Ο εκφοβισμός χαρακτηρίζεται από μια βασική διάσταση που είναι η ανισορροπία δύναμης. Ακούμε παρέες ατόμων που εκφοβίζουν ένα παιδί, όπως γινόταν στην υπόθεση του Γαλατά Τροιζηνίας. «Για να μπορέσουμε να το διαχειριστούμε λοιπόν πρέπει να εξισορροπήσουμε την δύναμη και για να το πετύχουμε πρέπει να ζητήσουμε βοήθεια», τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Στο Πρώτο Αλλιώς» με την Μαρία Γεωργίου, ο ψυχολόγος, συνεργάτης στο Χαμόγελο του Παιδιού, Στέφανος Αλεβίζος.
Το χαμόγελο του παιδιού έχει εγκεκριμένα προγράμματα πρόληψης, ενδυνάμωσης και ευαισθητοποίησης των παιδιών. «Τα παιδιά μας λένε «μα θα με πουν καρφί». Τι καρφώνουμε, τους λέω, ένα μυστικό. Μα υπάρχουν μυστικά που με κάνουν να ντρέπομαι, να φοβάμαι και να μην μπορώ να κοιμηθώ τα βράδια; Τέτοια μυστικά δεν υπάρχουν. Πρέπει να τα εμπιστευτούμε στους γονείς μας, στους εκπαιδευτικούς, σε έναν ενήλικα που εμπιστευόμαστε για να μπορέσει να μας κατευθύνει και να του πούμε και εμείς πώς θέλουμε να μας βοηθήσει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεβίζος.
Οποιαδήποτε ξαφνική αλλαγή, στην συμπεριφορά του παιδιού, στην όρεξη, τον ύπνο, στην άποψή του για την σχολική παρουσία, οφείλει να μας προβληματίσει και κυρίως να αφήνουμε τον χώρο στο παιδί να μιλήσει, επεσήμανε ο κ. Αλεβίζος. «Να τα ακούμε, γιατί αν δεν δίνουμε σημασία σε αυτά που λένε, αισθάνονται ότι δεν μπορεί κανείς να τους βοηθήσει», είπε χαρακτηριστικά.
Η παλέτα των ιστοριών εκφοβισμού έχει πάρα πολλές διαστάσεις, σημείωσε, εξηγώντας ότι υπάρχουν αυτές που τα παιδιά δεν τολμούν να μοιραστούν το πρόβλημα, άλλες που τα παιδιά το λένε και υπάρχει αποτέλεσμα και άλλες που το λένε και δεν γίνεται τίποτα, όχι από αδιαφορία, αλλά από έλλειψη γνώσεων.
Παρόλο που δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για το φαινόμενο του εκφοβισμού ποσοτικά και ποιοτικά στην διάρκεια των χρόνων, καθώς δεν υπάρχει ένας κεντρικός μηχανισμός παρακολούθησης, στην γραμμή 1056, οι ειδικοί παρατηρούν ποιοτικά χαρακτηριστικά της έντασης, της ωμότητας και της βιαιότητας που μπορούν να συμβούν. Άλλωστε πρόκειται για βία πάντα συνυφασμένη με την βία στον κοινωνικό ιστό, σε τηλεοπτικά προγράμματα, στην ειδησεογραφία.
Ο εκφοβισμός σαν έννοια αρχικά παρατηρείται στους ενήλικες και μετά στα παιδιά, τόνισε ο κ. Αλεβίζος. «Στους χώρους εργασίας, στον στρατό και άλλες ομάδες ενηλίκων ατόμων, θα δείτε ότι εκεί ο εκφοβισμός χτυπάει κόκκινο και μετά περνάει στα παιδιά. Η κοινωνία των παιδιών δεν είναι αποκομμένη από την ηλικία των ενηλίκων. Οι σύλλογοι των κηδεμόνων επίσης μέσα στο σχολείο άθελά τους, δημιουργούν ένταση μέσα, πολλές φορές προσπαθώντας να διευθετήσουν διαφορές των παιδιών. Στην χώρα μας είχαμε και περιστατικό αυτοκτονίας παιδιού, λόγω εκφοβισμού».
Αναφορικά με τις ψυχολογικές επιπτώσεις του εκφοβισμού μακροπρόθεσμα, σημείωσε, ότι ενήλικες που είναι δυσλειτουργικοί στην καθημερινότητά τους σήμερα, βρίσκεται, ότι μία από τις ρίζες της δυσλειτουργίας είναι ο εκφοβισμός που βίωναν στην παιδική τους ηλικία. «Άρα μιλάμε για ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας, που από την στιγμή που θα ξεκινήσει μας συντροφεύει σε όλη μας την ζωή και επηρεάζει τις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους».
Η γραμμή 1056 λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, για να μοιραστεί όποιος θέλει τον προβληματισμό του και όχι μόνο για να καταγγείλει κάτι, θυμίζει ο κ. Αλεβίζος. «Υπάρχουν εξειδικευμένοι άνθρωποι σε θέματα παιδιών, είναι δωρεάν και πρέπει να το εκμεταλλευτούμε».