Aυστηρά με σειρά προτεραιότητας θα γίνονται τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία που ξεκινούν στις 28 Νοεμβρίου. Εάν μία κλινική έχει 100 ασθενείς σε αναμονή, όπως αναφέρει η “Καθημερινή”, ο χειρουργός θα επιτρέπεται να χειρουργεί αρχικά μόνο τους 20 που περιμένουν περισσότερο, εξαιρουμένων των επειγόντων περιστατικών. Επειτα θα του δίνεται η δυνατότητα να χειρουργήσει τους επόμενους 20 στη λίστα. Στο ενδεχόμενο που οι χειρουργοί του ΕΣΥ δεν θελήσουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, θα αξιοποιηθεί ο ιδιωτικός τομέας. Ετσι, εάν δεν εξυπηρετηθούν τα 20 παλαιότερα περιστατικά της λίστας της συγκεκριμένης κλινικής σε εύλογο χρονικό διάστημα, τότε οι ασθενείς θα αρχίσουν να «προωθούνται» σε ιδιωτικά νοσοκομεία και αν αρνηθούν –χωρίς σοβαρή δικαιολογία– θα βγαίνουν από τη λίστα.

Με στόχο να βελτιωθούν οι χρόνοι αναμονής για χειρουργικές επεμβάσεις στη χώρα μας ξεκινάει στις 28 Νοεμβρίου το πρόγραμμα των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων. Από το πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτείται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, εκτιμάται –όπως ανακοίνωσε από τη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης– ότι θα ωφεληθούν έως και 37.000 ασθενείς που περιμένουν να υποβληθούν σε χειρουργείο για διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών.

Οπως τονίζει στην «Κ» ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η εξυπηρέτηση των περιστατικών θα γίνεται αυστηρά με σειρά προτεραιότητας, με τους ασθενείς που περιμένουν περισσότερο χρόνο να υποβάλλονται πρώτοι σε χειρουργικές επεμβάσεις. Σε πρώτη φάση το πρόγραμμα θα υλοποιείται μόνο από τα δημόσια νοσοκομεία, ωστόσο από τον προσεχή Ιανουάριο – Φεβρουάριο και στις περιπτώσεις που παρατηρούνται καθυστερήσεις θα ενταχθούν σε αυτό και ιδιωτικές κλινικές. Και για όσο διάστημα υλοποιείται το πρόγραμμα θα σταματήσουν τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία, που ξεκίνησαν τον προηγούμενο Μάρτιο και έχουν εξυπηρετήσει έως σήμερα περίπου 6.000 ασθενείς.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, η εξυπηρέτηση των ασθενών θα γίνεται ξεκινώντας αυστηρά από αυτούς που περιμένουν περισσότερο. Παραδείγματος χάριν, εάν μια κλινική έχει 100 ασθενείς σε αναμονή, ο χειρουργός θα επιτρέπεται να χειρουργεί αρχικά μόνο τους 20 ασθενείς που περιμένουν περισσότερο, εξαιρουμένων φυσικά των επειγόντων περιστατικών. Εφόσον οι ασθενείς αυτοί χειρουργηθούν, θα του δίνεται η δυνατότητα να χειρουργήσει τους επόμενους 20 στη λίστα, πάλι με την ίδια σειρά προτεραιότητας. Στο ενδεχόμενο που οι χειρουργοί του ΕΣΥ δεν θελήσουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, θα αξιοποιηθεί ο ιδιωτικός τομέας. Ετσι, εάν δεν

Εάν δεν εξυπηρετηθούν τα 20 παλαιότερα περιστατικά της λίστας μιας κλινικής σε εύλογο χρονικό διάστημα, τότε οι ασθενείς θα «προωθηθούν» σε ιδιωτικά νοσοκομεία.

εξυπηρετηθούν τα 20 παλαιότερα περιστατικά της λίστας της συγκεκριμένης κλινικής σε εύλογο χρονικό διάστημα, τότε οι ασθενείς θα «προωθηθούν» σε ιδιωτικά νοσοκομεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι εάν ο ασθενής αρνηθεί να χειρουργηθεί στον ιδιωτικό τομέα και δεν έχει μια σοβαρή δικαιολογία γι’ αυτό (π.χ. απουσία στο εξωτερικό ή πρόβλημα υγείας), θα βγαίνει από τη λίστα. Το πρόγραμμα θα διαρκέσει έως το τέλος του 2025. Εως τότε δεν θα διεξάγονται τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία, εκτός κι αν ένα νοσοκομείο δεν έχει αναμονή που να ξεπερνάει τους τέσσερις μήνες.

Σε δύο φάσεις

«Στην πρώτη φάση το πρόγραμμα θα αφορά μόνο τα δημόσια νοσοκομεία. Σε δεύτερη φάση θα ενταχθεί στο πρόγραμμα και ο ιδιωτικός τομέας», σημειώνει ο υφυπουργός. Αυτό θα γίνει είτε δίνοντας τη δυνατότητα στον γιατρό του ΕΣΥ να χειρουργήσει δωρεάν ασθενείς από τη λίστα σε υποδομές του ιδιωτικού τομέα, όπως έγινε την περίοδο της πανδημίας στη Λάρισα

, είτε αμιγώς στα ιδιωτικά νοσοκομεία από το προσωπικό τους». Για το νέο σύστημα έχουν ειδοποιηθεί εδώ και περίπου δύο εβδομάδες τα νοσοκομεία και οι διευθυντές χειρουργοί του ΕΣΥ. Ο τρόπος και το ύψος αποζημίωσης των γιατρών και της λοιπής χειρουργικής ομάδας, ο τρόπος επιλογής των ωφελουμένων, ο τρόπος παρακολούθησης του συστήματος και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή του προγράμματος θα περιγράφεται σε υπουργική απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί το επόμενο διάστημα. Η δε τροπολογία επί του σχεδίου νόμου για τον προσωπικό γιατρό, η οποία προβλέπει τη χρηματοδότηση του προγράμματος από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ύψους 50 εκατ. ευρώ), αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα. «Ο στόχος του προγράμματος είναι χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους ασθενείς να βελτιώσουμε τους χρόνους αναμονής των ασθενών για χειρουργεία. Στη χώρα μας δεν έχουμε αναμονή για ογκολογικά περιστατικά, είμαστε στην ευχάριστη θέση να μην έχουμε αναμονή για βαριές περιπτώσεις που πρέπει να χειρουργηθούν άμεσα, υπάρχει όμως αναμονή, με διαφορετική γεωγραφική κατανομή, για τις λεγόμενες ψυχρές επεμβάσεις, παραδείγματος χάριν μια βουβωνοκήλη, μια αρθροπλαστική ισχίου, οι οποίες όσο και να μην είναι επείγουσες, σε κάποιες περιπτώσεις η αναμονή δεν είναι αποδεκτή», σημείωσε ο κ. Θεμιστοκλέους.

«Ξεχασμένα» περιστατικά

Η προσπάθεια μείωσης της αναμονής στα χειρουργεία ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο, αρχικά με μια πρώτη εκκαθάριση των λιστών χειρουργείου των νοσοκομείων, τη δημιουργία ενιαίας λίστας χειρουργείου αλλά και με μια επεξεργασία των στοιχείων για τα χειρουργεία σε αναμονή ανά μήνα και ανά κλινική. Σχεδόν το 70% των περιστατικών σε αναμονή αφορούν κυρίως πέντε χειρουργικές επεμβάσεις: αρθροπλαστική γόνατος, αρθροπλαστική ισχίου, βουβωνοκήλη, χολοκυστεκτομή, καταρράκτης. Η επεξεργασία των στοιχείων ανέδειξε και τα «ξεχασμένα» περιστατικά. Στη λίστα υπάρχουν και αυτά που είχαν εγγραφεί από τους γιατρούς για το ενδεχόμενο ότι μπορεί να χρειαστούν στο μέλλον επέμβαση. Υπάρχει η εκτίμηση ότι ορισμένα περιστατικά μπορεί να μη χρειάζονταν άμεσα επέμβαση, αλλά εγγράφονταν στη λίστα προκειμένου οι χειρουργοί να διεκδικήσουν περισσότερο χειρουργικό χρόνο έναντι συναδέλφων τους.

Η πρώτη παρέμβαση από το υπουργείο Υγείας ήταν να ασκηθεί προφορική πίεση στους διευθυντές χειρουργούς των νοσοκομείων για να εξυπηρετηθούν τα παλαιά περιστατικά. Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, στην Αττική η πίεση απέδωσε και η εικόνα έχει βελτιωθεί. Ωστόσο το πρόβλημα παραμένει έντονο στη Θεσσαλονίκη, όπου ένας βασικός λόγος για τις καθυστερήσεις είναι η απουσία αναισθησιολόγων.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω