Σοβαρή χαρακτήρισε σήμερα εκ νέου ο Π.Ο.Υ την κατάσταση της πανδημίας στην Ευρώπη καθώς την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν σε ολόκληρη την περιοχή 1,6 εκατομμύρια νέα κρούσματα που πρακτικά σημαίνει ότι σημειώνονται 9.500 νέα περιπτώσεις μολύνσεων κάθε ώρα ή 160 άτομα κάθε λεπτό, με τους θανάτους να έχουν πλέον ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο από την αρχή της πανδημίας.
Παράλληλα κατά τη διάρκεια των τελευταίων 2 μηνών, η τάση κρουσμάτων μεταξύ ατόμων άνω των 80 ετών, αποκλίνει από την τάση που παρατηρείται σε κάθε άλλη ηλικιακή ομάδα, πιθανώς χάρη στην υψηλή λήψη εμβολίων, με τους θανάτους στους άνω των 80 ετών να έχει μειωθεί σταδιακά κατά 30%, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή της πανδημίας.
Στενάζουν οι ΜΕΘ
Ωστόσο η ανάγκη νοσηλείας, παραμένει σε υψηλά επίπεδα, με την ικανότητα των μονάδων εντατικής θεραπείας να έχουν ξεπεράσει τα όρια τους σε όλη την Ευρώπη όπως και στην Ελλάδα, και με την Γαλλία να ξεπερνά τα επίπεδα νοσηλείας σε ΜΕΘ σε σχέση με πέρυσι.
Ο Π.Ο.Υ τόνισε επίσης πως υπάρχουν πρώιμες ενδείξεις ότι η μετάδοση ενδέχεται να επιβραδύνεται σε πολλές χώρες αυτό δεν σημαίνει όμως ότι η μείωση ισούται και με χαμηλά επίπεδα μετάδοσης, η οποία επίσης πρέπει να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα. Επιπλέον θεωρείται κρίσιμη για αυτόν τον λόγο, η χρήση όλων των μέτρων δημόσιας υγείας και κοινωνικής αποστασιοποίησης, συμπεριλαμβανομένης της διάθεσης εμβολίων. Η προσαρμογή των κοινωνικών μέτρων πρέπει θα πρέπει να γίνεται, όχι βάσει των στόχων εμβολιασμού, αλλά βάσει της επιδημιολογίας και της ικανότητας των υπηρεσιών υγείας και του εργατικού δυναμικού να αντιμετωπίσουν το COVID-19 και να διατηρήσουν λειτουργικές τις βασικές υπηρεσίες δημόσιας υγείας.
Οι θρομβώσεις και τα εμβόλια Astrazeneca και Τζόνσον
Όσον αφορά τα θρομβοεμβολικά επεισόδια ο Π.Ο.Υ επανέλαβε πως υπήρξε σε παγκόσμιο επίπεδο ένας πολύ μικρός αριθμός περιπτώσεων σπάνιων διαταραχών πήξης του αίματος μεταξύ 200 εκατομμυρίων ανθρώπων που έλαβαν το εμβόλιο της AstraZeneca για το οποίο ο Οργανισμός, αναμένεται να παρέχει σύντομα νέα καθοδήγηση στα κράτη μέλη τα οποία θα πρέπει να αναφέρουν τυχόν ανεπιθύμητα συμβάντα το συντομότερο δυνατό. Προς το παρόν, εκτίμησε ο Π.Ο.Υ ο κίνδυνος θρομβώσεων αίματος παραμένει πολύ υψηλότερος για κάποιον με COVID-19 από ό, τι για κάποιον που έχει λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca.
Παράλληλα σχετικά με τις αναφορές θρομβοεμβολικών επεισοδίων με χαμηλά αιμοπετάλια μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο Johnson & Johnson, ο ΠΟΥ παρακολουθεί στενά και αυτές τις περιπτώσεις και θα κοινοποιήσει τα πορίσματά του εν ευθετώ χρόνο.
Η πορεία των εμβολιασμών στην Ευρώπη
Εν τω μεταξύ αναφορικά με την πορεία εμβολιασμών στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, ο Π.Ο.Υ ανακοίνωσε πως έχουν χορηγηθεί περίπου 171 εκατομμύρια δόσεις επτά εμβολίων, με το 13% του ευρωπαϊκού πληθυσμού να έχει λάβει έστω και μια δόση, ενώ σχεδόν το 6% ολοκλήρωσε και τις δυο. Στην Ελλάδα μάλιστα συνολικά 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι ή το 16% του πληθυσμού, έχουν λάβει τουλάχιστον μια δόση, ενώ το 7% έχει ολοκληρώσει πλήρως.
Τα εύσημα στην Ελλάδα
Ο επικεφαλής του Π.Ο.Υ Ευρώπης Χάνς Κλούγκε εξήρε μάλιστα την προσπάθεια που καταβάλει η χώρα μας και την αλληλεγγύη που έχει επιδείξει, υποστηρίζοντας την πρωτοβουλία COVAX, αναγνωρίζοντας ότι η οικονομία και η ευημερία μιας χώρας συνδέεται και με την ευημερία μιας άλλης χώρας, και στην περίπτωση αυτή, δεσμεύεται να νικήσει τον ιό.
Ανακοίνωσε πάντως πως ο προσφυγικός και μεταναστευτικός πληθυσμός της χώρας μας, που είναι περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι, αποτελούν μέρος της εθνικής στρατηγικής εμβολιασμού, η οποία στους χώρους φιλοξενίας προσφύγων προγραμματίζεται να ξεκινήσει τον επόμενο μήνα.
Πηγή: ΕΡΤ, Ανταπόκριση από Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης