντεο:

Ρεπορτάζ: Ζωή Μπουρουτζή – Βίντεο: Κώστας Τσιάρας:

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω