ανταπόκριση από το Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης  

Η 26η Απριλίου και η 3η Μαΐου θεωρούνται οι ημερομηνίες κλειδιά για την χορήγηση έγκρισης χρήσης έκτακτης ανάγκης από τον Π.Ο.Υ των δυο κινεζικών εμβολίων των Sinopharm και Sinovac, όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή 9/4 από τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Σε δυο συνεδριάσεις της επιτροπής εμβολίων SAGE θα εξεταστούν αναλυτικά από τους επιστήμονες του Οργανισμού όλα τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί και παραδοθεί από την κυλιόμενη επισκόπηση αλλά και την εξέταση των παραγωγικών μονάδων, ώστε να αποφανθούν. Θα συνεχιστεί από την άλλη και η εξέταση των δεδομένων ασφάλειας μέσω της κυλιόμενης επισκόπησης για το ρωσικό εμβόλιο.

Το εμβόλιο της Sinopharm από το Ινστιτούτο Βιολογικών Προϊόντων Wuhan και το Ινστιτούτο ιολογίας Wuhan της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών βασίζεται σε απενεργοποιημένο ιό. Η φάση III με δοκιμές σε χιλιάδες εθελοντές πραγματοποιήθηκαν στην Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Περού. Στην ενδιάμεση αξιολόγηση, το εμβόλιο έδειξε αποτελεσματικότητα 79% και εγκρίθηκε στις 30.12. από την Κίνα.

Το άλλο εμβόλιο εκείνο της Sinovac Biotech με ονομασία CoronaVac στηρίζεται επίσης σε απενεργοποιημένους ιούς. Η φάση III με δοκιμές σε χιλιάδες εθελοντές διεξήχθη στη Βραζιλία από το Ινστιτούτου Μπουταντάν. Τα ενδιάμεσα αποτελέσματα από μελέτες δείχνουν αποτελεσματικότητα που κυμαίνονται μεταξύ 50% και 91%.

Για δεύτερη δόση με άλλο εμβόλιο

Παράλληλα ο Παγκόσμιος Οργανισμός δια του επικεφαλής προμηθειών εμβολίων Σα Κασπάρ επανέλαβε σήμερα ότι, δεν μπορεί να κάνει σύσταση για αλλαγή του εμβολίου κατά της Covid19 από την πρώτη στη δεύτερη δόση, καθώς δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα που θα μπορούσαν να προσδιορίσουν  με βεβαιότητα είτε θετικά είτε αρνητικά αποτελέσματα της εναλλαγής και απαιτούνται περισσότερες έρευνες.

Αύξηση παραγωγής και μέτρα

Επιπλέον ο Π.Ο.Υ εκτίμησε πως το αμέσως επόμενους μήνες η παραγωγή εμβολίων θα αυξηθεί σημαντικά καθώς εκτιμά πως η συνολική παραγωγικότητα παγκοσμίως με την μεταφορά τεχνολογίας μπορεί να φτάσει έως 15 δις δόσεις επί συνόλου 7 έως 10-15 συνολικά εμβολίων που δυνητικά μπορούν να εγκριθούν. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις η πρωτοβουλία COVAX αναμένεται να συγκεντρώσει 2,3 δις εμβόλια για τις χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος.

Εν τω μεταξύ σε νέα έκκληση για τήρηση των μέτρων αλλά και την ανάγκη ιχνηλάτησης και απομόνωσης κρουσμάτων του κορονοϊού και σε νεαρές ηλικίες απηύθυνε για πολλοστή φορά ο Π.Ο.Υ. με βάση την συνεχόμενη εδώ και 6 εβδομάδες αύξηση των κρουσμάτων και θανάτων σε παγκόσμιο επίπεδο. Η επικεφαλής τεχνικής διαχείρισης του Π.Ο.Υ, Μαρία βαν Κερκόβε, υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται μέτρα και οι τρόποι μείωσης των κρουσμάτων μεμονωμένα αλλά ενιαία και συνολικά. «Εμβόλια και… όλα τα υπόλοιπα» σημείωσε η ίδια.

Εκρηκτική κατάσταση στην Βραζιλία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός χαρακτήρισε εκ νέου ως ιδιαίτερα ανησυχητική την κατάσταση στην Βραζιλία, όπου ο αριθμός των θανάτων ξεπερνά ημερησίως τους 4000, ενώ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον νέο υπουργό υγείας της χώρας, αναμένοντας την κινητοποίηση της κυβέρνησης Μπολσονάρο, ώστε να αποφευχθούν περισσότεροι θάνατοι, δεδομένου ότι την χώρα της Λατινικής Αμερικής σαρώνουν οι δυο μεταλλάξεις P1 και P2 που παρουσιάζουν σύμφωνα με μελέτες αυξημένη μεταδοτικότητα και σοβαρότερη νόσο.

Σπάνιες οι παρενέργειες του εμβολίου της Astrazeneca

Σε σχέση με το εμβόλιο της Astrazeneca ο επικεφαλής του Π.Ο.Υ Δρ. Τένδρος επανέλαβε πως οι περιπτώσεις θρομβοεμβολικών επεισοδίων παραμένουν σπάνιες και απαιτούνται περισσότερες μελέτες. Τόνισε ότι «όλα τα φάρμακα και όλα τα εμβόλια παρουσιάζουν παρενέργειες και χρειάζεται όλοι να έχουν τεταμένη την προσοχή μας, ωστόσο ο κίνδυνος από την μόλυνση και σοβαρής νόσου με την Covid19 είναι υψηλότερος, τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των πιθανών παρενεργειών». «Τα εμβόλια», συνέχισε, «μας δίνουν ζωή δεν είμαστε όμως ακόμη στην άκρη του τούνελ και θα πρέπει να εφαρμόσουμε όλα τα μέτρα (…) όλοι έχουμε ευθύνη ως πολίτες και ως κυβερνώντες να φερθούμε υπεύθυνα και να προστατευτούμε».

 

Περισσότερα Εδω