Το χάσμα στην ελευθερία του ταξιδιού είναι το μεγαλύτερο εδώ και δεκαετίες και οι ανισότητες στην πρόσβαση στα εμβόλια θα μπορούσαν να κάνουν την κατάσταση ακόμη χειρότερη, προειδοποιεί μια νέα έκθεση.

Αυτή την ανησυχητική πρόβλεψη κάνει η εταιρεία Henley & Partners, η οποία παρακολουθεί και κατατάσσει τα πιο ισχυρά διαβατήρια στον κόσμο από το 2006.  Δεδομένου ότι ο δείκτης Henley Passport δεν λαμβάνει υπόψη τους προσωρινούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς που έχουν τεθεί εξαιτίας της πανδημίας, η Ιαπωνία βρίσκεται και πάλι στην κορυφή της λίστας,  καθώς προσφέρει πρόσβαση χωρίς βίζα ή έκδοση βίζας κατά την άφιξη σε 193 προορισμούς σε όλο τον κόσμο.

«Με τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς ακόμη σε ισχύ παγκοσμίως, κάθε επίπεδο ελευθερίας στα ταξίδια παραμένει θεωρητικό», λέει η Henley & Partners, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Είναι κάπως ειρωνικό ότι η Ιαπωνία είναι πρώτη στη λίστα, έχοντας λάβει πρόσφατα τη δύσκολη απόφαση να απαγορεύει τους θεατές από το εξωτερικό στους Ολυμπιακούς του Τόκιο 2020, που σχεδιάζεται να ξεκινήσουν τον Ιούλιο», συμπληρώνει.

Όσοι κατέχουν ιαπωνικό διαβατήριο έχουν πρόσβαση σε 167 περισσότερους προορισμούς από τους πολίτες του Αφγανιστάν, οι οποίοι βρίσκονται στην τελευταία θέση, καθώς μπορούν να επισκεφτούν μόλις 26 μέρη χωρίς να χρειάζονται βίζα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο χάσμα ανάμεσα σε δύο χώρες από τότε που άρχισε να δημοσιεύεται η λίστα, αναφέρει η Henley & Partners, σύμφωνα με το CNN.

Η Σιγκαπούρη παραμένει στη δεύτερη θέση (192 χώρες) και η Νότια Κορέα μοιράζεται την τρίτη θέση με τη Γερμανία (191 χώρες). Για άλλη μια χρονιά, οι περισσότερες χώρες που βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα είναι ευρωπαϊκές.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ βρίσκονται στην έβδομη θέση, μαζί με την Ελβετία, το Βέλγιο και τη Νέα Ζηλανδία.

Στην 8η θέση βρίσκεται το ελληνικό διαβατήριο, προσφέροντας πρόσβαση σε 186 χώρες. Η Ελλάδα μοιράζεται τη θέση της με τη Νορβηγία, τη Μάλτα και την Τσεχία.

Όσον αφορά την ταξιδιωτική ελευθερία, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν η Κίνα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ). Από το 2011, η Κίνα έχει ανέβει 22 θέσεις – από την 90η στην 68η – ενώ τα ΗΑΕ ανέβηκαν από την 65η στο 15η, προσφέροντας πρόσβαση σε 174 προορισμούς, σε σύγκριση με τους 67 προορισμούς πριν από μια δεκαετία.

«Με την εφαρμογή προγραμμάτων μαζικού εμβολιασμού σε ορισμένες πλούσιες και προηγμένες οικονομίες όπως η ΕΕ, τα ΗΑΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, η παγκόσμια κινητικότητα θα είναι σύντομα μια πιθανότητα και πάλι για ορισμένους», αναφέρει η Henley & Partners.

«Για τους πολίτες των αναπτυσσόμενων και των αναδυόμενων οικονομιών, όπου η διάθεση εμβολίων είναι πολύ πιο αργή και τα διαβατήρια τείνουν να προσφέρουν πολύ λιγότερη ελευθερία ταξιδιού γενικά – το μέλλον θα είναι σαφώς λιγότερο ρόδινο».

ΠΗΓΗ: CNN 

 

Περισσότερα Εδω