Οι εξελίξεις στις αποστολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να απασχολήσουν τη σύσκεψη διοικητών των Ευρωπαϊκών Στρατηγείων που γίνεται σήμερα στην 1η Στρατιά και στην έδρα του Ελληνικού Στρατηγείου Επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΣΕΕΕ – EU-OHQ).
Με τη συμμετοχή του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Ιωάννη Κεφαλογιάννη, και του διοικητή της 1ης Στρατιάς και διοικητή παράλληλα του EU-OHQ, αντιστράτηγου Ιωάννη Τσιόπλου, δεκάδες υψηλόβαθμοι επιτελείς, διοικητές αντ τίστοιχων Στρατηγείων με επικεφαλής τον διευθυντή Στρατιωτικού Σχεδιασμού και Ικανό- τητας Διεξαγωγής (Military Planning and Conduct Capability – MPCC) της Ε.Ε., αντιστράτηγο Μισέλ Βαν Ντε Λάαν, θα βρεθούν σήμερα στη Λάρισα, προκειμένου -σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε»- να αναλύσουν τις δράσεις της Ε.Ε. στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ).
Είναι η πρώτη φορά, μετά το 2018, όπου υψηλόβαθμοι αξιωματικοί βρίσκονται στη Λάρισα συζητώντας τα νεότερα δεδομένα γύρω από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ε.Ε. που βρισκονται σε εξέλιξη.
Σημειώνεται πως ο αναβαθμισμένος ρόλος του ΕΣΕΕΕ, όπως και η συμβολή παράλληλα της Ελλάδας στην Ε.Ε. με το EU-OHQ είχε επιση- μανθεί από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κων. Φλώρο, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρω- παϊκής Ένωσης (CEUMC), στρατηγού Ρόμπερτ Μπρίγκερ, στο ελληνικό πεντάγωνο. Υπενθυμίζεται πως ο στρατηγός Μπρίγκερ είχε βρεθεί στη Λάρισα τον Νοέμβριο του 2022, και θώς στο πλαίσιο της Ημέρας Διακεκριμένων Επισκεπτών της άσκησης «CPX European Union Integrated Resolve 22» επισκέφθηκε το ΕΣΕΕΕ. Κατά τη διάρκεια των πρόσφατων συνομιλιών των δύο στρατηγών στο ΓΕΕΘΑ, συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν στην επικρατούσα κατάσταση στο ευρύτερο γεωστρατηγικό περιβάλλον, «με ιδιαίτερη έμφαση στις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και στο Ισραήλ, καθώς και στις προκλήσεις ασφαλείας στη Συρία, στη Λιβύη, στον Λίβανο και στο Κόσοβο. Επίσης, συζητήθηκε η εξέλιξη των αποστολών της Ε.Ε. στην περιοχή του Σαχέλ, καθώς και οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές που οδηγούν σε σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις, όπως και σε προκλήσεις ασφαλείας». Επιπλέον, αναφέρθηκαν «στην πρόοδο υλοποίησης των κύριων στόχων του θεσμικού Κειμένου της «Στρατηγικής Πυξίδας» για την ενίσχυση της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας της Ε.Ε., με εστίαση στην εξέλιξη της Στρατιωτικής Δυνατότητας Σχεδίασης και Διεξαγωγής Επιχειρήσεων (MPCC) για την ανάπτυξη της Ικανότητας Ταχείας Ανάπτυξης (RDC) της Ε.Ε. στην αντιμετώπιση κρίσεων εκτός των συνόρων της, στο πλαίσιο της επίτευξης πλήρους επιχειρησιακής ετοιμότητας (Full Operational Capability – FOC) το 2025».
Ο στρατηγός Κων. Φλώρος είχε επισημάνει «τη συμβολή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου. Υπογράμμισε τη διαρκώς αναβαθμιζόμενη στρατιωτική σχέση με τις περισσότερες αραβικές χώρες και το Ισραήλ, καθώς και με όλες τις βαλκανικές χώρες, που αποσκοπούν στη δημιουργία ενός πλέγματος που προάγει την ειρήνη και τις σχέσεις καλής γειτονίας στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο».
Τέλος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ έκανε ιδιαίτερη μνεία στη συνεισφορά της Ελλάδας σε αποστολές και επιχειρήσεις της Ε.Ε., στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας – ΚΠΑΑ, με πιο χαρακτηριστικές τις αποστολές στην περιοχή του Σαχέλ, στο Μάλι (EUTM MALI), στη Μοζαμβίκη (EUTM MOZ) και στον Νίγηρα (EUMPM NI- GER), καθώς και στις επιχειρήσεις EUFOR (European Union Force Bosnia and Herzegovina) ALTHEA Kaι European Union Naval Force Mediterranean Operation IRINI (EUNAVFOR MED IRINI), η διοίκηση της οποίας έχει αναληφθεί από Έλληνα αξιωματικό από την 1η Οκτωβρίου 2023.
Τον περασμένο Οκτώβριο, επίσης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ συμμετείχε στη Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε επίπεδο Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων (European Union Military Committee – EUMC), που διεξήχθη στην Σεβίλλη, υπό τον πρόεδρό της, στρατηγό Μπρίγκερ. Σύνοδο στην οποία συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και εξετά
στηκαν οι προοπτικές υποστήριξης των αμυντικών δυνατοτήτων της στον βραχύ – μέσο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα στο πλαίσιο της αποστολής Στρατιωτικής Συνδρομής της Ευρωπαϊ κής Ένωσης στην Ουκρανία (European Union Military Assistance Mission Ukraine – EUMAM ΚΑ), ενώ έγινε ενημέρωση και συζήτηση αναφορικά με την πρόοδο υλοποίησης των κύριων στόχων του θεσμικού Κειμένου της «Στρατηγικής Πυξίδας» (Strategic Compass).
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΥΞΙΔΑ
Υπενθυμίζεται πως το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκρινε τη «Στρατηγική Πυξίδα», σε μία χρονική στιγμή κατά την οποία διαπιστώνεται «η επιστροφή του πολέμου στην Ευρώπη» και η οποία Πυξίδα «παρέχει στην Ε.Ε. ένα φιλόδοξο σχέδιο δράσης για ισχυρότερη πολιτική ασφάλειας και άμυνας της Ε.Ε. έως το 2030». Η πυξίδα «καλύπτει όλες τις πτυχές της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας και διαρθρώνεται γύρω από τέσσερις πυλώνες: δράση, επένδυση, εταίροι και ασφάλεια». Στο σκέλος της Δράσης αποσαφηνίζεται ότι «προκειμένου να είναι σε θέση να δρα γρήγορα και δυναμικά κάθε φορά που ξεσπά μια κρίση, με εταίρους ει δυνατόν και μόνη της όταν είναι αναγκαίο, η Ε.Ε. θα συγκροτήσει μια ενωσιακή ικανότητα ταχείας ανάπτυξης έως και 5.000 στρατιωτών για διάφορους τύπους κρίσεων, θα είναι έτοιμη να αναπτύσσει αποστολή ΚΠΑΑ 200 πλήρως εξοπλισμένων εμπειρογνωμόνων εντός 30 ημερών, μεταξύ άλλων σε περίπλοκα περιβάλλοντα, θα διεξάγει τακτικές πραγματικές ασκήσεις στην ξηρά και στη θάλασσα, θα ενισχύσει τη στρατιωτική κινητικότητα, θα ενισχύσει τις μη στρατιωτικές και στρατιωτικές αποστολές και επιχειρήσεις ΚΠΑΑ (κοινή πολιτική άμυνας και ασφάλειας) της Ε.Ε. με την προώθηση ταχείας και πιο ευέλικτης διαδικασίας λήψης αποφάσεων, ενεργώντας σθεναρότερα και εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη οικονομική αλληλεγγύη, θα αξιοποιεί πλήρως τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό για την Ειρήνη για τη στήριξη των εταίρων».
Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία (Β. Κακαράς)
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις