Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ιράν και των παγκόσμιων δυνάμεων με στόχο τη διάσωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 θα επαναληφθούν στις 29 Νοεμβρίου, ανακοίνωσαν σήμερα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, και ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ισλαμικής Δημοκρατίας για τα πυρηνικά, Αλί Μπαγερί Κάνι, καθώς οι ανησυχίες της Δύσης για την πυρηνική πρόοδο της Τεχεράνης εντείνονται.

«Η συνεδρίαση της Μικτής Επιτροπής θα γίνει με φυσική παρουσία στις 29 Νοεμβρίου στη Βιέννη. Θα προεδρεύσει, εκ μέρους του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας πολιτικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, Ενρίκε Μόρα. Εκπρόσωποι της Κίνας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ρωσίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Ιράν θα συμμετάσχουν», ανέφερε η ανακοίνωση.

Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στην «προοπτική πιθανής επιστροφής των ΗΠΑ στην JCPOA (τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα) και πώς θα διασφαλιστεί η πλήρης και αποτελεσματική εφαρμογή της συμφωνίας από όλα τα μέρη», τόνισε ο Μπορέλ.

«Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ενρίκε Μόρα συμφωνήσαμε να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις με στόχο την άρση των παράνομων και απάνθρωπων κυρώσεων στις 29 Νοεμβρίου στη Βιέννη», έγραψε ο υφυπουργός Μπαγερί σε tweet του.

Τον Απρίλιο, η Τεχεράνη και οι έξι δυνάμεις άρχισαν να συζητούν τρόπους για τη διάσωση της διεθνούς συμφωνίας JCPOA, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από την συμφωνία το 2018 επί προεδρίας Τραμπ και την επαναφορά των κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης που την ώθησαν να παραβιάσει ορισμένα όρια εμπλουτισμού ουρανίου που προέβλεπε η συμφωνία.

Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις διεκόπησαν μετά τις εκλογές του Ιουνίου στο Ιράν με την νίκη του υπερσυντηρητικού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί, ο οποίος αναμένεται να υιοθετήσει σκληρή προσέγγιση όταν οι συνομιλίες συνεχιστούν στη Βιέννη.

Στην Ουάσινγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις τόνισε ότι οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι η Τεχεράνη θα επιστρέψει στις συνομιλίες με καλή πίστη και έτοιμη να διαπραγματευτεί, λέγοντας ότι η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να πιστεύει ότι είναι δυνατό να επιτευχθεί γρήγορα και να εφαρμοστεί μια συμφωνία για την αμοιβαία επιστροφή στην τήρηση της συμφωνίας.

Με επίσημη ονομασία Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA), η συμφωνία του 2015 καλούσε το Ιράν να λάβει μέτρα για να περιορίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα με αντάλλαγμα την άρση οικονομικών κυρώσεων των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΟΗΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα Εδω