Η συνέντευξη της Ολένας Ζελένσκα στο CNN και στη δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ, δεν έγινε on camera, ή έστω μέσω τηλεφώνου. Δεν θα μπορούσε άλλωστε αφού τόσο ο Ζελένσκι όσο και η «Πρώτη κυρία» της χώρας κρύβονται. Οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις στάλθηκαν με email.

«Ο υπ΄αριθμόν 1 στόχος των Ρώσων είναι όλοι οι Ουκρανοί» άρχισε να λέει η Ολένα Ζελένσκα και τόνισε πως περιφρονεί τη ρωσική επιθετικότητα για τον λόγο αυτό και δεν έφυγε από την χώρα όταν άρχισε η εισβολή.

Ο Βολοντίμιρ έχει εστιάσει την προσοχή του στην Ουκρανική αντίσταση και τα στρατιωτικά θέματα, ενώ η Ολένα ασχολείται με ανθρωπιστικά ζητήματα, αλλά και με το πώς θα ευαισθητοποιηθεί η παγκόσμια κοινή γνώμη για τις θηριωδίες των Ρώσων.

Πόλεμος

«Είναι σαν να περπατάς σε τεντωμένο σκοινί. Αν αρχίσεις να σκέφτεσαι πώς θα το κάνεις, χάνεις χρόνο και ισορροπία. Έτσι, για να κρατηθείς, πρέπει απλώς να προχωρήσεις . Με αυτό τον τρόπο, απ’ όσο ξέρω, όλοι οι Ουκρανοί αντέχουν». Έτσι περιέγραψε τον πόλεμο στην πατρίδα της.

Ανθρωπιστικό έργο

Και συνέχισε: ««Προσωπικά με βοηθά το γεγονός ότι προσπαθώ να προστατεύω και να υποστηρίζω τους άλλους. Πριν τον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία, ξεκινήσαμε μια μεταρρύθμιση στη σχολική διατροφή, προετοιμαζόμαστε για αυτήν αρκετά χρόνια, για να την κάνουμε νόστιμη και ταυτόχρονα πιο υγιεινή έτσι ώστε τα παιδιά να αρρωσταίνουν λιγότερο. Νιώθω όμως ότι τώρα πετάξαμε πίσω μας χρόνια ίσως και δεκαετίες».

Και η συνέντευξη συνεχίζει σχετικά με τι δράση της Ολένας Ζελένσκα: «Πρώτον, βοηθάμε στην εκκένωση των πιο ευάλωτων ατόμων – δηλαδή παιδιά με καρκίνο, αναπηρία και ορφανά και τα μεταφέρουμε σε χώρες που δέχονται να τους παράσχουν θεραπεία και αποκατάσταση. Δεύτερον, εισάγουμε θερμοκοιτίδες στην Ουκρανία για να υποστηρίξουμε νεογέννητα σε πόλεις που βομβαρδίζονται από Ρώσους. Σε πολλά νοσοκομεία υπάρχουν διακοπές ρεύματος, κατά συνέπεια κινδυνεύουν οι ζωές παιδιών. Τρίτον, επιταχύνουμε την προσαρμογή των προσφύγων – των παιδιών και των μητέρων τους – στο νέο τους «σπίτι» γιατί η ανθρωπιστική βοήθεια από μόνη της δεν αρκεί: Τα παιδιά χρειάζονται ταχεία κοινωνικοποίηση και ένταξη στη σχολική κοινότητα. Ειδικότερα, αυτό ισχύει για χιλιάδες παιδιά με αυτισμό που έχουν βρεθεί στο εξωτερικό».

Η Ολένα δεν βρίσκεται στον ίδιο χώρο με τον Βολοντίμιρ και για λόγους ασφαλείας αλλά και γιατί δεν τους επιτρέπει ο φόρτος εργασίας που έχει ο καθένας. Όπως είπε μιλάνε τηλεφωνικά, και μάλιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα

«Ο Βολοντίμιρ και η ομάδα του βρίσκονται στο προεδρικό γραφείο για λόγους ασφαλείας, δεν μας επετράπη να μείνουμε εκεί με τα παιδιά μας. Έτσι, για περισσότερο από ένα μήνα επικοινωνούμε μόνο τηλεφωνικά»

Η γνωριμία τους

Η συνέντευξη προσπάθησε να αναδείξει και άγνωστες πτυχές από την προσωπική πλευρά της Ολένας. Η ίδια είπε ότι γνωρίστηκε με τον Βολοντίμιρ όταν ήταν και οι δυο φοιτητές στο πανεπιστήμιο και το 2003 παντρεύτηκαν: «Μετά έγινε ένας υπέροχος πατέρας και στήριγμα για την οικογένειά μας. Ο Βολοντίμιρ δεν έχει αλλάξει. Απλώς, τώρα με τον πόλεμο, περισσότεροι είδαν αυτά που έχει να προσφέρει».

Και η συνέντευξη έκλεισε με το θέμα του πολέμου: «Το βασικό πράγμα για την Ουκρανία σήμερα είναι ότι όλος ο κόσμος μας ακούει και μας βλέπει, και είναι σημαντικό ο πόλεμος να μην γίνει συνήθεια, ώστε τα θύματά μας να μην γίνουν στατιστικά στοιχεία. Μην συνηθίζετε τη θλίψη μας»

Περισσότερα Εδω