Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα της γεωργίας και ειδικότερα μετά τις φυσικές καταστροφές που έπληξαν αρκετές περιοχές της Μεσογείου, ανάμεσά τους και την Ελλάδα, οι επιστήμονες που συμμετέχουν στο ερευνητικό έργο RATION (Risk AssessmentT InnOvatioN) συναντώνται στις 27 Σεπτεμβρίου για ένα τριήμερο στην πολύπαθη Θεσσαλία. Περίπου 40 άτομα από χώρες της Ευρώπης (Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Βουλγαρία, Πολωνία, Αυστρία, Ιταλία, Ισπανία), το Ισραήλ και την Κορέα θα πραγματοποιήσουν στη Λάρισα την ετήσια συνάντησή τους.
Το έργο με επικεφαλής την ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Βιοτεχνολογίας Φυτών και Περιβάλλοντος, στο Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με 7 εκ. ευρώ, έχει αναλάβει να δώσει λύση στην είσοδο των βιολογικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην αγορά.
«Οι πλημμύρες που έπληξαν την Θεσσαλία είναι πιθανό να έχουν ευνοήσει την μεταφορά υπολειμμάτων συνθετικών χημικών φυτοπροστατευτικών ουσιών στα επιφανειακά και υπόγεια νερά με άγνωστες επιπτώσεις για την υγεία του πληθυσμού της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό η χρήση βιολογικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων κρίνεται πιο αναγκαία από ποτέ για την επόμενη μέρα της γεωργίας, καθώς οι απειλές από ακραία καιρικά φαινόμενα θα αυξάνονται εξαιτίας της κλιματικής κρίσης», σχολιάζει ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μικροβιολογίας & Βιοτεχνολογίας Δημήτρης Καρπούζας, ο οποίος συντονίζει το έργο RATION
Σύμφωνα με τον ίδιο, στο πλαίσιο του RATION αναπτύσσονται όλα τα εργαλεία που θα υποστηρίξουν ένα νέο πρότυπο αξιολόγησης της επικινδυνότητας (risk assessment) των βιολογικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων, παράγοντας όλη την απαραίτητη γνώση ώστε να μπορεί να αποφασιστεί εάν ένα βιολογικό φυτοπροστατευτικό προϊόν είναι αποτελεσματικό αλλά και ασφαλές για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.
«Οι νέες αυτές διαδικασίες θα αφορούν σε όλες τις κατηγορίες βιολογικών φυτοπροστατευτικών που ήδη υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή αγορά, σε νέα βιολογικά φυτοπροστατευτικά όπως τα ds-RNA και σε καινοτόμα μικροβιακά με υψηλή εξειδίκευση στην δράση τους όπως βακτηριοφάγους αλλά και σε κοινοπραξίες μικροοργανισμών για τους οποίους δεν υπάρχει κανένα πλαίσιο αξιολόγησης αν και αποτελούν το next big thing στην αγορά των βιολογικών φυτοφαρμάκων», εξηγεί ο Έλληνας Καθηγητής
Στο έργο συμμετέχει ένα δίκτυο με 21 ερευνητικούς φορείς συμπεριλαμβανομένων πανεπιστημίων, ερευνητικών ιδρυμάτων, βιομηχανιών-κολοσσών όπως η SYNGENTA και η BAYER, Ρυθμιστικών Αρχών από 11 χώρες-μέλη, αλλά και χωρών εκτός ΕΕ όπως το Ισραήλ και η Κορέα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα στην Ευρώπη έχουν εγκριθεί 74 μικροβιακά φυτοφάρμακα ενώ ακόμη 25 βρίσκονται σε στάδιο αξιολόγησης, μεταξύ αυτών και το πρώτο προϊόν που περιέχει βακτηριοφάγους για την καταπολέμηση βακτηρίων που προσβάλουν και καταστρέφουν την πατάτα.
«Πιστεύουμε ότι με την ολοκλήρωση του έργου RATIΟΝ θα έχουμε όλα εκείνα τα εργαλεία που θα ανοίξουν τον δρόμο για την ταχεία και ασφαλή εισροή νέων και καινοτόμων βιολογικών φυτοφαρμάκων, τα οποία θα διαμορφώσουν μια νέα πιο “πράσινη” και ασφαλή γεωργία, προφέροντας πιο ασφαλή γεωργικά προϊόντα για τους καταναλωτές», καταλήγει ο καθηγητής Καρπούζας.
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις