Μοιράσου το αρθρο!
Εκοιμήθη σήμερα, Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022 και σε ηλικία 88 ετών ο Επίσκοπος Διοκλείας Κάλλιστος Γουέαρ.
Ο Σεβασμιώτατος, τον τελευταίο καιρό αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας τα οποία αντιμετώπισε από την πρώτη στιγμή με υπομονή και πίστη.
Ο μακαριστός Κάλλιστος Γουέαρ γεννήθηκε στο Μπαθ, Σόμερσετ, της Αγγλίας το 1934.
Ήταν λαϊκός Αγγλικανός μέχρι το 1958 οπότε σε ηλικία 24 ετών, βαπτίσθηκε Ορθόδοξος Χριστιανός και έγινε δεκτός στην Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας.
Αφού ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Westminster School του Λονδίνου, σπούδασε φιλολογία και θεολογία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου έλαβε πτυχίο και μεταπτυχιακό με τη διάκριση First Class Honours και τελικά το 1965 το διδακτορικό με θέμα τα Ασκητικά έργα του Μάρκου του Ερημίτη.
Το 1959 – 1960 διδάσκει ως Jane Eliza Procter Visiting Fellow στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον και το 1966 εκλέγεται και διορίζεται Spalding Lecturer in Eastern Orthodox Studies στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, μέχρι το 2001, διδάσκοντας κλασική και βυζαντινή φιλοσοφία και Ορθόδοξη θεολογία.
Το 1970 εκλέγεται Fellow του Pembroke College της Οξφόρδης, και το 1971 ονομάζεται Senior Denyer and Johnson Scholar του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Ως επισκέπτης καθηγητής έχει διδάξει στο Γρηγοριανό Πανεπιστήμιο της Ρώμης το 2006.
Το 1965 χειροτονήθηκε διάκονος λαμβάνοντας το όνομα Κάλλιστος.
Το 1966 χειροτονήθηκε ιερέας και Αρχιμανδρίτης και εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Ιωάννου του Θεολόγου στην Πάτμο.
Το 1982 αναδείχθηκε Βοηθός Επίσκοπος του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας. Από το 1983 ηγείται του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Ορθόδοξης Πνευματικότητας Η Αγία Θεοσέβεια και το 1966 ιδρύει την Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα της Αγίας Τριάδος στην Οξφόρδη.
Από το 1973 συμμετέχει ως μέλος της Επιτροπής του Διαλόγου Ορθοδόξων – Αγγλικανών.
Σε δήλωσή του ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος αναφέρει:
«Εκοιμήθη εν Κυρίω ο Μητροπολίτης Διοκλείας Κάλλιστος Ware, σε ηλικία 88 ετών. Μιά μεγάλη θεολογική μορφή για την Ορθοδοξία.
Τον παρακολουθήσαμε νέοι, να ομιλεί στον Σύνδεσμο των Ορθοδόξων Νεολαιών, τον παρακολουθήσαμε ως επίσκοπο σε συνέδρια, συλλειτουργήσαμε μαζί του, τον τίμησε η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών του Βόλου, μελετήσαμε τα βιβλία του.
Ένας άνθρωπος με ήθος Ορθόδοξο, είχε τη δυνατότητα και την ικανότητα να μπορεί να μιλάει για την Ορθοδοξία στον Αγγλικανικό κόσμο, απ’τον οποίο προερχόταν και τα άριστα ελληνικά του ήταν πάντοτε υποδειγματικά.
Ένας άνθρωπος που κατέγραψε ιστορία μέσα στην Ορθοδοξία…»