Στο «κόκκινο» βρίσκεται η μισή Ελλάδα, καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική, Εύβοια, Βοιωτία, Φωκίδα, Φθιώτιδα, Μαγνησία, Λάρισα, Αργολίδα, Κορινθία, Μεσσηνία, περιοχές της Αχαΐας, περιοχές της Ηλείας και στα νησιά της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου. Μάλιστα και για αύριο Κυριακή η ΓΓΠΠ προβλέπει ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς (κατηγορίας κινδύνου 5) στις παραπάνω περιοχές, όπως ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωση ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος Γιάννης Αρτοποιός.
«Αυτή η ακραία κατάσταση που βιώνουμε θα ευνοήσει ακόμη περισσότερο την εκδήλωση και εξάπλωση των δασικών πυρκαγιών», υπογράμμισε ο κ. Αρτοποιός και προσέθεσε: «Βρισκόμαστε εδώ και δύο εβδομάδες σε συνθήκες παρατεταμένου καύσωνα και αναμένεται τα φαινόμενα αυτά να ενταθούν τις επόμενες τρεις ημέρες. Τα χαρακτηριστικά τους θα είναι οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που θα φτάσουν τους 45 βαθμούς Κελσίου, πολύ χαμηλά ποσοστά υγρασίας κάτω από 15% και, τέλος, σημαντική ενίσχυση των ανέμων, σύμφωνα και με τις προγνώσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας».
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με κατεπείγον έγγραφό της, απευθύνει έκκληση προς τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, τις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας, προκειμένου να θέσουν το προσωπικό τους και τα μέσα τα οποία διαθέτουν στη μέγιστη δυνατή ετοιμότητα.
Συγκεκριμένα, θα πρέπει:
- Να συγκαλέσουν τα περιφερειακά και τα τοπικά όργανα Πολιτικής Προστασίας για τη διασφάλιση του συντονισμού μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Πυροσβεστικό Σώμα, Ελληνική Αστυνομία, ΓΕΕΘΑ, Λιμενικό Σώμα, ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ, ΕΚΑΒ και δασικές υπηρεσίες).
- Να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας στους τομείς αρμοδιότητάς τους με βάση τις τοπικές ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής.
- Να ενημερώνουν και αυτοί τους πολίτες σε ό,τι αφορά την απαγόρευση εκτέλεσης θερμών εργασιών όπως κάπνισμα μελισσιών, χρήση τροχού, ηλεκτροκολλήσεις και οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει την εκδήλωση πυρκαγιών.
- Να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν έκτακτες ανάγκες και συνέπειες από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών.
- Να διασφαλίσουν την απαγόρευση εισόδου και διέλευσης πολιτών σε περιοχές Natura, δάση, άλση και πάρκα από τη στιγμή που ο δείκτης επικινδυνότητας είναι κατηγορίας 3, 4 και 5.
Αναφορικά με τις πυρκαγιές, ο κ. Αρτοποιός τόνισε ότι η πυρκαγιά στη Ρόδο αποτελεί τη δυσκολότερη που αντιμετωπίζουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, καθώς το ενεργό μέτωπο μαίνεται στις περιοχές Λάρδος, Λάερμα, Κιοτάρι και εκεί επιχειρούν 173 πυροσβέστες, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 35 οχήματα, 5 ελικόπτερα, 3 αεροσκάφη και 31 Σλοβάκοι πυροσβέστες με 5 οχήματα.
Στις 12:25 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για εκκένωση των οικισμών Πυλώνας και Λάρδος προς Αρχάγγελο και στις 13:42 για εκκένωση των οικισμών Ασκληπιείο και Κιοτάρι προς Γεννάδι.
Σχετικά με τις πυρκαγιές σε Δερβενοχώρια και Λακωνία, ο κ. Αρτοποιός είπε ότι είναι σε ύφεση, ωστόσο λόγω των ακραίων συνθηκών που επικρατούν παραμένουν ισχυρές δυνάμεις και επιχειρούν αδιάκοπα.
«Σταδιακά, αναπτύσσονται και θα επιχειρούν, με πεζοπόρα τμήματα καθώς και εναέρια μέσα, δυνάμεις από 8 χώρες, από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, υπό τις οδηγίες του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων. Επίσης, συνδρομή σε διμερές επίπεδο παρέχουν το Ισραήλ, η Τουρκία και η Ιορδανία», σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος.
«Δεν ανάβουμε φωτιά για κανέναν λόγο. Δεν εκτελούμε θερμές εργασίες. Η αμέλεια μπορεί να οδηγήσει σε μία μεγάλη οικολογική καταστροφή και να θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές», κατέληξε ο κ. Αρτοποιός.
Πηγή: naftemporiki.gr
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις