Την παρέμβαση του Εφέτη Ανακριτή Σωτ. Μπακαΐμη που ερευνά τις συνθήκες της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών, προκάλεσαν οι αναφορές για τη διάθεση 25 τόνων χημικού διαλύτη που κατασχέθηκαν στο Τελωνείο του Προμαχώνα Σερρών και διατέθηκαν μετά από πλειστηριασμό.

Μετά το αίτημα του δικηγόρου οικογενειών θυμάτων Στ. Σούρλα, ο κ. Μπακαΐμης με Παραγγελία του προς τον διευθυντή του Τελωνείου ζητά -σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε»- να απαντηθούν ερωτήματα μεταξύ των οποίων, το επίμαχο δίμηνο Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2023, ποιες που σότητες χημικών διαλυτών κατασχέθηκαν, ποιοι πλειοδοτησαν για την αγορά των ποσοτήτων που κατασχέθηκαν και κυρίως, μετά την αγορά τους, πού μεταφέρθηκαν και γιατί. Έπειτα από την Παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γ. Αδειλίνη να εξετάζονται όλα τα αιτήματα συγγενών θυμάτων, ο κ. Μπακαΐμης παρενέβη προς το Τελωνείο του Προμαχώνα προκειμένου να απαντηθούν και τα νέα ερωτήματα. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Σούρλας ζήτησε από τον Εφέτη-Ανακριτή, το τελωνείο Προμαχώνα να απαντήσει «ποιοι ανακηρύχτηκαν κατά τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο του 2023 υπερθεματιστές σε δημοπρασία κατασχεθέντων από Βουλγαρία φορτίων χημικών διαλυτών και κυρίως ξυλολίου, του λογίου κ.λπ. από το Τελωνείο Προμαχώνα Σερρών». Πρόκειται για 25.747 λίτρα χημικού διαλύτη, τα οποία είχε κατασχέσει το Τελωνείο, ενώ διατέθηκαν μετά από δημοπρασία στις 15 Φεβρουαρίου 2023, δηλαδή λίγες ημέρες πριν το δυστύχημα των Τεμπών. Το θέμα μεταφέρθηκε μάλιστα στη Βουλή με τον βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη Κόκκαλη με ερώτησή του (σ.σ. «Αδιάθετες και χωρίς ευθύνη κατοχής μεγάλες ποσότητες χημικού διαλύτη στον Προμαχώνα Σερρών 15 ημέρες πριν το έγκλημα των Τεμπών») προς τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη να ζητά εξηγήσεις, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «υψίστης σημασίας πτυχή του δυστυχήματος των Τεμπών, αποτελεί το γεγονός της ανίχνευσης και του εντοπισμού, σύμφωνα με το Γενικό Χημείο του Κράτους, της χημικής ουσίας «ξυλόλιο»». Προσθέτοντας ότι «από τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ προκύπτει ότι κυρίως από το 2020, στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, υπάρχουν αθρόες εισροές χημικού διαλύτη, που, κατόπιν ανάλυσης από το Γενικό Χημείο του Κράτους, διαπιστώνεται η ύπαρξη «ξυλολίου». Ειδικότερα, από τη Γενική Διεύθυνση Τελωνείων & ΕΦΚ – Τελωνείου Σερρών, έχουν εκδοθεί διαδοχικές πράξεις «Έκτακτης Διακήρυξης Εκποίησης Εμπορευμάτων των Κυριότητας Τρίτων», μεγάλων ποσοτήτων χημικών διαλυτών, με την τελευταία (αριθμός πρωτ. 1261) να τοποθετείται χρονικά στις 13 Φεβρουαρίου 2023, δηλαδή 15 ημέρες πριν το δυστύχημα των Τεμπών.

Σύμφωνα με την εν λόγω πράξη, ανακοινώθηκε ότι εκτίθεται σε προφορική πλειοδοτική δημοπρασία εκποίησης ποσότητα χημικών διαλυτών, που υπόκεινται σε φθορά και η φύλαξη αυτών είναι δυσχερής, για τα οποία διενεργήθηκαν ήδη δύο δημοπρασίες οι οποίες απέβησαν άκαρπες. Σύμφωνα με την ίδια διακήρυξη, το εν λόγω εμπόρευμα είχε κατασχεθεί με την από 18/01/2023 Έκθεση και τάσχεσης του Τελωνείου Σερρών και η δημοπρασία επρόκειτο να διενεργηθεί στο Τελωνειακό Κατάστημα του Τελωνείου Σερρών τη 15η του μηνός Φεβρουαρίου του έτους 2023, τα δε εκ- ποιούμενα και ήδη κατασχεθεντα εμπορευματα, ήταν ποσότητα 25.747 λίτρα Χη- μικού Διαλύτη, δηλαδή ουσίας που ανιχνεύθηκε μετά τη σύγκρουση των τρένων». Με τον κ. Κόκκαλη να ερωτά αν «διενεργήθηκαν οι προφορικές δημοπρασίες για την κατακύρωση των ως άνω εμπορευμάτων χημικού διαλύτη από το Τελωνείο Σερρών, ειδικά δε αυτή της 15ης Φεβρουαρίου 2023 και, σε αρνητική απάντηση, εάν δεν υπάρχει πλειοδότης, που να έχει παραλάβει τις ανωτέρω ποσότητες, πού φυλάσσονται έκτοτε οι κατασχεθείσες ποσότητες χημικού διαλύτη και υπό ποιο νομικό καθεστώς αναφορικά με την ευθύνη και κατοχής;».

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΧΡΩΜΑΤΩΝ

Σημειώνεται πως ο υπουργός Εθνικής Οικονο- μίας Χάρ. Θεοχάρης απαντώντας στην ερώτηση του κ. Κόκκαλη ανέφερε πως το κατασχεθέν από το Τελωνείο Σερρών εμπόρευμα 25.700 λίτρων διαλυτικών μειγμάτων παραδόθηκε στις 17 Φεβρουαρίου του 2023 μετά από πλειστηριασμό σε πλειοδότρια εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή κατασκευασμένων χρωστικών ουσιών, αδιαφανοποιητών και χρωμάτων.

«ΚΛΕΙΔΙ» Η ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗ 

Στο μεταξύ «κλειδί» για την πορεία της ανάκρισης που διενεργεί ο κ. Μπακαΐμης θα αποτελέσει η πραγματογνωμοσύνη του καθηγητή της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ο οποίο ος έχει κληθεί να απαντήσει σε σειρά ερωτημάτων, μεταξύ των οποίων και το πώς εκδηλώθηκε το φαινόμενο της «πύρινης σφαίρας» μετά και τη μετωπική σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών της Hellenic Train. Σημειώνεται πως οι δικαστι καί πραγματογνώμονες, στο πόρισμά τους αποδίδουν τη φωτιά στην καύση των τόνων ελαίου σιλικόνης που μετέφεραν οι αμαξοστοιχίες (για την ψύξη των μετασχηματιστών των ηλεκτράμαξα). Η εκδοχή της μεταφοράς παράνομου φορτίου, ενισχύθηκε μετά και τον εντοπισμό ξυλολίου, ενώ έτερος ιδιώτης τεχνικός σύμβουλος οικογενειών θυμάτων των έκανε λόγο και για «χαμένο» βαγόνι (φορτάμαξα) της εμπορικής αμαξοστοι- χίας.

Η πραγματογνωμοσύνη του καθηγητή του ΕΜΠ θεωρεί- ται κρίσιμη, καθώς στην περίπτωση της επιβεβαίωσης μεταφοράς εύφλεκτου υλικού («λαθρεμπόριο»), τότε όχι μόνο θα επαναδιατυπώνω- θούν οι κατηγορίες σε βάρος των διωκόμενων, αλλά η ανάκριση θα επαναληφθεί και για όλα τα στελέχη του ΟΣΕ που ήδη απολογήθηκαν. Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι δικαστικοί πραγματογνώμονες, τότε θα μπει τέλος στην εκδοχή περί λαθρεμπορίου». Με βάση την ίδια πραγματογνωμοσύνη του καθηγητή του ΕΜΠ, η οποία (σ.σ. σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα) αναμένεται να παραδοθεί στο τέλος του τρέχοντος Μαΐου θα εξαρτηθούν και οι αξιόποινες πράξεις με βάση τις οποίες απομένει να ασκηθούν διώξεις σε βάρος και των υπολοίπων φορέων που φέρουν την ευθύνη για την ασφάλεια των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών.

ΤΑ 11 ΛΕΠΤΑ

Εξίσου σημαντική θεωρείται και η ειδική τεχνική πραγματογνωμοσύνη που παρήγγειλε ο κ. Μπακαΐμης σε εκπρόσωπο εδρεύουσας στο Λονδίνο εταιρείας με σκοπό την ανάκτηση του διαγραμμένου περιεχομένου των 15 συνολικά κατασχεμένων σκληρών δίσκων. Οι 15 δίσκοι απεστάλησαν στο Λονδίνο με διπλωματικό σάκο προκειμένου να εξετασθεί το ενδεχόμενο ανάκτησης ήχου και εικόνας (video) που αφορούν στη φόρτωση της εμπορικής αμαξοστοιχίας στον Σταθμό Θεσσαλονίκης, όπως και στη διέλευσή της από όλους τους ενδιάμεσους Σιδηροδρομικούς Σταθμούς (Πλατύ, Λιτόχωρο, Λεπτοκαρυά, Ν. Πόροι, Ραψάνη) το βράδυ του δυστυχήματος. Η ανάκτηση των αρχείων θεωρείται σημαντική για να απαντηθεί το σκέλος του τυχόν παράνομου φορτίου (εύφλεκτου υλικού), με δεδομένο ότι το φορτίο της Εμπορικής καταγράφηκε από το Τμήμα Τροχαίας Λάρισας.

Τέλος, να σημειωθεί ότι μετά και τη μήνυση της οικογένειας του νεκρού μηχανοδηγού της επιβατικής αμαξοστοιχίας, για τα «χαμένα» 11 λεπτά στις συνομιλίες στο χρονικό διάστημα από την αναχώρηση από τα Σ.Σ. Λά- ρισας έως τη σύγκρουση, ο κ. Μπακαΐμης με Παραγγελία του στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. ζήτησε να ελεγχθούν ξανά τα ηχητικά αρχεία στο επίμαχο διάστημα.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία (Β. Κακάρας)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω