Η σημερινή εικόνα της Αθήνας την τελευταία μέρα του Μαρτίου θα μπορούσε να είναι η εικόνα μιας μέρας προχωρημένου καλοκαιριού: Άδεια πόλη και ο κόσμος στις παραλίες ή τις γύρω εξοχές. Και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά με το θερμόμετρο στους 25 βαθμούς υπό σκιά.
Σήμερα η υψηλότερη θερμοκρασία σημειώθηκε στον μετεωρολογικό σταθμό στη Λιβαδειά και ήταν ίση με 28.8 βαθμούς Κελσίου. Είναι η υψηλότερη θερμοκρασία για Μάρτιο από το 2009 που λειτουργεί ο σταθμός. Στο Λευκοχώρι Φθιώτιδας το θερμόμετρο έδειξε 27.8 βαθμούς, η υψηλότερη για Μάρτιο επίσης από το 2009 που λειτουργεί ο σταθμός. Στους Μεταξάδες Έβρου σημειώθηκε η υψηλότερη για Μάρτιο από το 2010 που λειτουργεί ο σταθμός.
Ήδη, κάποιοι «τολμηροί» δεν έχασαν την ευκαιρία να κάνουν την πρώτη τους βουτιά για φέτος. Οι παραλίες γέμισαν από κόσμο που θέλησε να απολαύσει τον καλοκαιρινό καιρό και το παιχνίδι στον ήλιο.
Οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την αφρικανική σκόνη δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για τον οργανισμό. «Τα πρώτα σύννεφα σκόνης καλυπτουν τη Λαμπεντούζα και την Κρήτη μετά καλυπτεται η Πελοπόννησος και μετά ολες οι άλλες χώρες της Ευρώπης. Αυτή η αφρικανική σκόνη αποτελείται από άμμο οξείδια του σιδήρου» τόνισε ο Καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Χρήστος Ζερεφός.
«Τις ώρες που υπάρχει μεγαλύτερη συγκέντρωση τουλάχιστον τα άτομα που πρέπει και γνωρίζουν την κατάσταση υγείας τους να αποφεύγουν την εξωτερική άσκηση οσο και την άθληση και τη βαριά χειρωνακτική εργασία» σημείωσε η Πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας, Σταματούλα Τσικρικά.
Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών ο φετινός Μάρτιος κατέγραψε σε όλη τη χώρα αποκλίσεις έως και 2 βαθμούς πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.
«Δευτέρα – Τρίτη συνεχίζονται οι υψηλές θερμοκρασίες που είναι πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Από Τετάρτη η θερμοκρασία θα υποχωρήσει 3 βαθμούς, μετά όμως θα ανέβει εκ νέου» δήλωσε ο Μετεωρολόγος, Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος.
Τo ευρωπαϊκό κέντρο Copernicus αναφέρει ότι η αφρικανική σκόνη θα «επισκέπτεται» την Ευρώπη ολοένα και συχνότερα.
Ο Απρίλης θα ξεκινήσει με θερμοκρασίες Μαΐου
Ο Απρίλης θα ξεκινήσει Δευτέρα και Τρίτη με θερμοκρασίες Μαΐου, θα έρθει και λίγο σκόνη από την Αφρική. την Τετάρτη αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα, θα παραμείνει όμως σε επίπεδα πάνω από τα κανονικά, Από την Τετάρτη στο Αιγαίο θα επικρατήσουν βόρειοι άνεμοι θα καθαρίσουν την ατμόσφαιρα από την σκόνη. Για βροχές ούτε λόγος, αναφέρει ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Παναγιώτης Γιαννόπουλος.
Πιο αναλυτικά τη Δευτέρα: Προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις κατά περιόδους. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη, κυρίως στα βόρεια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα του Αιγαίου, όπου τις πρωινές και βραδινές ώρες είναι πιθανό να σχηματιστούν ομίχλες. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης με μικρές συγκεντρώσεις.
Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 στα πελάγη τοπικά 6 και στο βόρειο Ιόνιο από το απόγευμα πρόσκαιρα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Θα φτάσει στα νησιά και τα παραθαλάσσια τους 25 με 27 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα τους 27 με 29 και τοπικά στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 30 με 31 βαθμούς Κελσίου.
Στην Αττική προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός , με παροδικές αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι νότιοι 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 14 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται γενικά αίθριος, με παροδικές αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι νότιοι 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία: Από 12 έως 24 βαθμούς Κελσίου.
Το μαρτύριο της σταγόνας στα νησιά
Ο ζεστός και άνυδρος χειμώνας με τη σχεδόν παντελή έλλειψη χιονιού, θα έχει σοβαρές συνέπειες το καλοκαίρι. Η στάθμη στα ποτάμια και τις λίμνες που τροφοδοτούν την υδροδότηση των μεγάλων πόλεων έχει κατέβει σημαντικά και πολλές είναι οι περιοχές που θα αντιμετωπίσουν θέμα ξηρασίας και λειψυδρίας. Ιδιαίτερα έντονο θα είναι το πρόβλημα στα νησιά, όπου μπαίνουν ήδη σε εφαρμογή εναλλακτικά σχέδια για να μη λείψει το νερό στους κατοίκους και τους επισκέπτες.
Σοβαρές και δυνητικά κρίσιμες συνθήκες καταγράφονται σε περιοχές της Μεσογείου, τη Νότια και Ανατολική Ισπανία, Νότια Γαλλία, το μεγαλύτερο μέρος της Ιταλίας, τη Μάλτα, αλλά και σε περιοχές στα Βαλκάνια, στην Κύπρο και την κεντρική Τουρκία. Μεγάλο τμήμα της κεντρικής και νησιωτικής Ελλάδας, βρίσκεται επίσης σε συνθήκες επαγρύπνησης.
“Οι επτά μήνες από το Σεπτέμβριο έως το Μάρτιο περάσανε με βροχές λιγότερες από τις κανονικές. Σε Κυκλάδες και Κρήτη έπεσε το 50% -60% του νερού που πέφτει κάθε χρόνο, ταυτόχρονα είχαμε και έλλειψη χιονοπτώσεων και σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες οπωσδήποτε μας προβληματίζει το θέμα της ξηρασίας” σημειώνει ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος.
Ενδεικτικά στη Μύκονο έπεσαν 170 χιλιοστά βροχής αντί του μέσου όρου των 350 και στο Ηράκλειο της Κρήτης 210 αντί 434. Ειδικότερα στην χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, συνθήκες σοβαρής έως ακραίας ξηρασίας, εμφανίζουν η βόρεια Πελοπόννησος, η δυτική Στερεά, τα νησιά του Νοτίου Ιονίου και η ανατολική Κρήτη.
Στα κατώτερα όρια κατέβηκε πρόσφατα η στάθμη του νερού στο φράγμα Αποσελέμη στην Κρήτη, από το οποίο υδροδοτούνται το Ηράκλειο και ο Άγιος Νικόλαος. Από τα 25 εκατ. κυβικά νερού έπεσε κάτω από τα 3.
Πολύ χαμηλά είναι τα αποθέματα νερού και στο Φράγμα Απολακκιάς από το οποίο αρδεύονται καλλιεργήσιμες εκτάσεις της Ρόδου.
Σε απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες της Νάξου που βλέπουν την παραγωγή τους να μειώνεται. Όπως λένε, το νησί “αιμορραγεί” όσον αφορά τον πρωτογενή τομέα εξαιτίας της λειψυδρίας.
“Αυτή τη στιγμή σε πάρα πολλά νησιά του Αιγαίου αλλά και όλη της Ελλάδος έχουμε προβλήματα στην ύδρευση, έχουμε ελλείψεις τεράστιες και μπαίνουμε σε μια διαδικασία να καλύψουμε τα κενά. Στην Κάρπαθο για παράδειγμα το φράγμα έχει σχεδόν το 1/50 νερό αποθέματα από πέρυσι. Είχε 800.000 κυβικά και φέτος δεν έχει ξεπεράσει τα 20. Αναγκαζόμαστε να προχωρήσουμε ήδη σε τοποθέτηση μηχανών αφαλάτωσης για να καλύψουμε τις ανάγκες για το καλοκαίρι” αναφέρει ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Παππάς.
Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: Αποφυγή της σπατάλης και των απωλειών από τα δίκτυα. Οι επιστήμονες προβλέπουν σημαντικές μειώσεις στην αναπλήρωση του υδροφόρου ορίζοντα, οι οποίες για την Ελλάδα ετησίως εκτιμώνται σε περισσότερα απο 800 εκατομμύρια κυβικά μετρα νερού.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος