Πώς είναι να ακούς σήμερα ότι παιδιά-έφηβοι δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο στην πατρίδα τους; Πώς είναι να ακούς ότι για να πας σχολείο πρέπει να το πληρώσεις;

Πώς είναι να ακούς ότι για να πας στο σχολείο πρέπει να μετακινηθείς, περπατώντας ώρες;

Πώς είναι να ακούς ότι παιδιά μετακινήθηκαν μόνα τους σε μια βάρκα; Πώς είναι να ακούς ότι άλλα παιδιά έχασαν τους δικούς τους στα νερά του Αιγαίου, ελπίζοντας σε μια καλύτερη ζωή; Πώς είναι να ακούς ότι για πολλά παιδιά το ταξίδι μέχρι τη Λάρισα διήρκησε χρόνια;

Πόσο θαυμασμό μπορεί να νιώσεις για το πόσο γρήγορα μαθαίνουν παιδιά, τα Ελληνικά και τα Αγγλικά; Πόσο μπορεί να εκπλαγείς όταν ακούς να γίνεται μάθημα για πέντε, έξι, επτά γλώσσες; Πόσο μπορεί να εντυπωσιαστείς από τα παιδιά μεταφραστές που βοηθούν να συνεννοηθούν συνομήλικα στη γλώσσα τους; Πόσο να χωρέσει ο νους τις δυσκολίες της ένταξης παιδιών σε μια τάξη, παιδιών τα οποία έχουν διαφορετικές καταγωγές και κουλτούρες, και ένα κοινό χαρακτηριστικό, τον ξεριζωμό;

Αμηχανία, πολλή συγκίνηση, αλλά και ένα δυνατό «μαζί είναι καλύτερα» περιείχε η συνάντηση μεταξύ προσφυγόπουλων-μαθητών της Δομής Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ) του 5ου Γυμνασίου Λάρισας και μαθητών του διασχολικού προγράμματος «Δημοκρατία και Εκπαίδευση» των 5ου Γυμνασίου και 5ου Λυκείου Λάρισας, καθώς και μαθητών, μελών του 15μελούς Συμβουλίου του 5ου Γυμνασίου. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο χώρο του 5ου Γυμνασίου, στο πλαίσιο δράσεων του διασχολικού προγράμματος για την έλευση της καινούργιας χρονιάς, του 2025.

«Καλώς ήρθατε στο σχολείο μας! Είμαστε πολύ χαρούμενοι που σας έχουμε κοντά μας»! «Πίστεψε στον εαυτό σου»! «Πίστεψε στα όνειρά σου! Συνέχισε να προσπαθείς! Η ελπίδα είναι το κλειδί της ευτυχίας»! Γράφουν οι μαθητές του προγράμματος στους πρόσφυγες συμμαθητές τους! «Χρόνια πολλά! Happy new year!». Γράφουν οι πρόσφυγες μαθητές στις κάρτες τους που διακοσμούν με λαμπερά χρώματα!

«Όσα ακούτε για βάρκες που αναποδογύρισαν, για ατέλειωτο περπάτημα στο πουθενά και στο παντού, για τη θέληση για ζωή, βρίσκονται εδώ», ενημερώνει τους μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου, η ψυχολόγος στήριξης προσφύγων.

«Μαζί είναι καλύτερα» εκφράζουν μαθητές εκπρόσωποι του προγράμματος, κρατώντας τη σχετική καλλιτεχνική δημιουργία της ειρήνης, την οποία ζωγράφισαν, καλωσορίζοντας τους συνομηλίκους τους προσφυγόπουλα. Να ξαναγίνει συνάντηση επιθυμούν οι μαθητές-πρόσφυγες, οι οποίοι εκφράζουν τη χαρά τους, αλλά και την επιθυμία τους να φοιτήσουν στο πρωινό σχολείο με τα παιδιά της ηλικίας τους…

Ένα τετράδιο με στυλό για τα προσφυγόπουλα, ένα χειροποίητο μακραμέ (διακοσμητικό με κρόσια) για τους μαθητές του Γυμνασίου/Λυκείου είναι τα δώρα της συνάντησης για να αναδείξουν την αξία του σχολείου και της εκπαίδευσης, αλλά και να θυμίζουν πως κανένα παιδί δεν αξίζει να ασφυκτιά από τη δίνη της προσφυγιάς, του ξεριζωμού και της φτώχειας… Μια συνάντηση με ηχηρό μήνυμα πως στα σχολεία δεν υπάρχει χώρος για ρατσισμό και ξενοφοβία. Η εκπαίδευση δεν είναι προνόμιο. Είναι στοιχειώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Τα παιδιά που διαφεύγουν από ανθρωπιστικές κρίσεις έχουν κι αυτά δικαίωμα στη ζωή, όπως όλα τα παιδιά του κόσμου…

Τη συνάντηση διοργάνωσαν από κοινού, οι εκπαιδευτικοί από το διασχολικό πρόγραμμα του 5ου Γυμνασίου και του 5ου Λυκείου: Αρχοντία Γιαννακάκη (από το Λύκειο), Ζωή Δεληζώνα, Βικτωρία Κανάκη, και Αποστολία Καρρά (από το Γυμνάσιο) και η εκπαιδευτικός των προσφυγόπουλων Στέλλα Ντέρτσου. Πήραν μέρος η συντονίστρια εκπαίδευσης προσφύγων Βασιλική Ντάμτσιου, η ψυχολόγος Ανθή Καραπέδη, ο εκπαιδευτικός προσφύγων Χάρης Πουλικίδης και η εκπαιδευτικός του 5ου Γυμνασίου Μαρία Μαλέτσικα.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω