Στην αρχή της συγκέντρωσης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα εκατομμύρια των νεκρών από την πανδημία παγκοσμίως, για τους χιλιάδες νεκρούς στην Ελλάδα, για τους εκατοντάδες νεκρούς υγειονομικούς παγκοσμίως και στη χώρα μας, για το θάνατο από τον κορονοϊό του συναδέλφου ιατρού στο ΓΝ Καρδίτσας
Χαιρετισμό απεύθυναν οι: 1. Αλεξόπουλος Γιώργος, Επιτροπή Αγώνα ΣΥμβασιούχων Υγειονομικών ΓΝ και ΚΥ Καρδίτσας 2. Άρης Φαλιάγκας και Ρίτσα Πέτσα, Παράρτημα Καρδίτσας το πανελλήνιου μουσικού συλλόγου3. Πολυγένης Άρης, Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας4. Παπαδόπουλος Γιώργος, Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων
Κεντρική Ομιλία: Γάζος Έκτορας, Γραμματέας ΕΙΝΚΥΝΚ
Ένα χρόνο από το ξέσπασμα της πανδημίας οι γιατροί και οι υγειονομικοί του δημόσιου συστήματος υγείας δίνουμε καθημερινά διπλό αγώνα.
Μέσα στα νοσοκομεία, στο πλευρό των ασθενών μας, στις δύσκολες στιγμές της αρρώστιας τους. Σεσυνθήκες τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό.
Έξω από τα νοσοκομεία, στο πλευρό του λαού μας που δοκιμάζεται, στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, για μέτραπροστασίας της υγείας και της ζωής μας.Δεν λείψαμε στιγμή από το πόστο μας. Και συνεχίζουμε.
Η φετινή παγκόσμια ημέρα υγείας έχει στο επίκεντρό της την πάλη ενάντια στην πανδημία του κορονοϊού.Συμβολίζει, όμως, και την πάλη ενάντια στις πολιτικές που έχουν αφήσει απροστάτευτους τους εργαζόμενους, όλο το λαό και τη νεολαία. Οι πολιτικές αυτές χρόνια τώρα έχουν αποδυναμώσει το δημόσιο σύστημα υγείας, αφήνοντάς το ουσιαστικά αποσαθρωμένο. Είναι η ίδια πολιτική που μέσα στην πανδημία μας έχει αφήσει απροστάτευτους χωρίς πραγματικά μέτρα προστασίας σε χώρους υγείας και εργασίας, σε σχολεία και μέσα μαζικής μεταφοράς.
Από τη μία μεριά, έχουμε την επέλαση της πανδημίας για την αντιμετώπιση της οποίας η κυβέρνηση, όπως και σε όλα τα κράτη της Ε.Ε., δεν φρόντισε άμεσα να ενισχύσει τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας και τις ΤΟ.Μ.Υ. με το απαραίτητο προσωπικό, τις υποδομές και τους εξοπλισμούς. Ακόμα και σήμερα, ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας, δεν έχει προχωρήσει σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού. Ακόμα και στις πιο κρίσιμες στιγμές, όπως στο δεύτερο κύμα του Νοέμβρη ή τώρα με τον καλπασμό του 3ου κύματος, δεν επίταξε τον ιδιωτικό τομέα της υγείας, ακόμα και αν είναι πιο αναγκαίο από ποτέ για να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Δεν έδωσε καμία σημασία στα δίκαια αιτήματα των υγειονομικών που ζούμε την κατάσταση μέσα στα νοσοκομεία, που δίνουμε την πραγματική μάχη δίπλα στον ασθενή, που δεν συμβιβαζόμαστε με το να υπάρχουν στον 20ο αιώνα διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ.
Από την άλλη μεριά, η κυβέρνηση φρόντισε για άλλη μία χρονιά να περικόψει 650 εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για την υγεία. Αντίθετα, έτρεξε να αποζημιώσει με κερδοφόρους όρους τους μεγαλοκλινικάρχες με υπερδιπλάσιες τιμές νοσηλίων για τα όσα περιστατικά θα αναγκαστούν να νοσηλεύσουν καιμόνο όταν υπάρξει απόλυτη ανάγκη. Άνοιξε τον τουρισμό χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο για χάρη των μεγαλοξενοδόχων, των touroperatorsκαι των αεροπορικών εταιρειών. Το ίδιο σχεδιάζουν να κάνουν και τώρα ακόμα κι αν τα κρούσματα έχουν χτυπήσει ταβάνι. Μας λένε ότι ο κόσμος δεν αντέχει άλλο ψυχολογικά γιατί μπούχτησε από το lockdown.Ο κόσμος μπούχτησε από το ακορντεόν του θανάτου με μέτρα που υποτάσσονται κυριολεκτικά στην οικονομία του κέρδους. Γιατί πάνω από το κεφάλι μας, ένα χρόνο τώρα, πετάνε δισεκατομμύρια ευρώ με τα οποία μπούκωσαν τα ταμεία μεγάλων εταιρειών, ενώ ο λαός δεν μπορεί να κλείσει ένα ραντεβού στο νοσοκομείο ή στα κέντρα υγείας για εξετάσεις, πολλοί ασθενείς δεν μπορούν να χειρουργηθούν και χιλιάδες άλλοι αυτοεξετάζονται και αυτοκουράρονται στο σπίτι.
Αυτή είναι η αιτίαπου εδώ κι ένα μήναπερισσότεροι από 100 ασθενείς βρίσκονται καθημερινά διασωληνωμένοι με φορητούς αναπνευστήρες εκτός ΜΕΘ. Που τα αρνητικά ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων, ασθενών σε ΜΕΘ και θανάτων σπάνε το ένα μετά το άλλο. Που οι υγειονομικοί έχουν φτάσει στα όριά τους γιατί δεν μπορούν οι περιορισμένοι αριθμοί σε προσωπικό να εξυπηρετήσουν ούτε τις διαρκείς ούτε τις αυξημένες ανάγκες. Που οι υποδομές του δημόσιου συστήματος υγείας έχουν «χτυπήσει κόκκινο», με τη μία κλινική μετά την άλλη να κλείνει και να μετατρέπεται για νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό, αφήνοντας εκτεθειμένους χιλιάδες χρονίως πάσχοντες και ασθενείς άλλων παθήσεων.
Ίδια είναι η αιτία για την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται το νοσοκομείο, τα κέντρα υγείας και οι ΤΟ.Μ.Υ. της Καρδίτσας. Οι προσλήψεις μόνιμων γιατρών στο νομό μας μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, την ώρα που τα κενά οργανικών θέσεων είναι δεκάδες από πριν την πανδημία. Οι περισσότερες προσλήψεις που διαφημίζονται αφορούν σε θέσεις γιατρών που είτε είχαν αποχωρήσει είτε έληξε η σύμβασή τους.Αυτό έχει ως αποτέλεσμα 15 γιατροί αλλότριων ειδικοτήτων να μετακινούνται για να καλύψουν τις ανάγκες στο ΤΕΠ COVID.Οι προσλήψεις του υπόλοιπου προσωπικού που έγιναν μέσα στο 2020 μετά βίας κάλυψαν τις αποχωρήσεις και τις συνταξιοδοτήσεις, ενώ όλοι οι νέοι συνάδελφοι προσλήφθηκαν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Το περιβάλλον στο νοσοκομείο γίνεται ακόμα πιο ασφυκτικό αν αναλογιστούμε ότι το 2012 περικόπηκαν 200 θέσεις εργασίας στο νοσοκοεμίο από την τότε κυβέρνηση της ΝΔ, πράγμα που φρόντισε να διατηρήσει και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ. Τους αρέσει να κοκορεύονται ότι υπάρχει πληρότητα προσωπικού χωρίς, όμως, να καλύπτονται οι πραγματικές και αυξημένες ανάγκες. Ακόμα πιο δραματική είναι η κατάσταση στα κέντρα υγείας του νομού με τους υπηρετούντες γιατρούς να καλύπτουν μόλις λίγο πάνω από το 20% των θέσεων, ενώ οι νοσηλευτές γίνονται μπαλάκι από τη γραμματειακή υποστήριξη έως την είσοδο, γιατί δεν υπάρχει διοικητικό προσωπικό ούτε για δείγμα. Στις 2 ΤΟΜΥ της πόλης υπάρχει μόνο ένας γιατρός, που είναι πασπαρτού παθολόγος, υπεύθυνος του ΕΟΔΥ, ιχνηλάτηση και ότι άλλο χρειαστεί.
Το ίδιο συμβαίνει και με τις υποδομές. Ο δραματικός περιορισμός της υπόλοιπης λειτουργίας των δημόσιων δομών υγείας του νομού μας σε σχέση με τη φροντίδα των υπόλοιπων ασθενών και των χρονίως πασχόντων είναι το αποτέλεσμα της χρόνιας υποχρηματοδότησης της δημόσιας υγείας και της συνειδητής έλλειψης έργων και σχεδιασμού για να καλυφθούν οι ολοένα αυξανόμενες ανάγκες. Αντί για αυτό οι προηγούμενες κυβερνήσεις φρόντισαν στη λογική της μείωσης τους κόστους να κλείσουν και να συγχωνεύσουν νοσοκομεία και κλινικές, όπως έγινε και με την παθολογική κλινική στην Καρδίτσα. Ακόμα και η ίδρυση της νέας πνευμολογικής την τελευταία στιγμή έγινε με το ήδη υπάρχον προσωπικό, αποδυναμώνοντας άλλες κλινικές, ακόμα και τη ΜΕΘ, σε χώρο άλλης κλινικής αφήνοντας τη χειρουργική με ελάχιστα κρεβάτια και προσωπικό που δεν επαρκεί για να βγουν οι βάρδιες του μήνα. Έτσι έμειναν μέχρι και τα κτήρια ανυπεράσπιστα, όπως φάνηκε από τις καταστροφικές πλημμύρες με την κατάρρευση του κέντρου υγείας Μουζακίου και τα νερά που έμπασαν στα χειρουργεία και άλλους χώρους του νοσοκομείου.
Αυτή η εσκεμμένη υποβάθμιση δεκαετίες τώραείναι η πάσα που δίνει το κράτος στην ιδιωτική υγεία με τις μεγαλοκλινικές και τα μεγάλα διαγνωστικά εργαστήρια να θησαυρίζουν από τις ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα. Το αποτέλεσμα είναι ακόμα και οι υποδομές να φτάνουν στα όριά τους, όπως με τη βλάβη στο σύστημα παροχής οξυγόνου του νοσοκομείου πριν από μία εβδομάδα. Αγωνιούμε για το άμεσο μέλλον, αφού οι ανάγκες σε παροχή οξυγόνου συνεχίζουν να είναι αυξημένες, ενώ την ίδια ώρα ιδιωτική κλινική με σύγχρονο σύστημα παροχής οξυγόνου παραμένει κλειστή. Η επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας, με μαζικές προσλήψεις προσωπικού και ένταξη όλων των ιδιωτών γιατρών στο κρατικό σχέδιο είναι η μόνη λύση.
Ακόμα και οι εμβολιασμοί, που είναι ένα από τα σημαντικότερα όπλα που έχουμε, προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς. Η κυβέρνηση, «πιστή στα συμβόλαιά της» απέναντι στην Ε.Ε., δεν εξασφάλισε την πρόσβαση σε όλα τα ασφαλή και διαθέσιμα εμβόλια. Αντίθετα, τα εμβόλια έγιναν επικερδές εμπόρευμα για βιομηχανικούς κολοσσούς, μπαίνοντας στη μέγγενη αδυσώπητων ανταγωνισμών. Ο λαός μας λέει ότι «στο βάλτο που μαλώνουν τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια» και αυτό είναι αλήθεια σχετικά με τους ανταγωνισμούς κρατών και βιομηχάνων για τα εμβόλια δίπλα από την ενέργεια, τις μεταφορές και την εκμετάλλευση του φυσικού περιβάλλοντος.
Ήδη πέρασαν 3 μήνες από την έναρξη των εμβολιασμών και η κάλυψη του πληθυσμού βρίσκεται μόλις λίγο πάνω από το 10%. Όπως σε όλη την Ελλάδα, έτσι και στο νομό μας, τα κέντρα υγείας δεν μπορούν να ανοίξουν άλλες εμβολιαστικές γραμμέςγιατί στενάζουν από την έλλειψη προσωπικού, σε αντίθεση με ό,τι διατυμπάνιζε η κυβέρνηση στην αρχή της χρονιάς για δεκατέσσερα κέντρα με περισσότερες γραμμές εμβολιασμού.
Τα λόγια, τα παχιά, τα ωραία θα ήταν άνευ σημασίας αν δεν συγκάλυπταν την κατάσταση μόνο και μόνο για να εξευμενίσουν τις δικαιολογημένες αντιδράσεις. Αλλά οι υγειονομικοί και ο λαός δεν τρώμε κουτόχροτο. Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να επικρατήσει σιγή νεκροταφείου, να φιμώσει τη φωνή κάτω από τις μάσκες. Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να λοιδορήσει και να συκοφαντήσει τους αγώνες μας. Αποκαλύπτουμε τις εγκληματικές της ευθύνες για τη διαχείριση της πανδημίας. Για τη διασπορά του κορονοϊού στα ΜΜΜ και τους εργασιακούς χώρους.Ξεσκεπάζουμε τα ψέματα και τις παλινωδίες τους.
Αυτός είναι ο λόγος που έχουμε γίνει μάρτυρες και θύματα της αυταρχικής στάσης της κυβέρνησης. Τα χειροκροτήματα έδωσαν γρήγορα τη θέση τους σε εισαγγελικές κλήσεις, πειθαρχικές διώξεις, αστυνομοκρατία και καταστολή, εκδικητικές μετακινήσεις ακόμη και απολύσεις υγειονομικών και όποιου άλλου τολμάει να μιλήσει, να αντιδράσει και να διεκδικήσει. Έξω από το υπουργείο χρησιμοποίησαν τα ματ ενάντια σε υγειονομικούς και έξω από το νοσοκομείο της Καρδίτσας έβγαλαν τις κάμερες και φωτογράφιζαν διαδηλωτές. Από την Καρδίτσα έως τη Ν.Σμύρνη, από τη Θεσσαλονίκη έως το Ηράκλειο και από συνδικαλιστές υγειονομικούς έως και φοιτητές και μαθητές, το μαστίγιο της τυφλής πειθαρχίας στα κυβερνητικά μέτρα έχει γίνει καθημερινότητα.
Μάταια όμως.
Οι υγειονομικοί, μπήκαμε από την πρώτη στιγμή με όλες μας τις δυνάμεις στον αγώνα ενάντια στην πανδημία. Μαζί με σωματεία εργαζομένων, με τους αγρότες, με το λαό και τη νεολαία μπήκαμε μπροστά στη διεκδίκηση ενός πλήρως στελεχωμένου, εξοπλισμένου και σύγχρονου, αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας.
Έχουμε χρέος απέναντι στην επιστήμη και απέναντι στους ασθενείς μας να συνεχίσουμε τον αγώνα για την προστασία της ζωής και της υγείας. Για αυτό είμαστε εδώ σήμερα όλοι μαζί, όπως στις δεκάδες πλέον κινητοποιήσεις που έχουμε κάνει τον τελευταίο χρόνο στο νοσοκομείο, στα κέντρα υγείας, σε πλατείες και δρόμους μαζί με τα σωματεία και τους φορείς του λαού για όλα τα προβλήματα.
Δεν θα σταματήσουμε, παλεύοντας όλοι μαζί για τις σύγχρονες ανάγκες μας.