Στον αριθμό 46 της οδού Καποδιστρίου στο κέντρο της Αθήνας ανοίγει αύριο τις πόρτες του – παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου – ο σταθερός Χώρος Εποπτευόμενης Χρήσης από τον ΟΚΑΝΑ, ο πρώτος σε όλη την Ανατολική Ευρώπη.
Με 12 ειδικά διαμορφωμένες θέσεις εποπτευόμενης χρήσης – ενέσιμης ή εισπνεόμενης – ο ΧΕΧ «STEKI 46» θα ξεκινήσει σταδιακά να λειτουργεί, παρέχοντας παράλληλα χώρους για την παραμονή των χρηστών, ιατρείο για την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας αλλά και αντιμετώπισης περιστατικών υπερδοσολογίας όσο και χώρο για συμβουλευτική υποστήριξη και διασύνδεση χρηστών με θεραπευτικά προγράμματα.
«Για πρώτη φορά στη χώρα, ο ΟΚΑΝΑ συμπληρώνει το δίκτυο των υπηρεσιών άμεσης πρόσβασης με τη λειτουργία Χώρου Εποπτευόμενης Χρήσης στο κέντρο της Αθήνας. Ο ΧΕΧ «STEKI 46» είναι το γνωστό «στέκι» των εξαρτημένων συμπολιτών μας που βρίσκουν απάγκιο και φροντίδα από την εξειδικευμένη ομάδα του ΟΚΑΝΑ. Πλέον θα μπορούν σε έναν νέο χώρο, πλήρως εξοπλισμένο και στελεχωμένο με διεπιστημονική ομάδα, να κάνουν εποπτευόμενοι τη χρήση ψυχοδραστικών ουσιών.
Μια καινοτομία που θα συμβάλει πρώτα από όλα στη φροντίδα τους, στην ατομική τους υγεία και στην προάσπιση της δημόσιας υγείας, αλλά και θα αποτελέσει το πρώτο σκαλοπάτι για την έναρξη της θεραπευτικής τους πορείας» σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, Θανάσης Θεοχάρης.
Προσθέτει, δε, ότι όπως σε πολλές άλλες πόλεις της Ευρώπης, έτσι και στην Αθήνα, εξαρτημένα άτομα θα έχουν τη δυνατότητα λήψης υπηρεσιών εποπτευόμενης χρήσης με ασφάλεια και καθαρά σύνεργα, «μειώνοντας τους κινδύνους για την υγεία τους και περιορίζοντας την πιθανότητα απώλειας της ζωής από υπερδοσολογία. Στον ΟΚΑΝΑ έχουμε ως προτεραιότητα τη φροντίδα του εξαρτημένου ατόμου με μια ολιστική και επιστημονική προσέγγιση». Αλλωστε, αντίστοιχους χώρους έχουν ήδη οι περισσότερες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, μεταξύ των οποίων η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Ελβετία.
Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης τόνισε πως το θέμα των ναρκωτικών στην πόλη της Αθήνας είναι μια πολύ μεγάλη ανοιχτή πληγή: «Την οποία δυστυχώς, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, όχι μόνο σήμερα, το πολιτικό σύστημα σκουπίζει κάτω από το χαλί. Υποκρινόμαστε ότι δεν υπάρχει. Βασανίζουμε έτσι και τους ανθρώπους, τους χρήστες, αλλά και τις γειτονιές».
Εξάλλου, το 2019, με την ανάληψη των καθηκόντων της, η δημοτική αρχή πρόταξε τη συνεννόηση και τη συνεργασία με ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ και άλλους φορείς για να εκπονηθεί και να υλοποιηθεί ένα ενιαίο σχέδιο κατά των ναρκωτικών και υπέρ των χρηστών. Προανήγγειλε, μάλιστα, πως μετά τον σταθερό ΧΕΧ θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες και οι πέντε Κινητές Μονάδες Εποπτευόμενης Χρήσης, οι οποίες θα κυκλοφορήσουν στους δρόμους της Αθήνας.
Ο ΟΚΑΝΑ θα έχει την εποπτεία του έργου, ενώ θα αναλάβει και την εκπαίδευση των ειδικοτήτων που θα δουλέψουν στις κινητές μονάδες. Επισημαίνεται πως βάσει της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τους ΧΕΧ οι κινητές μονάδες θα στελεχωθούν με νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, ψυχολόγους αλλά και κοινωνικούς λειτουργούς, καθώς και ειδικούς θεραπευτές, που θα είναι απεξαρτημένοι και οι οποίοι θα βοηθούν στην προσέγγιση των εξαρτημένων ατόμων στον δρόμο.
Ομπρέλα
Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», τα ειδικά βαν θα βγουν στον δρόμο το πιθανότερο έως το τέλος του έτους. Αυτή τη στιγμή – ύστερα από καθυστερήσεις λόγω γραφειοκρατίας – η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την παροχή των οχημάτων εγκρίθηκε από την οικονομική επιτροπή του δήμου, ενώ έχει ήδη υπογραφεί το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ ΟΚΑΝΑ και Δήμου Αθηναίων.
Οπως σημειώνει στα «ΝΕΑ» η εντεταλμένη σύμβουλος του δημάρχου Αθηναίων για θέματα τοξικοεξάρτησης και κοινωνικού αποκλεισμού, Φωτεινή Λεομπίλλα, αρχίζει και ανοίγει η… ομπρέλα υπηρεσιών που παρέχονται πλέον στους τοξικοεξαρτημένους. «Αυτή τη στιγμή, με το streetwork, όπου φροντίζονται οι χρήστες στον δρόμο, με τη λειτουργία του σταθερού ΧΕΧ, τον ξενώνα για άστεγους χρήστες, τις κινητές Μονάδες αλλά και τη λειτουργία τις επόμενες εβδομάδες του Υπνωτηρίου και Κέντρου Ημέρας για τους χρήστες από τον ΟΚΑΝΑ θα παρέχονται πλέον υπηρεσίες φροντίδας για τους ανθρώπους αυτούς. Οταν όλα αυτά λοιπόν τεθούν σε πλήρη λειτουργία, τότε ο χάρτης των εξαρτήσεων στην Αθήνα θα έχει αλλάξει».