Την προηγούμενη εβδομάδα, η Ομάδα Εξωτερικής Αποστολής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ταξίδεψε στην Κένυα μετά από πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου Κένυας και Ειρηνουπόλεως, Σεβασμιωτάτου Μακαρίου.
Η Ομάδα Εξωτερικής Αποστολής δραστηριοποιείται από το 2016 με κύριο μέλημά της την προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας, σε αναπτυσσόμενες χώρες του πλανήτη, όπως η Κένυα. Έχουν πραγματοποιηθεί ήδη δύο αποστολές στην πρωτεύουσα της Κένυας, το Ναϊρόμπι. Λόγω της πανδημίας για δύο χρόνια η αποστολή δεν υλοποιήθηκε, αλλά φέτος συνέχισε την προσφορά εθελοντικής εργασίας.
«Έτσι, ξεκινήσαμε μια ομάδα 16 φοιτητών και αποφοίτων του τμήματος Ιατρικής με τη συνοδεία των καθηγητών μας, κύριου Μ. Σπελέτα (Καθηγητής Ανοσολογίας) και κυρίου Χ. Ρούντα (Αναπληρωτής Καθηγητής Ακτινολογίας και Επεμβατικής Ακτινολογίας) με προορισμό το Ναϊρόμπι για να γνωρίσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων και να προσφέρουμε τις ιατρικές μας υπηρεσίες. Η διοργάνωση της φετινής αποστολής έγινε από το εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας, με υπεύθυνο τον κύριο Χ. Χατζηχριστοδούλου, εμπνευστή και οργανωτή της όλης προσπάθειας που δυστυχώς λόγω αυξημένων υποχρεώσεων ως Προέδρου του ΕΟΔΥ, δεν μπόρεσε να μάς συνοδεύσει.
Το Ναϊρόμπι είναι πόλη των μεγάλων αντιθέσεων. Στο κέντρο μπορεί να δει κανείς θεόρατους ουρανοξύστες, δίπλα σε μία από τις μεγαλύτερες παραγκουπόλεις στον κόσμο.
Επισκεφθήκαμε αρκετές περιοχές κοντά στο Ναϊρόμπι, όπως το Kimende, Kangemi, Limuru και Olkeri, όπου υπήρχαν ορθόδοξες εκκλησίες και μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας διαμορφώναμε τους χώρους που μάς παρέχονταν σε υπαίθρια ιατρεία. Δεδομένων των φτωχών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα, οι κάτοικοι των περιοχών αυτών δεν έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται ιατρούς. Έτσι, εξετάζαμε καθημερινά τουλάχιστον 200 ασθενείς, παιδιά και ενήλικες. Εκτός από την κλινική εξέταση πραγματοποιούνταν, επίσης, υπερηχογραφήματα και καρδιογραφήματα, ενώ παράλληλα, διανέμονταν τα απαραίτητα φάρμακα δωρεάν.
Ένα πρωινό, μάλιστα, είχαμε τη χαρά να τελέσουμε Θεία Λειτουργία μαζί με τα παιδιά που φοιτούν στο σχολείο της Ιεράς Μητροπόλεως και ακούσαμε τους ύμνους από τις αθώες παιδικές φωνούλες στα σουαχίλι, αγγλικά και ελληνικά. Το σχολείο βρίσκεται στη Ριρούτα, που είναι η έδρα της Αρχιεπισκοπής και φοιτούν 312 μαθητές στους οποίους παρέχονται πρωϊνό και μεσημβρινό φαγητό. Νιώσαμε περήφανοι για την οικουμενικότητα της Ορθοδοξίας και της Ελληνικής γλώσσας που ομιλείται στα βάθη της Αφρικανικής ηπείρου. Εντύπωση μάς έκανε η αθωότητα των παιδιών και το χαμόγελό τους παρά τις δυσκολίες της καθημερινότητάς τους, καθώς και η ομοιομορφία της σχολικής στολής που εξισώνει κάθε κοινωνική ανισότητα.
Επτά μέρες μετά, έχοντας βιώσει πρωτόγνωρες για εμάς εμπειρίες κι έχοντας κερδίσει την εκτίμηση και την αγάπη των Κενυατών, πήραμε το δρόμο της επιστροφής.
Ευχαριστούμε πολύ όσους, πολίτες και φορείς, στήριξαν και στηρίζουν τις δράσεις που οργανώνονται από την ομάδα μας, εξασφαλίζοντας ιατροφαρμακευτικό υλικό. Ευχαριστούμε, ακόμη, το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας και το Εργαστήριο Ανοσολογίας και Ιστοσυμβατότητας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που χάραξαν το δρόμο της αποστολής. Τέλος, να ευχαριστήσουμε για την αβραμιαία φιλοξενία, τη συνεργασία και την οργάνωση το Σεβασμιώτατο Μακάριο και τον πατέρα Χρυσόστομο που μάς συνόδευε στις εξορμήσεις μας.
Μακάρι αυτή η διάθεση για προσφορά να μη σταματήσει και παρόμοιες δράσεις να συνεχιστούν!» αναφέρει σε ανακοίνωση η Ομάδα Εξωτερικής Αποστολής του Τμήματος Ιατρικής.
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις