Η Διεθνής Ημέρα κατά της ομοφοβίας, της τρανσφοβίας και της αμφιφοβίας εστιάζει στην ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης για τις διακρίσεις που βιώνουν τα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Πόσοι όμως γνωρίζουν τι σημαίνει το «Ι» στο αρκτικόλεξο, το οποίο αντιστοιχεί μάλιστα στο 1,7% του παγκόσμιου πληθυσμού;
«Εγώ έγινα ακτιβίστρια στα καλά καθούμενα στον πέμπτο μήνα της εγκυμοσύνης μου, όταν δύο γιατροί μου είπαν ότι το μωρό που περίμενα θα ήταν ένα τέρας της φύσης και ότι έπρεπε να τερματίσω την κύηση» είπε μιλώντας στην εκπομπή Συνδέσεις της ΕΡΤ η Ρηνιώ Συμεωνιδου, ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μητέρα ενός ίντερσεξ παιδιού.
Τι ακριβώς σημαίνει «Ίντερσεξ»
«Intersex» (διαφυλικό) είναι ένας όρος –ομπρέλα που αναφέρεται στις εγγενείς φυσικές διαφορές των χαρακτηριστικών φύλου, ή στην αναπαραγωγική ανατομία με την οποία γεννιόμαστε. Σημαίνει επίσης, τη ζωντανή εμπειρία των κοινωνικοπολιτισμικών συνεπειών, τις οποίες υφίστανται οι άνθρωποι που γεννιούνται με σώματα τα οποία δεν εμπίπτουν στις κανονιστικές νόρμες για τα «αρσενικά» και τα «θηλυκά» σώματα.
Πρόκειται λοιπόν ουσιαστικά για παιδιά που γεννιούνται έχοντας χαρακτηριστικά και από τα δύο φύλα στο σώμα τους.
«Υπάρχει μεγάλη άγνοια, γιατί στο σχολεία δεν μας λένε τίποτα για αυτό, παρότι η βιολογία το γνωρίζει ότι αυτές οι παραλλαγές στα χαρακτηριστικά φύλου είναι πολύ φυσικές και συμβαίνουν στο 1,7% του πληθυσμού παγκοσμίως», διευκρινίζει η κ. Συμεωνίδου.
«Μου είπαν πως πρέπει να τερματίσω την κύηση»
«Όταν οι γιατροί μου είπαν ότι το μωρό που περίμενα θα ήταν ένα λάθος της φύσης και ότι έπρεπε να τερματίσω την κύηση σε ένα υγιέστατο και επιθυμητό μωρό, φυσικά δεν δέχτηκα, και μπήκα στη διαδικασία να μάθω γιατί λένε τέτοια πράγματα – ακόμη και σήμερα – για τα ίντερσεξ μωράκια, όταν διαγνωστούν προγεννητικά. Σύντομα κατάλαβα ότι μου τα είπαν λόγω στερεοτύπων και μιας ομοφοβικής αντίληψης. Το μωρό μου γεννήθηκε μια χαρά, είναι σήμερα 13 χρονών παιδί και όλο αυτό ήταν μια τρομοκράτηση στο πλαίσιο μιας προσπάθειας των γιατρών παλαιάς κοπής πιο πολύ, να εξαφανίσουν τα ίντερσεξ μωρά», αφηγείται. «Πολλοί μαιευτήρες ακόμα και σήμερα λένε πως το μωρό έχει “διαταραχή ανάπτυξης φύλου” και άρα πρέπει να τερματίσετε την εγκυμοσύνη».
Intersex Greece: Ανοίγοντας δρόμο για έναν κόσμο χωρίς αποκλεισμούς
Το να είναι ένα άτομο ίντερσεξ έχει σχέση με τα βιολογικά χαρακτηριστικά του φύλου και δεν έχει σχέση με τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή με την ταυτότητα φύλου του ατόμου. Ένα ίντερσεξ άτομο μπορεί να είναι ετερόφυλο, ομοφυλόφιλο, αμφιφυλόφιλο ή ασέξουαλ, και μπορεί να προσδιορίζεται ως θηλυκό, αρσενικό, και τα δύο ή τίποτα από τα δύο.
Επειδή το σώμα τους αντιμετωπίζεται ως «διαφορετικό», τα ίντερσεξ παιδιά και οι ενήλικες συχνά στιγματίζονται και βιώνουν πολλαπλές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, που ξεκινούν, όπως βλέπουμε, προτού καν γεννηθούν.
Η Ρηνιώ Συμεωνίδου είναι συνιδρύτρια της Intersex Greece, μιας συλλογικότητας ίντερσεξ ανθρώπων, των οικογενειών και υποστηρικτών τους που ζουν στην Ελλάδα, η οποία αγωνίζεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα των παιδιών που γεννιούνται με ποικιλομορφία των χαρακτηριστικών φύλου και για την αποκατάσταση των ίντερσεξ σωμάτων και ζωών, σε σώματα και ζωές με σημασία.
«Τι ευχόμαστε να γνώριζαν οι άλλοι για εμάς»
Στον ιστότοπο της Intersex Greece μπορείτε να βρείτε πλούσιο ενημερωτικό υλικό, μεταξύ των οποίων και τη σειρά φυλλαδίων «Τι ευχόμαστε» (What We Wish), που δημιούργησε η interACT Youth για να εξηγήσει στο κοινό τι επιθυμούν τα νεαρά ίντερσεξ άτομα να γνωρίζουν οι σημαντικοί άλλοι στη ζωή τους: οι γονείς και οι δάσκαλοι/ες τους, οι φίλοι/ες τους αλλά και οι γιατροί τους.
Τέλος στις επεμβατικές «θεραπείες» μεταστροφής φύλου
H Ελλάδα προστέθηκε πρόσφατα στη λίστα των χωρών που ποινικοποιούν τις επεμβατικές θεραπείες μεταστροφής φύλου, τουλάχιστον για τα ανήλικα άτομα. Με τροπολογία που κατατέθηκε στο πλαίσιο του σχεδίου νόμου για τον προσωπικό ιατρό, απαγορεύτηκαν για τα ευάλωτα άτομα οι πρακτικές μεταστροφής φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού, ενώ σε άλλους θα απαιτείται η ρητή συναίνεσή τους.
Πρόκειται για ψευδοεπιστημονικές (ιατρικές, ψυχιατρικές, ψυχοθεραπευτικές, ψυχολογικές, φαρμακευτικές, συμπεριφορικές) ή άλλες πρακτικές και παρεμβάσεις που έχουν ως στόχο την «αλλαγή» του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου ενός ατόμου.
«Η απαγόρευση για τις θεραπείες μεταστροφής ουσιαστικά δεν αφορά τα ίντερσεξ άτομα, αν και θα έπρεπε, γιατί αυτό που προσπαθούν να “κανονικοποιήσουν” οι γιατροί είναι την ανατομία τους ή τα ορμονικά τους προφίλ», σχολιάζει η κ. Συμεωνίδου. «Ενώ οι θεραπείες μεταστροφής και η πολύ σωστή απαγόρευσή τους αφορούν ζητήματα σεξουαλικότητας και ταυτότητας φύλου. Πρόκειται για μια κακοποιητική προσπάθεια αλλαγής του σεξουαλικού προσανατολισμού ενός ανθρώπου ή την ταυτότητα φύλου του, το οποίο απαγορεύεται σε πολλές χώρες, και επιτέλους απαγορεύτηκε και εδώ».