Οι πλαστικές επεμβάσεις, μικρής ή μεγαλύτερης κλίμακας έχουν εισέλθει τα τελευταία χρόνια για τα καλά στην καθημερινότητά μας. Πλέον, μια μύτη, της οποίας το σχήμα δεν ικανοποιεί τον κάτοχό της, μπορεί απλά και γρήγορα να πάρει την ιδανική μορφή, ενώ τα σημάδια της ηλικίας μπορούν να σβηστούν από ένα πρόσωπο σχεδόν όπως οι γραμμές ενός μολυβιού. Το onlarissa.gr μίλησε με τον Λαρισαίο πλαστικό χειρουργό, κ. Θανάση Παλλαντζά, ο οποίος ανέλυσε τις επεμβάσεις τις οποίες ως επί το πλείστον επιλέγει ο κόσμος στην πόλη μας, δημογραφικά στοιχεία για τους ασθενείς, καθώς και το πώς μια τέτοια ριζική αλλαγή επηρεάζει έναν άνθρωπο.

Της Ζωής Μπουρουτζή

«Ως επί το πλείστον», αναφέρει ο κ. Παλλαντζάς, «οι περισσότερες πλαστικές επεμβάσεις γίνονται από γυναίκες, επειδή οι άντρες έχουν ακόμη πολλά ταμπού. Από εκεί και πέρα, κατά σειρά οι επεμβάσεις τις οποίες επιλέγουν περισσότερο είναι η αυξητική στήθους με ενθέματα σιλικόνης, η λιποαναρρόφηση, η ανόρθωση στήθους, η κοιλιοπλαστική και η βλεφαροπλαστική.

Όπως περιγράφει ο ίδιος, οι ασθενείς δεν παίρνουν την απόφαση να προχωρήσουν σε κάποια επέμβαση έχοντας απαραίτητα επηρεαστεί από συγκεκριμένα πρότυπα διάσημων. Δεν έρχονται δηλαδή στο ιατρείο του ζητώντας συγκεκριμένα τη μύτη της Ελένης Μενεγάκη ή τα χείλη της Angelina Jolie, ωστόσο παίρνουν έμπνευση από φωτογραφίες για το πώς θα ήθελαν να μοιάζουν και οι ίδιοι μετά την επέμβασή τους. «Ναι, μας δείχνουν φωτογραφίες πώς θα ήθελαν να είναι η μύτη ή το στήθος τους. Μετά εμείς ουσιαστικά πρέπει αυτό το οποίο θα κάνουμε να είναι εναρμονισμένο με το σώμα τους, για να φαίνεται φυσικό το αποτέλεσμα».

Ενώ λοιπόν αποτελεί γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι εκτίθενται, λόγω διαδικτύου και social media σε έναν ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό “όμορφων” (σύμφωνα πάντοτε με τα σημερινά κοινωνικά πρότυπα) προσώπων, τα οποία αρκετές φορές, αν και όχι πάντα, έχουν προχωρήσει κι εκείνα σε κάποια επέμβαση, αυτό δεν αποτελεί απαραίτητα επιρροή για τους ασθενείς. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο γιατρός, ο οποίος δηλώνει πως οι ασθενείς «δεν επηρεάζονται σε μεγάλο ποσοστό. Σε μικρό ποσοστό ναι, αλλά οι περισσότεροι όχι».

Όσο για τις ηλικίες που παίρνουν συνήθως μια τέτοια απόφαση, ξεκινούν συνήθως από τα 25 έτη, «μέχρι όσο πάει», εξαιρουμένων φυσικά των ανηλίκων. «Και να παρουσιαστεί κάποιος ανήλικος», τονίζει ο κ. Παλλαντζάς, «απαγορεύεται να κάνεις χειρουργείο».

Υπάρχει λοιπόν κάποια αύξηση στον αριθμό και τη συχνότητα των επεμβάσεων στις μέρες μας; «Συγκριτικά με την εποχή του covid, ναι. Στον covid ήταν πιο χαμηλός ο αριθμός, τώρα βλέπω ότι γενικότερα έχει αυξηθεί», απαντά ο ίδιος, ενώ, όπως εξηγεί, είναι πολύ πιθανό η συνθήκη αυτή να επηρέασε την ψυχολογία των ατόμων προς το να θέλουν να αλλάξουν πράγματα πάνω τους. «Ίσως φταίει το ότι είναι περισσότερο ενημερωμένοι, οπότε πιο καταρτισμένοι στο τι θέλουν να κάνουν, πώς θα το κάνουν, γιατί διαβάζουν στο ίντερνετ, οπότε παίρνουν πιο εύκολα την απόφαση. Επίσης έχουν αλλάξει και τα πράγματα πλέον. Οι τεχνικές έχουν κάνει τα χειρουργεία πιο εύκολα προς τον ασθενή, λιγότερος πόνος, λιγότερες ημέρες νοσηλείας».

Σημειώνει δε πως μια τέτοια αλλαγή στην εξωτερική εμφάνιση ενός ανθρώπου μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να επιφέρει. Η μοναδική περίπτωση που ο ίδιος θα αποτρέψει τον ασθενή του από το να προχωρήσει σε αυτή, είναι όταν δεν εντοπίζει πρόβλημα αισθητικής, αν για παράδειγμα δει ότι μια μύτη είναι αρμονική με το πρόσωπο. «Υπάρχει στην ψυχιατρική το δυσμορφικό σύνδρομο, όπου ο ασθενής πιστεύει ότι τα πάντα επάνω του είναι άσχημα. Όταν λοιπόν εγώ καταλάβω ότι κάτι συμβαίνει ψυχολογικά και δεν βλέπω προβλήματα στον ασθενή, εννοείται θα τον αποτρέψω από το να το κάνει, γιατί, και να το κάνει, δεν θα του αρέσει».

Η συζήτησή μας ολοκληρώνεται με μια παρατήρηση του γιατρού ως προς την εξέλιξη της διαδικασίας μιας πλαστικής επέμβασης σήμερα. «Οι επεμβάσεις είναι ουσιαστικά οne day. Οι ασθενείς μπαίνουν, χειρουργούνται και την ίδια ημέρα ή το αργότερο την επόμενη, φεύγουν από την κλινική. Είναι αρκετά “φιλικές”», σημειώνει. Και είναι αλήθεια ότι, ανεξάρτητα από την άποψη του καθενός για τις πλαστικές επεμβάσεις, όλο αυτό αποτελεί έναν πραγματικά ριζοσπαστικό τρόπο με τον οποίο ο καθένας μπορεί να παρουσιάσει την εξωτερική του εικόνα και να “χειριστεί” τις “ατέλειές” του, σε μια προσπάθεια να αγγίξει το ιδανικό για εκείνον αποτέλεσμα.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω