Προχωρούν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο Βόλου οι διαδικασίες για την υλοποίηση ενός σημαντικού έργου που αναμένεται να αναβαθμίσει το αστικό περιβάλλον της πόλης του Βόλου. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας έδωσε την έγκριση για τη δημοπράτηση του έργου της διαμόρφωσης Πλατείας Πανεπιστημίου, προϋπολογισμού 690.000 ευρώ, με δικαιούχο το Δήμο Βόλου. Το έργο εντάσσεται στο πρόγραμμα της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Βόλου, που στρατηγικά σχεδίασε και χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας, και έχει ως στόχο την ανάπλαση αναπλάθεται και αναβάθμιση της Πλατείας Πανεπιστημίου, στο κέντρο της πόλης.
Η πλατεία περιβάλλεται από τον πολυσύχναστο εμπορικό πεζόδρομο της Ερμού, όπου έχει πρόσωπο και το κτίριο του Πανεπιστημίου (πρώην Ματσάγγου), την οδό Δημητριάδος που είναι η κυριότερη οδική αρτηρία εξόδου από την πόλη, την οδό Παύλου Μελά με συχνή κυκλοφορία και τον πεζόδρομο της Μακεδονομάχων.
Οι εργασίες
Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν αφορούν :
– Στη διαμόρφωση του χώρου της πλατείας Πανεπιστημίου, επιφάνειας 2.671,28 τ.μ.
– Στη διαμόρφωση του πεζόδρομουτης Μακεδονομάχων (από Δημητριάδος έως Ερμού), επιφάνειας 252,00 τ.μ.
– Στη διαμόρφωση τμήματος του πεζόδρομου της Ερμού πλάτους 1,5 μ. (από την Παύλου Μελά έως την Μακεδονομάχων), επιφάνειας 70,00 τ.μ.
– Και στη διαμόρφωση των πεζοδρομίων της Παύλου Μελά (από Δημητριάδος έως Ερμού) και της Δημητριάδος (από Μακεδονομάχων έως Παύλου Μελά) που γειτνιάζουν με την πλατεία, επιφάνειας 280,72 τ.μ.
Οι βασικές εργασίες που θα πραγματοποιηθούν είναι πλακοστρώσεις με φυσικά υλικά (όπως πλάκες Πηλίου, βότσαλα, επεξεργασμένο σκυρόδεμα), φυτεύσεις και φωτισμός.
Βασική προϋπόθεση είναι ηδιατήρηση της επιφάνειας του πρασίνου σε ποσοστό πάνω από το 50% της πλατείας.
Η ανάγκη για προστασία από το θόρυβο και το καυσαέριο της οδού Δημητριάδος οδηγούν στη δημιουργία ενός φράγματος από ψηλό και μέσου ύψους πράσινο, το οποίο ωστόσο να επιτρέπει την οπτική επαφή με την πλατεία και να μη δίνει την εικόνα του απρόσιτου. Η ίδια λογική,διατηρείται και κατά μήκος της οδού Παύλου Μελά. Έτσι, η μεγαλύτερη επιφάνεια του πρασίνου δημιουργείται στο νότιο και δυτικό τμήμα της πλατείας, ενώ στο βόρειο και ανατολικό τμήμα είναι συγκεντρωμένο το τμήμα με τα σκληρά υλικά επίστρωσης, ώστε να δημιουργείται ένας ενιαίος επίπεδος χώρος, ο οποίος να βοηθάει στην πραγματοποίηση εκδηλώσεων. Η όλη διαμόρφωση θα συμπληρωθεί με καθιστικά καιτον απαραίτητο φωτισμό.
Η διαμόρφωση της πλατείας έχει σαν στόχο τη δημιουργία ενός πολυδύναμου χώρου, ο οποίος θα εξυπηρετείδιάφορες χρήσεις, όπως ο περίπατος, η ανάπαυση, η συγκέντρωση πλήθους για συναυλίες, ομιλίες, εκθέσεις και γενικότερα κάθε είδους εκδηλώσεις και φυσικά θα είναι προσιτός από όλες τις ομάδες του πληθυσμού.