Στην 8η εβδομάδα έχει μπει ο πόλεμος στην Ουκρανία με τον Τζο Μπάιντεν να καταγγέλλει τον Πούτιν για γενοκτονία στην Ουκρανία, αποδίδοντάς του μάλιστα ακόμα μία φορά τον χαρακτηρισμό «Δικτάτορας».
Η Μόσχα απέρριψε τη φραστική επίθεση ως απαράδεκτη, ενώ άφησε αναπάντητες τις καταγγελίες σε βάρος της από τον πρόεδρο Ζελένσκι, πως κάνει χρήση βομβών φωσφόρου. Αποστάσεις από το χαρακτηρισμό «γενοκτονίας» κράτησε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν καθώς θέλει να κρατήσει ανοιχτούς διαύλους και με τις δύο πλευρές.
Ανατριχιαστική είναι η καταγγελία του δημάρχου της Μαριούπολης στην ΕΡΤ και τη Μαρία Σταθοπούλου, για κινητά κρεματόρια με σκοπό οι ρωσικές δυνάμεις να σβήσουν τα ίχνη των εγκλημάτων που έχουν διαπραχθεί.
Ο Μπάιντεν κατηγορεί τον Πούτιν για γενοκτονία – Κρεμλίνο απαράδεκτα σχόλια
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσε ότι πλέον κατηγορεί τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν πως διαπράττει «γενοκτονία» στην Ουκρανία. Για έναν «αληθινό ηγέτη, που λέει αλήθειες» έκανε λόγο ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Ναι, μίλησα για γενοκτονία, διότι γίνεται ολοένα πιο σαφές ότι ο Πούτιν προσπαθεί να διαγράψει την ιδέα πως μπορείς να είσαι Ουκρανός και οι αποδείξεις συσσωρεύονται», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, λίγο προτού επιβιβαστεί στο προεδρικό αεροσκάφος για να επιστρέψει στην Ουάσινγκτον μετά την ομιλία του για τον πληθωρισμό στο Ντε Μόιν, στην Αϊόβα.
«Θα το αφήσουμε στους νομικούς σε διεθνές επίπεδο να κρίνουν αν (οι ενέργειες του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία) μπορούν να χαρακτηριστούν έτσι, αλλά σίγουρα εμένα μου φαίνεται πως ισχύει» πως διαπράττεται «γενοκτονία», επέμεινε ο κ. Μπάιντεν.
Μέχρι χθες, η αμερικανική κυβέρνηση δεν είχε χρησιμοποιήσει τον συγκεκριμένο όρο, μολονότι ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγορεί τακτικά τη Ρωσία πως διαπράττει «γενοκτονία». Πάντως, ήδη ο κ. Μπάιντεν είχε κατηγορήσει επανειλημμένα για «εγκλήματα πολέμου» τον κ. Πούτιν.
Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι διαφωνεί κατηγορηματικά με την εκτίμηση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι οι ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία συνιστούν «γενοκτονία». Ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε χθες ότι η συμπεριφορά της Ρωσίας στην Ουκρανία ισοδυναμεί κατά την άποψη του με ‘γενοκτονία’, χρησιμοποιώντας αυτή τη λέξη για πρώτη φορά.
«Θεωρούμε πως αυτό το είδος των προσπαθειών να διαστρεβλωθεί η κατάσταση είναι απαράδεκτο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε ενημέρωση μέσω τηλεδιάσκεψης των δημοσιογράφων.
«Αυτό δεν είναι καθόλου αποδεκτό από έναν πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, μιας χώρας οι πράξεις της οποίας είναι γνωστές στην πρόσφατη ιστορία» δήλωσε ο Πεσκόφ.
Πώς μπορεί να αποδειχθεί ότι ένα κράτος διαπράττει γενοκτονία;
Μπορεί Κίεβο και Ουάσινγκτον να κατηγορούν ευθέως τη Μόσχα για γενοκτονία στην Ουκρανία, όμως το βαρύτερο έγκλημα πολέμου διαθέτει ένα αυστηρό νομικό ορισμό, τον οποίο αναλύει στο στούντιο της ΕΡΤ η Ρίτσα Καστάνη.
Όπως εξηγεί, η γενοκτονία θεωρείται το έγκλημα των εγκλημάτων και είναι η προσπάθεια πλήρους ή μερικής καταστροφής μίας ομάδας. Είναι δύσκολο να αποδειχθεί γιατί θα πρέπει να στοιχειοθετηθεί ότι τα θύματα προέρχονται από μια διακριτή, εθνική, εθνοτική, φυλετική ή θρησκευτική ομάδα καθώς επίσης θα πρέπει να αποδειχθεί η πρόθεση. Τέλος, τίθεται και το ζήτημα της αναγνώρισης της δικαιοδοσίας του δικαστηρίου.
Επιμέλεια: Λήδα Παπαδοπούλου