Κάλεσμα για την απεργιακή συγκέντρωση ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο, που θα γίνει αύριο, Πέμπτη, στις 10.30 στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας, απευθύνει το Σωματείο Εργαζομένων στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση Λάρισας (ΣΕΡΕΤΕ).

Αναλυτικά αναφέρονται τα εξής:

“Οι τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν αναμφίβολα καθοριστεί από τις καταστροφικές πλημμύρες στον κάμπο της Θεσσαλίας, ξεριζώνοντας ξαφνικά τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων. Το κυβερνητικό αφήγημα περί «ακραίου φαινομένου», «θεομηνίας» και «κλιματικής αλλαγής» δεν έπεισε κανένα με τον λαό της Θεσσαλίας να στοχοποιεί με τις διαδηλώσεις και τις αγωνιστικές δράσεις του, τους πραγματικούς υπευθύνους γι’ αυτή την καταστροφή: την κυβέρνηση αλλά και τις διοικήσεις του τοπικού κράτους. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η Κυβέρνηση της ΝΔ εξαγγείλει ένα ακόμα εργασιακό νομοσχέδιο για να υπερασπιστεί δια στόματος του υπ. Γεωργιάδη, «το δικαίωμα του εργαζομένου στην 16ωρη εργασία και στην παράλληλη απασχόληση σε δύο εργοδότες»!

Η κυβέρνηση φέρνει ένα νομοσχέδιο κατά παραγγελία του κεφαλαίου ελαχιστοποιώντας πλήρως τις όποιες σταθερές σχέσεις εργασίας είχαν απομείνει, ενώ νομιμοποιεί υπάρχουσες εργασιακές συνθήκες που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Μέσα από το νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα απασχόλησης σε πολλαπλούς εργοδότες έως και 13 ώρες την ημέρα, οξύνοντας μια κατάσταση που ήδη υπήρχε στην αγορά εργασίας, με τους εργοδότες να παρανομούν σε βάρος των εργαζομένων, ενώ τώρα θα μπορούν να τους προσφέρουν τις ίδιες επισφαλείς συνθήκες με τη σφραγίδα του νόμου. Με αυτό τον τρόπο οδηγούμαστε στην πλήρη κατάργηση του 8ωρου – 5νθήμερου – 40ωρου. 13ωρες δουλειάς την ημέρα, 78 ώρες δουλειάς την εβδομάδα, σε περισσότερους από έναν εργοδότη. Επιπλέον, εφαρμόζονται για πρώτη φορά συμβάσεις εργασίας «μηδενικών ωρών», οι οποίες δεν έχουν προκαθορισμένες ώρες εργασίας κατά τις οποίες απασχολείται ο εργαζόμενος/η και μάλιστα ως μοναδική εξασφάλιση του εργαζομένου ορίζει την «έγκαιρη» ενημέρωση του από τον εργοδότη για τη διάρκεια της εργασίας, τον τόπο εργασίας και την αμοιβή. Ταυτόχρονα, κυρίαρχη θέση στο νομοσχέδιο έχει η διάλυση των συνδικαλιστικών ελευθεριών. Η οργάνωση, ο συλλογικός αγώνας και η απεργία μπαίνουν στο στόχαστρο και ορίζονται ως ποινικά κολάσιμες με δύο τρόπους. Πρώτον, επιβάλλεται πρόστιμο (έως και ποινή φυλάκισης) σε όποιον απεργό περιφρουρεί την απεργία στο χώρο εργασίας του και δεύτερον δίνει την δυνατότητα στους εργοδότες μετά από 10 συναπτές μέρες απουσίας του εργαζομένου από την επιχείρηση να τον διώξει ρίχνοντας το βάρος της καταγγελίας της σύμβασης στον εργαζόμενο.

Οι εργασιακές συνθήκες στον κλάδο της έρευνας και της διδασκαλίας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έχουν ήδη διαμορφωθεί στο πλαίσιο των μνημονιακών επιταγών, της κατάργησης των ΣΣΕ που προώθησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, της μείωσης των μισθών, συνθήκες που αμφισβητούν ακόμα και τη φύση της ίδιας μας της εργασίας, περιτυλίγοντας της με τον μανδύα της εκπαίδευσης. Αν περάσουν και γενικευθούν αυτές οι αντιδραστικές αλλαγές θα διαμορφωθεί συνολικά μια κατάσταση όπου θα είναι ακόμα πιο δύσκολη η δυνατότητα κλαδική διεκδίκησης, σύναψης συλλογικής σύμβασης εργασίας με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και κατακτήσεις για όλους μας. Άμεσο πρόβλημα τη στιγμή αυτή συνιστά η πίεση και οι εκβιαστικές πρακτικές του ΙΚΥ προς συναδέλφους και συναδέλφισσες μας, υπότροφους Υ.Δ. των δύο τελευταίων κύκλων υποτροφιών (Β΄ Κύκλου και «ώριμων διδακτορικών»). Το ΙΚΥ επίμονα ζητάει από δεκάδες Υ.Δ. υποτρόφους να έχουν ολοκληρώσει τα διδακτορικά τους έως την 30η Σεπτεμβρίου με την απειλή να διεκδικήσει την επιστροφή του συνόλου των “τροφείων” (ακόμα και με δικαστικά μέσα). Στην ουσία πρόκειται να ζητήσει από δεκάδες νέους/ες εργαζόμενους/ες επιστήμονες/ισσες την επιστροφή (έως και 36 μηνών) δεδουλευμένων.

Για τις ταξικές δυνάμεις γίνεται όλο και πιο φανερό ότι απαιτείται άλλη πορεία. Με μαζικό και παρατεταμένο αγώνα, κόντρα στο συμβιβασμό, τη συνθηκολόγηση, και την ηττοπάθεια. Με αγωνιστική ενότητα των εργαζόμενων και συντονισμό των πρωτοβάθμιων σωματείων για την οργάνωση του αγώνα. Με δυναμικές μορφές πάλης, συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις, απεργίες!

Για να διεκδικήσουμε μια ζωή ολόκληρη είναι η ώρα να απαιτήσουμε:

  • Μόνιμες θέσεις Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού καθώς και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού για την κάλυψη των πάγιων και διαρκών αναγκών. Όχι άλλη επισφαλής εργασία για την κάλυψη των κενών.
  • Κατάργηση του όρου της ‘επιστροφής χρημάτων’ από τις συμβάσεις του ΙΚΥ.
  • Να επιστραφούν στους υποψήφιους διδάκτορες/ισσες όσα χρήματα γύρισαν πίσω στο ΙΚΥ με εκβιαστικό τρόπο, ήδη πριν από την παρέλευση της τυπικής προθεσμίας.
  • Μείωση του χρόνου εργασίας, 30ωρο-6ωρο-5μερο. Να καταργηθεί ο νόμος Χατζηδάκη και όλοι οι νόμοι για τη «διευθέτηση» και την ρευστοποίηση του χρόνου εργασίας.
  • Μόνιμη, σταθερή και ασφαλισμένη εργασία για όλους/ες και νομοθετική απαγόρευση των απολύσεων. Να καταργηθούν οι επισφαλείς, προσωρινές, ελαστικές σχέσεις εργασίας.
  • Όχι στην ελαστική εργασία, την επισφάλεια, τη μαύρη / ανασφάλιστη εργασία, στο καθεστώς ενοικίασης εργαζόμενων, τα σπαστά ωράρια, τις φθηνές υπερωρίες.
  • Να ζούμε με αξιοπρέπεια από μία δουλειά! Αυξήσεις μισθών, συντάξεων και επιδομάτων ανεργίας, κανένας μισθός κάτω από 1000 ευρώ, πλήρη επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
  • Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση. Συνδικάτα ελεύθερα από κράτος, κυβερνήσεις, εργοδοσία. Κατάργηση των απεργοσπαστικών νόμων. Καθολική Κοινωνική Ασφάλιση για όλους και όλες”.
Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω