Το όγδοο Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Václav Havel του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο τιμά την εξαιρετική δράση της κοινωνίας των πολιτών για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απονεμήθηκε φέτος στην ακτιβίστρια της Σαουδικής Αραβίας Λουτζάν Αλαχλούλ.
Η κα. Αλαχλούλ είναι μία από τις επικεφαλής του φεμινιστικού κινήματος της Σαουδικής Αραβίας, που έχει αγωνιστεί για τον τερματισμό του συστήματος της ανδρικής κηδεμονίας, καθώς και την απαγόρευση οδήγησης από τις γυναίκες στη Σαουδική Αραβία αλλά και για μεγαλύτερη προστασία των γυναικών που αντιμετωπίζουν κακοποίηση στην Σαουδική Αραβία. Η ίδια πέρασε 1.001 ημέρες στη φυλακή ως αποτέλεσμα της στάσης της και απελευθερώθηκε τον Φεβρουάριο του 2020, αν και εξακολουθεί να υπόκειται σε κατ ‘οίκον περιορισμό και άλλους περιορισμούς στη χώρα καταγωγής της.
Αποδεχόμενη το βραβείο εκ μέρους της, η αδερφή της Λουτζάιν Λίνα Αλάχλουλ ευχαρίστησε την επιτροπή απονομής τονίζοντας πως «η διεθνής υποστήριξη είναι ο μόνος τρόπος για να αποκαλύψουμε τις αδικίες στη χώρα μου και να προστατεύσουμε τα θύματα. Σας ευχαριστούμε που μας δώσατε τη δύναμη να συνεχίσουμε τον αγώνα μας».
Πρόσθεσε παράλληλα πως «η Λουτζάιν θυσιάστηκε για να αγωνιστεί για μια καλύτερη ζωή για τις γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας. Λόγω του ακτιβισμού της, απήχθη, φυλακίστηκε παράνομα, βασανίστηκε βάναυσα, τέθηκε σε απομόνωση για μήνες και τώρα, καταδικάστηκε ως τρομοκράτης. Εδώ και χρόνια, το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας προσπαθεί να αμαυρώσει την εικόνα της, να διαγράψει οποιαδήποτε υποστήριξη για αυτήν και να την κάνει να ξεχαστεί. Όσο περισσότερο περνά ο χρόνος, τόσο περισσότερο η Λουτζάιν αποδεικνύει στον κόσμο πόσο απίστευτα γενναία, ανθεκτική και προσκολλημένη στις αξίες της.
Οι δύο άλλοι υποψήφιοι που περιλήφθηκαν στη λίστα των υποψηφίων ήταν οι καλόγριες του Drukpa Order του Νεπάλ, μια ομάδα νεαρών βουδιστριών μοναχών που προωθούν την ισότητα, τη βιωσιμότητα και την ανοχή στα χωριά τους στα Ιμαλάια και την ακτιβίστρια του Κονγκό, Ζουλιέν Λουσενγκε, η οποία καταγράφει σεξουαλική κακοποίηση και πράξεις βίας κατά των γυναικών στο Κονγκό. Και στις δύο απονεμήθηκαν διπλώματα κατά την τελετή, η οποία καθυστέρησε αρκετούς μήνες λόγω της εξαιρετικής κατάστασης που προκλήθηκε από την πανδημία Covid-19.
Το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Václav Havel απονέμεται κάθε χρόνο από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη Václav Havel και το Ίδρυμα Charta 77, «προς τιμήν της εξαιρετικής δράσης της κοινωνίας των πολιτών για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη και πέραν αυτής». Αποτελείται από ένα ποσό 60.000 ευρώ, ένα τρόπαιο και ένα δίπλωμα.
Για το Βραβείο 2021 οι υποψηφιότητες μπορούν να υποβληθούν έως τις 30 Ιουνίου 2021 στον ιστότοπο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης.
Πηγή: ΕΡΤ / Ανταπόκριση από το Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης