«Στα αντιπλημμυρικά έργα αναφέρετε ως προτεραιότητες τη Μακεδονία, τη Στ. Ελλάδα, την Πελοπόννησο και την Κρήτη. Πού έγιναν οι μεγάλες πλημμύρες προσφάτως με τον “Ιανό”; Στη Θεσσαλία, στους Δήμους Φαρσάλων, Καρδίτσας και Αλμυρού! Πρέπει να οχυρώσουμε τον τόπο μας απέναντι στις πλημμύρες και να διασφαλίσουμε τους απαραίτητους υδατικούς πόρους για τη γεωργία!»
Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, προς τον αν. υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, στην ομιλία του, μέσω τηλεδιάσκεψης, για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», προσθέτοντας:
«Ζητώ να εντάξετε στις προτεραιότητες του σχεδίου την κατασκευή του φράγματος στη Σκοπιά Φαρσάλων, που είναι έργο αντιπλημμυρικό αλλά και αρδευτικό και υδρευτικό ταυτόχρονα. Εάν είχε γίνει τις προηγούμενες δεκαετίες, δεν θα είχαμε την καταστροφή για σπίτια και επιχειρήσεις από τον “Ιανό”! Είναι δυνατόν, το 2021, στο κέντρο της Ελλάδος, στα Φάρσαλα, ο κόσμος να μην έχει νερό να πιει;
Έχει συζητηθεί κατ’ επανάληψη – και σ’ αυτή την αίθουσα – το μεγάλο πρόβλημα ερημοποίησης του Θεσσαλικού Κάμπου, όπου βρίσκεται νερό μετά από γεωτρήσεις σε βάθος 300 και 400 μέτρων! Η μόνη λύση είναι η μερική μεταφορά νερού του Αχελώου! Πρόκειται για ένα έργο που έχει εκτελεστεί κατά 70% και κόστισε περί τα 600 εκ. ευρώ μέχρι σήμερα, το οποίο είναι περιβαλλοντικό, αναπτυξιακό, αρδευτικό και ενεργειακό. Το έργο αυτό και η Θεσσαλία δεν μπορούν να λείπουν από το σχέδιο ανάκαμψης!».
Ο κ. Σκυλακάκης απάντησε στον κ. Κέλλα ότι θα συμπεριληφθεί και η Θεσσαλία στα αρδευτικά έργα του Σχεδίου Ανάκαμψης.
Ανακατασκευή δρόμων Λάρισας – Φαρσάλων, Ελασσόνας – Κοζάνης
Υπογειοποίηση ή βύθιση σιδηροδρομικής γραμμής
Σε σχέση με τα έργα υποδομής, ο Λαρισαίος πολιτικός ζήτησε την ανακατασκευή των δρόμων Λάρισας – Φαρσάλων και Ελασσόνας – Κοζάνης και την υπογειοποίηση είτε τη βύθιση της σιδηροδρομικής γραμμής που διέρχεται από την πόλη της Λάρισας, ενώ επισήμανε την επιτακτική ανάγκη απρόσκοπτης εκτέλεσης των προγραμμάτων εξηλεκτρισμού αγροτικών και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, σημειώνοντας:
«Δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς ενεργειακή επάρκεια. Είναι απαραίτητο να προχωρήσει απρόσκοπτα ο εξηλεκτρισμός των αγροτικών και κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων. Δεν είναι αποδεκτό αγροτικές ή κτηνοτροφικές επιχειρήσεις να έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα εξηλεκτρισμού, να έχουν καταβάλει εδώ και 1 χρόνο 20.000 και 40.000 € και να μην έχουν ηλεκτροδοτηθεί περιμένοντας να βρεθούν κολώνες ή να ενισχυθεί η γραμμή.
Δεν αφορά μόνο την αγροτική οικονομία, αλλά και τον τουρισμό. Στα παράλια του νομού μας αντιμετωπίζουμε πολλαπλές διακοπές ρεύματος κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Ελπίζω η πρόβλεψη του σχεδίου για ενίσχυση της ανθεκτικότητας του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ να δώσει λύσεις».
Ο κ. Κέλλας εστίασε στις δράσεις για τον πρωτογενή τομέα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη σύστασης εθνικού αγροτικού επιμελητηρίου που θα αναλάβει τη συστηματική ενημέρωση και κατάρτιση αγροτών και κτηνοτρόφων σε σχέση με προγράμματα ενίσχυσης του αγροδιατροφικού τομέα (πράσινη γεωργία, γενετική βελτίωση ζώων κ.α.) και της εξαγωγικής δυναμικής του.
Ακόμη, αναφέρθηκε στις δυνατότητες επένδυσης στο διαφοροποιημένο τουριστικό προϊόν του Νομού Λάρισας και της χώρας, ενώ χαιρέτισε τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, καλώντας για ευρεία παροχή δυνατότητας κατάρτισης των πολιτών με ψηφιακές δεξιότητες.
Δείτε την ομιλία εδώ: https://youtu.be/LyMqhnT_ITM