Για «σχολεία δύο ταχυτήτων στις τοποθετήσεις ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών» κάνουν λόγο με ανακοίνωσή τους οι Ακηδεμόνευτοι Δημοκράτες Καθηγητές (ΑΔΗΚ) Λάρισας.

Ειδικότερα, σε αυτή επισημαίνουν τα εξής:

«Σύμφωνα με την υπ΄αριθμ. 73277/11-8-2023 απόφαση της Πράξης «Ενίσχυση και Ενδυνάμωση της κοινωνικοσυναισθηματικής ανάπτυξης και ανθεκτικότητας των μαθητών μέσω του θεσμού των Ψυχολόγου και Κοινωνικού Λειτουργού» ικανοποιήθηκε ένα πάγιο αίτημα του κλάδου για την στελέχωση των σχολείων με αυτές τις ειδικότητες.

Σκοπός της δράσης είναι αφενός η απασχόληση αναπληρωτών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) κατηγορίας κλάδων ΠΕ 23 ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ και ΠΕ 30 ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ σε σχολεία της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης και αφετέρου η ενημέρωση, η συμβουλευτική και η ενδυνάμωση της σχολικής κοινότητας, ήτοι μαθητών/μαθητριών με και χωρίς ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, εκπαιδευτικών, γονέων και άλλων εμπλεκομένων, ώστε να αποκτήσουν εκείνες τις δεξιότητες που απαιτούνται για να διαχειριστούν αποτελεσματικά κρίσιμες και απρόβλεπτες καταστάσεις, δημιουργώντας ένα ασφαλές σχολικό περιβάλλον με απώτερο στόχο τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, την προστασία των μαθητών/τριών και των οικογενειών τους, καθώς και της σχολικής κοινότητας και κατ’ επέκταση της κοινωνίας. Ειδικότερα, οι στόχοι είναι γνωστικοί, κοινωνικοσυναισθηματικοί και ανάπτυξης δεξιοτήτων ανταπόκρισης σε καταστάσεις κρίσης/εκτάκτων αναγκών. Επιπλέον, ο ρόλος των ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών θα είναι ανιχνευτικός, ενημερωτικός, υποστηρικτικός, διαμεσολαβητικός.

Στα πλαίσια αυτής της δράσης κάθε σχολικό έτος με Υπουργική απόφαση ορίζονται τα σχολεία στα οποία τοποθετούνται οι Ψυχολόγοι και οι Κοινωνικοί Λειτουργοί.

Με την υπ 118203/ΓΔ4/17-10-2024 Υ.Α. καθορίστηκαν οι ομάδες σχολικών μονάδων Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης στις οποίες ασκούν καθήκοντα μέλη

Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) του κλάδου ΠΕ23-Ψυχολόγων και του κλάδου ΠΕ30- Κοινωνικών Λειτουργών για το σχολικό έτος 2024-2025.

Τα σχολεία χωρίστηκαν σε ομάδες και έτσι έγιναν οι τοποθετήσεις.

Παρατηρώντας την απόφαση και τις ομάδες των σχολείων διαπιστώνουμε ότι δεν περιλαμβάνεται στις ομάδες το σχολικό συγκρότημα του 7ου ΓΕΛ Λάρισας και του 9ου Γυμνασίου Λάρισας στο οποίο φοιτούν πάνω από 450 μαθητές . Είναι άξιο απορίας πως ¨ξεχάστηκαν¨ να συμπεριληφθούν τα δύο συστεγαζόμενα σχολεία της πόλης με αυτά τα δεδομένα.

Επίσης δεν έχουν τοποθετηθεί Ψυχολόγοι ή Κοινωνικοί Λειτουργοί σε αρκετά σχολεία της Περιφέρειας αλλά και της πόλης της Λάρισας. Ενδεικτικά αναφέρουμε

Γυμνάσιο Δομενίκου, Λύκειο Δομενίκου , Γυμνάσιο και Λ.Τ. Τσαριστάνης, Γυμνάσιο και Λ.Τ. Καλλιθέας , Γυμνάσιο και Λ.Τ. Λιβαδίου, Γυμνάσιο και Λ.Τ. Κρανιάς, ΓΕΛ Αγίας ΓΕΛ Συκουρίου και άλλα.

Οι ανάγκες των σχολείων είναι οι ίδιες. Θα έπρεπε με τις ενέργειες τους ο αναπληρωτής Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας και η αναπληρώτρια Περιφερειακή Διευθύντρια Θεσσαλίας να φροντίσουν να καλυφθούν όλα τα σχολεία.

Τους καλούμε να εξηγήσουν τα κριτήρια με τα οποία έγινε ο καθορισμός των ομάδων, τα κριτήρια με τα οποία έγινε ο αποκλεισμός των σχολείων που προαναφέραμε.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες μας είναι ίσοι μεταξύ τους και δικαιούνται να αντιμετωπίζονται με ισότητα και δικαιοσύνη και σεβασμό στις ανάγκες τους.

Το ίδιο ισχύει φυσικά για τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς των σχολείων που δεν έχουν Ψυχολόγο ή Κοινωνική Λειτουργό, αφού – όπως προκύπτει από τη βιβλιογραφία – στους σκοπούς της τοποθέτησης των προαναφερθέντων ειδικοτήτων είναι η κάλυψη των αναγκών της συμπεριφορικής και μαθησιακής υγείας των παιδιών και των εφήβων αλλά και των γονέων, των εκπαιδευτικών και όλης της σχολικής κοινότητας, ώστε να αναπτυχθεί στον ακαδημαϊκό, ορθολογικό, συναισθηματικό, συμπεριφορικό και κοινωνικό τομέα.

Διεκδικούμε την κάλυψη όλων των σχολείων με Ψυχολόγους ή Κοινωνικούς Λειτουργούς.

Η Συντονιστική Επιτροπή».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω