Στη Λάρισα βρέθηκε σήμερα Μ. Τετάρτη ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος και η γ.γ. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα Χριστιάνα Καλογήρου, όπου συμμετείχαν στην σύσκεψη που έλαβε χώρα στην έδρα της Περιφέρειας, με την συμμετοχή του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού, των αντιπεριφερειαρχών, του προέδρου της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Θανάση Νασιακόπουλο, δημάρχων, αλλά και εκπροσώπων συνεταιρισμών, με κύριο θέμα τις ζημιές που προκάλεσαν οι τελευταίοι παγετοί στις καλλιέργειες.
Απασχόλησε το φλέγον ζήτημα των αποζημιώσεων καθώς οι καταστροφές που υπέστησαν οι παραγωγοί ήταν πολύ μεγάλες, αλλά και το ζήτημα της πρόληψης.
Καλογήρου: Τα στάδια αποζημίωσης των πληγέντων – Γρήγορες αποζημίωσες και πρόληψη
Η κα Χριστιάνα Καλογήρου, τόνισε σε δηλώσεις της: «Είμαστε στη Λάρισα για να ακούσουμε από τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής το ζήτημα που είναι σε δύο πυλώνες. Το πρώτο έχει να κάνει με την μεγάλη καταστροφή που υπέστη η παραγωγή των αγροτικών προϊόντων που χαρακτηρίζεται ως πρωτόγνωρη και από πλευράς έκτασης αλλά και λόγω της σοβαρότητας του φαινομένου.
Το δεύτερο ζήτημα έχει να κάνει με το θέμα της πρόληψης. Η φετινή καταστροφή είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με την κλιματική αλλαγή και μας δίνει την διαβεβαίωση ότι θα είναι ένα επαναλαμβανόμενο φαινόμενο, που είναι σημαντική η πρόληψη.
Δύο είναι λοιπόν τα θέματα, το ένα η γρήγορη αποζημίωση των πληγέντων και εδώ πρέπει να δούμε το ζήτημα του θεσμικού πλαισίου και τι παρεμβάσεις χρειάζονται και το ζήτημα της ανεύρεσης των χρημάτων κυρίως από ευρωπαϊκούς πόρους αλλά και από εθνικούς όπου χρειαστεί. Ο υπουργός ο κ. Λιβανός στο συμβούλιο των ομολόγων του υπουργών της Ευρώπης δύο ημέρες πριν, έθεσε το ζήτημα ώστε να συμπαρασταθεί η Ευρώπη και με χρήματα και με το θεσμικό πλαίσιο, όπου πρέπει να τροποποιηθεί να γίνει.
Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας το κράτος και η τοπική αυτοδιοίκηση και οι ίδιοι οι παραγωγοί για το πολύ σημαντικό επίσης θέμα της πρόληψης, για να έρθουν οι καινοτόμες μέθοδοι οι οποίες μπορούν να αντιμετωπίσουν το ζήτημα για να μην βρισκόμαστε στην ίδια θέση κάθε χρόνο».
Λυκουρέντζος: Κάνουμε καταγραφή της κατάστασης για γρήγορη αποζημίωση των πληγέντων
Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος με την σειρά του σημείωσε ότι: «Είναι διάσκεψη συνεργασίας και αποσκοπεί στην ευκρινέστερη καταγραφή της ανείπωτης ζημιάς που προκλήθηκε στην αγροτική παραγωγή με πέντε κύματα παγετού που έπληξαν την χώρα από τα μέσα Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα. Έχουμε μια πρώτη εικόνα για το ποια είναι η ζημιά θα απαιτηθούν δαπάνες για τις αποζημιώσεις που υπερβαίνουν κατά πολύ τον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ. Με δήλωση του πρωθυπουργού οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν στους δικαιούχους μέχρι το τελευταίο ευρώ, Όμως χρειάζονται να διαβούμε κάποια στάδια και γι’ αυτό συζητάμε σήμερα και η συμβολή του κ. Αγοραστού είναι καταλυτικής σημασίας για να γίνει σωστή καταγραφή μαζί με τους δημάρχους.
Το δεύτερο στάδιο είναι το εκτιμητικό έργο που θα κάνει ο ΕΛΓΑ και θα ξεκινήσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της υποβολής δηλώσεων ζημίας.
Το τρίτο στάδιο είναι να διασφαλιστεί το απαιτούμενο κεφάλαιο το οποίο ήδη επιχειρείται από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τον κ. Λιβανό, μέσω της πρωτοβουλίας του στην διάσκεψη των υπουργών της ΕΕ να γίνει κατανοητό ότι οι συνέπειες οφείλονται στην κλιματική αλλαγή και είναι μεγάλες για την χώρα μας.
Το τελευταίο στάδιο είναι ότι αφού γίνει το εκτιμητικό έργο, η ασφάλιση του κεφαλαίου ο ΕΛΓΑ θα είναι έτοιμος να ξεκινήσει τις πληρωμές, ως προ του χρόνο των πληρωμών μία ένδειξη υπάρχει, ότι την περίοδο κατά την οποία ο κύριος όγκος των αγροτικών προϊόντων είτε για την εσωτερική αγορά είτε για τις εξαγωγές διετίθετο, εμείς εκείνη την ώρα πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε τις πληρωμές».
Αγοραστός: Κοινό αίτημα η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ – Στόχος γρήγορες αποζημιώσεις και πρόληψη
Τέλος ο κ. Κώστας Αγοραστός επισήμανε: «Ο πρωθυπουργός είχε άμεσα αντανακλαστικά. Η ίδια η παραγωγική ζωή στέλνει ένα μήνυμα αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Όλοι οι αγρότες το ζητούν. Γι’ αυτό σήμερα εδώ ζητάμε να μας πουν τι προτείνουν. Να κάνουμε ένα σχέδιο συλλογικής ηγεσίας. Να μην αδικηθεί κανείς.
Τα μέτρα της πρόληψης πρέπει οι αγρότες να τα τιμούν. Στόχος μας είναι οι γρήγορες αποζημιώσεις. Προσπαθούμε να βρούμε χρηματοδοτικό εργαλείο που να μην επιβαρύνει τον εθνικό προϋπολογισμό. Εμείς είπαμε το Ταμείο Ανάκαμψης, μια σκέψη».