Σχετικά με την σύμβαση αλλαγής φωτιστικών LED, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Μάριος Ξηρομερίτης επισημαίνει τα εξής:
«Πριν προκηρυχτεί οποιοσδήποτε διαγωνισμός για σύμβαση (ΣΕΑ) από την οικονομική επιτροπή -ΠΙΣΤΕΎΩ ΑΚΡΆΔΑΝΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΆ – θα πρέπει να γίνει μια συζήτηση –διαβούλευση ώστε να ενημερωθούν όλοι για την ύπαρξη όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων για ένα τόσο μεγάλο και κοστοβόρο έργο όπως η καθολική αλλαγή των φωτιστικών στα όρια του δήμου Λαρισαίων.
Πριν προχωρήσουμε ως δημοτικό συμβούλιο σε οποιοδήποτε σύμβαση ενεργειακής αναβάθμισης των φωτιστικών στο Δήμο μας θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι η ΣΕΑ (σύμβαση ενεργειακής αναβάθμισης) δεν είναι ο μοναδικός τρόπος σύμπραξης με τους ιδιώτες αναδόχους-εταιρείες. Υπάρχουν Δήμοι που θεώρησαν τις ΣΕΑ ξεπερασμένες και βρήκαν λύσεις καλύτερες χωρίς ο Δήμος να βάλει ούτε 1 € στο έργο όπως σε όλα τα ΣΔΙΤ, τα οποία τα υλοποιεί ο ανάδοχος με δικά του κεφάλαια. Η σύμβαση αυτή που χρησιμοποιήθηκε από δήμους ανά την Ελλάδα λέγεται Παρατεταμένη Σύμβαση Προμήθειας (ΠΣΠ) ή Σύμβαση Μακροχρόνιας Προμήθειας (ΣΜΠ). Στις συμβάσεις αυτές ο ανάδοχος επενδύει με δικά του λεφτά και προχωρά στην προμήθεια και εγκατάσταση του υλικού (φωτιστικά) ενώ έχει την πλήρη ευθύνη για αντικατάσταση και καλή λειτουργία για ολόκληρη την διάρκεια της σύμβασης (10 έτη). Έτσι μπόρεσαν δήμοι να πετύχουν πολύ χαμηλότερο κόστος επένδυσης με αποτέλεσμα να καρπώνεται μεγαλύτερα έσοδα ο Δήμος από την ωφέλεια της ενεργειακής εξοικονόμησης- και αντί τα λεφτά να πηγαίνουν στην σύμβαση ΣΕΑ και να τα καρπώνεται ο ιδιώτης- ο Δήμος και ο δημότης να είναι κερδισμένοι από την επένδυση τους και την εξοικονόμηση ενέργειας.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι Δήμοι Σαρωνικού και Ρόδου αφού απογοητεύτηκαν από την υλοποιηθείσα σύμβαση ΣΕΑ, προσέφυγαν σε δικαστικά και άλλα μέσα ώστε να την προσβάλουν (την σύμβαση) αυτή, γιατί βίωσαν επί του πρακτέου και εκ των υστέρων ότι δεν ήταν ορθή επιλογή και φυσικά ήταν ασύμφορη για τους Δήμους τους.
Υπάρχουν Δήμοι που προχώρησαν σε συμβάσεις ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ οι οποίοι εξοικονόμησαν πολλά χρήματα , αποσβέστηκε πολύ γρήγορα η επένδυση τους και το σημαντικότερο είδαν πολλά λεφτά στα ταμεία του Δήμου τους από την ενεργειακή αναβάθμιση και την μείωση του κόστους κατανάλωσης ενέργειας .
Εκφράζοντας την προσωπική μου άποψη ΜΌΝΟ , μετά από μια μικρή έρευνα στο θέμα και μιλώντας με αυτοδιοικητικούς και επιστήμονες του χώρου, θεωρώ ότι θα πρέπει να γίνουν ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΕΣ παράλληλες μελέτες με τα είδη των υπαρχουσών συμβάσεων ώστε να επιλέξουμε την πιο ορθή και οικονομικά συμφέρουσα για την αλλαγή φωτιστικών στον Δήμο μας».