Πέντε ακόμη χώρες πρόκειται να παράγουν εμβόλια με βάση το mRNA στο μέλλον, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Τα εμβόλια πρόκειται να παραχθούν στη Σερβία, το Βιετνάμ, την Ινδονησία, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές και, μεσοπρόθεσμα, και κατά άλλων ασθενειών. Οι αιτήσεις αυτών των χωρών είχαν εξεταστεί από ομάδα εμπειρογνωμόνων και έχουν αποδείξει ότι μπορούν «να περάσουν σχετικά γρήγορα στη φάση της παραγωγής με τη βοήθεια στοχευμένης εκπαίδευσης».
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε παράλληλα ότι στη Δημοκρατία της Κορέας ιδρύεται ένας παγκόσμιος εκπαιδευτικός κόμβος βιοκατασκευής που θα εξυπηρετεί όλες τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος που επιθυμούν να παράγουν βιολογικά προϊόντα, όπως π.χ. εμβόλια, ινσουλίνη, μονοκλωνικά αντισώματα και θεραπείες για τον καρκίνο. Η κίνηση έρχεται μετά την επιτυχή ίδρυση ενός παγκόσμιου κόμβου μεταφοράς τεχνολογίας εμβολίων mRNA στη Νότια Αφρική.
«Ένα από τα βασικά εμπόδια για την επιτυχή μεταφορά τεχνολογίας σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος είναι η έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού και τα αδύναμα ρυθμιστικά συστήματα», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ Τένδρος. «Η οικοδόμηση αυτών των δεξιοτήτων θα διασφαλίσει ότι μπορούν να κατασκευάσουν τα προϊόντα υγείας που χρειάζονται σε ένα καλό ποιοτικό επίπεδο, ώστε να μην χρειάζεται πλέον να περιμένουν στο τέλος της ουράς».
Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Κορέας έχει προσφέρει μια μεγάλη εγκατάσταση εκτός της Σεούλ, η οποία ήδη εκτελεί εκπαίδευση για εταιρείες που εδρεύουν στη χώρα και τώρα θα επεκτείνει τις δραστηριότητές της για να φιλοξενήσει εκπαιδευόμενους από άλλες χώρες. Η εγκατάσταση θα παρέχει τεχνική και πρακτική εκπαίδευση σχετικά με τις απαιτήσεις λειτουργικής και καλής κατασκευαστικής πρακτικής και θα συμπληρώνει συγκεκριμένες εκπαιδεύσεις που αναπτύχθηκαν από τον κόμβο μεταφοράς τεχνολογίας εμβολίων mRNA στη Νότια Αφρική.
Παράλληλα, ο ΠΟΥ εντείνει την ενίσχυση του ρυθμιστικού συστήματος μέσω του Εργαλείου Global Benchmarking Tool, ενός μέσου που αξιολογεί το επίπεδο ωριμότητας των ρυθμιστικών αρχών. Το εργαλείο αυτό θα χρησιμεύσει ως η κύρια παράμετρος για τον ΠΟΥ για τη συμπερίληψη των εθνικών ρυθμιστικών αρχών στον κατάλογο των Αρχών του ΠΟΥ. Παράλληλα προσεγγίζεται η οικοδόμηση ενός δικτύου περιφερειακών κέντρων αριστείας που θα λειτουργούν ως σύμβουλοι και οδηγοί για χώρες με ασθενέστερα ρυθμιστικά συστήματα.
Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.