Μοιράσου το αρθρο!

Πολύ χαμηλότερες από πέρυσι, αλλά και πολύ κάτω του κόστους είναι οι τιμές που ανακοινώθηκαν για κριθάρι και σιτάρι, με τους παραγωγούς να βρίσκονται με «δεμένα χέρια»

Απογοητευτικές και κάτω του κόστους είναι οι τιμές που έχουν ανακοινωθεί, προς το παρόν, για τα σιτηρά με τους παραγωγούς να δείχνουν μία σχετική συγκράτηση στο να συνάψουν συμβόλαια ενόψει καλοκαιριού.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΙΩΑΝΝΑ ΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Η εμπορική αγορά ασκεί ισχυρές πιέσεις στους αγρότες, οι οποίοι με τη σειρά τους βλέποντας μετά από μία δύσκολη χρονιά τις τιμές πώλησης να είναι χαμηλές, ακόμη και σε ποσοστό 50% σε σχέση με πέρυσι, σκέφτονται την «επόμενη μέρα» και συνεπώς και την επόμενη χρονιά.

Οι τιμές των σιτηρών παρασύρονται από την τιμή του ρωσικού σιταριού, η οποία είναι πολύ χαμηλή λόγω των μεγάλων αποθεμάτων που συνεχίζει να πουλά η Μόσχα.

Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι η τιμή στο κριθάρι θα κυμανθεί στα 0,14 ευρώ το κιλό, την ίδια στιγμή που πέρυσι, η τιμή πώλησης ήταν 0,32 ευρώ το κιλό. Πρόκειται, δηλαδή, για μία μείωση άνω του 50% σε μία χρονιά που οι παραγωγοί δοκιμάστηκαν, ιδιαίτερα, τόσο λόγω των καιρικών συνθηκών, όσο και λόγω της ακρίβειας και του κόστους παραγωγής.

Αντίστοιχα, η τιμή του σκληρού σιταριού κάνει πρεμιέρα με 0,25 ευρώ το κιλό, όταν πέρυσι ήταν στα 0,50 ευρώ το κιλό.

«Στο σιτάρι υπάρχουν διαφορετικές παράμετροι για τον υπολογισμό της τιμής, καθώς πρόκειται για ένα «χρηματιστηριακό» προϊόν, του οποίου η τιμή επηρεάζεται από τις διεθνείς αγορές και συγκυρίες, άρα η τιμή του θα παρουσιάσει μεταβολή. Αυτό δεν ισχύει όμως για το κριθάρι», επεσήμανε μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο αντιπρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας Θανάσης Κούντριας.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι η τιμή εκκίνησης των σιτηρών είναι σίγουρα πολύ χαμηλή με το σιτάρι να παρουσιάζει δείγματα ανάκαμψης, ώστε να φτάσει σε μία ικανοποιητική για τον παραγωγό τιμή.

Οσον αφορά, ωστόσο, το κριθάρι, η τιμή του θα παραμείνει στα 0,14 ευρώ το κιλό, προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση στους εκατοντάδες παραγωγούς της Μαγνησίας, αλλά και της υπόλοιπης Θεσσαλίας.

«Η τιμή του κριθαριού, ξεκίνησε ούτως ή άλλως με αρνητικό φορτίο και σε αυτό επηρεάζεται και από την τιμή εκκίνησης του σκληρού σιταριού. Πρέπει να υπάρχει μία απόσταση μεταξύ των δύο προϊόντων, συνεπώς με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα που ισχύουν στην αγορά και ορίζουν την τιμή εκκίνησης του σιταριού στα 0,25 ευρώ, το κριθάρι «κλειδώνει» χαμηλά. Να σημειωθεί ότι η τιμή του σιταριού επηρεάζεται και από την τιμή του καλαμποκιού, που παρά το γεγονός ότι δεν έχει αρχίσει ακόμη το αλώνισμα, υποθέτουμε ότι θα κινηθεί περίπου τα 0,22 ευρώ το κιλό», εξηγεί ο κ. Κούντριας.

Βασικό μήνυμα προς τους παραγωγούς, όπως επισημάνθηκε και από τον αντιπρόεδρο του Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας, είναι να μην προχωρήσουν σε βεβιασμένες κινήσεις παραδίδοντας τα προϊόντα τους σε χαμηλές τιμές.

«Εκείνο που προτείνουμε εμείς στους πελάτες μας είναι, εάν υπάρχει η δυνατότητα αποθήκευσης να κρατήσουν τα σιτηρά τους και να προβούν στη σύναψη κεφαλαίου, μόλις σταθεροποιηθεί η τιμή της αγοράς. Εάν ακόμη είναι εφικτό, να παραδώσουν τα προϊόντα τους με «ανοιχτές τιμές» μέχρι και τα τέλη του Νοεμβρίου. Δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε μείωση των τιμών, καθώς είναι, ήδη, πολύ χαμηλές και τα στοιχεία από τις διεθνείς αγορές προμηνύουν μία μικρή, έστω, αύξηση στο σιτάρι» τονίζει ο ίδιος.

Το ίδιο υποστηρίζουν και πέντε Αγροτικοί Συνεταιρισμοί του θεσσαλικού κάμπου από Νίκαια, Πλατύκαμπο, Χάλκη, Κιλελέρ και ΘΕΣγη.

Τιμές κάτω του κόστους παραγωγής

Αν και φέτος ο άστατος καιρός δεν ήταν σύμμαχος των αγροτών, παρόλα αυτά το μεγάλο θέρος ξεκίνησε από τα τέλη Μαΐου στο κριθάρι και τις τελευταίες ημέρες στο σκληρό σιτάρι, με την παραγωγή να κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Στη Μαγνησία παρά το γεγονός ότι η μέση παραγωγή σε σιτηρά μπορεί να χαρακτηριστεί ικανοποιητική, οι παραγωγοί διαμαρτύρονται για τις τιμές καθώς δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες τους, αλλά ούτε στις στα αυξημένα κοστολόγια των καλλιεργειών τους.

«Στον νομό μας η παραγωγή κινήθηκε σε αισιόδοξα επίπεδα, παρά τις κακοκαιρίες που σημειώθηκαν, ωστόσο το κόστος ήταν αυξημένο για τους παραγωγούς. Η αποκλιμάκωση στις βασικές πρώτες ύλες ξεκίνησε τον Απρίλιο, ενώ ο βασικός κορμός των εργασιών για τους παραγωγούς ήταν τον Φεβρουάριο που τόσο τα λιπάσματα, όσο τα καύσιμα και τα υπόλοιπα έξοδα ήταν στα ύψη» διευκρινίζει ο κ. Κούντριας.

Οι τιμές πώλησης είναι χαμηλές και οι αγρότες, τονίζουν, ότι δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να καλύψουν το κόστος παραγωγής των προϊόντων. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Κούντρια τα σιτάρια από τον Καναδά εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, αλλά και της Ουκρανίας λόγω του πολέμου μπορούν να δημιουργήσουν ευνοϊκότερες συνθήκες για τις τελικές τιμές, με τον ίδιο να παροτρύνει τους παραγωγούς να «μην πουλήσουν».

Το μέλλον της γεωργίας

Ερωτηθείς για το μέλλον του αγροτικού τομέα μετά και το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιουνίου, ο κ. Κούντριας ανέφερε ότι η στελέχωση του συγκεκριμένου υπουργείου αποτελεί αγγαρεία για τους περισσότερους. «Δυστυχώς, τα τελευταία πολλά χρόνια το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν στελεχώνεται από άτομα που να γνωρίζουν τη γεωργία και να μπορούν να βοηθήσουν τους γεωργούς. Οι περισσότεροι αναλαμβάνουν θέσεις στο συγκεκριμένο υπουργείο είτε σαν αγγαρεία είτε για να μεταπηδήσουν αργότερα σε άλλο υπουργείο» τόνισε ο κ. Κούντριας και πρόσθεσε ότι χρειάζεται η παρουσία καταρτισμένων γεωπόνων που να μπορούν να «τρέξουν» τις διαδικασίες για τις οποίες αγωνίζεται ο αγροτικός κλάδος.

 

Προβλήματα με τις ΟΣΔΕ

Εδώ και μόλις δύο εβδομάδες έχουν ανοίξει οι αιτήσεις για την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ και ήδη τα προβλήματα που σημειώνονται είναι πολλά και σημαντικά. Βασικό θέμα των δηλώσεων είναι τα οικολογικά σχήματα της νέας ΚΑΠ που ακόμη δεν έχουν ενσωματωθεί. Οι αγρότες φοβούνται ότι οι επιδοτήσεις θα μειωθούν και άλλο, ενώ θα υπάρξει κοινή ενίσχυση με ενιαίο ποσό και η μόνη διαφοροποίηση θα είναι για εκείνους που θα μπορέσουν να υποβάλουν τα οικολογικά σχήματα. Ακόμη ένα πρόβλημα που έχει προκύψει και φέτος με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ είναι με τον Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου που, όπως κάθε χρόνο, οφείλει να μπαίνει στις δηλώσεις, όμως για εκείνους που μισθώνουν ακίνητα είναι πολλές φορές δύσκολο να υλοποιηθεί λόγω προβλημάτων κυριότητας. Όπως κάθε χρόνο η υποχρεωτικότητα των δηλώσεων των μισθωμένων κτημάτων γίνεται στη συνέχεια προτεραιότητα, αν όμως αλλάξει αυτό, χιλιάδες αγρότες σε όλη την Ελλάδα θα αντιμετωπίσουν σημαντικότατα προβλήματα.

 

Θανάσης Κούντριας
Δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε μείωση των τιμών, καθώς είναι ήδη, πολύ χαμηλές και τα στοιχεία από τις διεθνείς αγορές προμηνύουν μία μικρή, έστω, αύξηση στο σιτάρι

Περισσότερα Εδω