Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει η κυβέρνηση για την αποκατάσταση της τευτλοκαλλιέργειας και την αξιοποίηση της παραγόμενης ζάχαρης, είναι το ερώτημα που θέτει ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, με ερώτησή του προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Κόκκαλη: «Η συμφωνία εξυγίανσης μεταξύ της ΕΒΖ και Τράπεζας Πειραιώς (ειδική διάδοχος της ΑΤΕ) υπεγράφη στις 26-03-2019. Το κύριο σημείο της συμφωνίας ήταν η επαναλειτουργία της βιομηχανίας εντός τριών (3) ετών από την ημερομηνία επικύρωσης της συμφωνίας από το πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, δηλαδή από το 2020. Εντός δύο (2) ετών από την επικύρωση της συμφωνίας θα αναδιοργανωνόταν η τευτλοπαραγωγή.

Το επιχειρηματικό σχέδιο προέβλεπε την επανέναρξη της παραγωγής ζάχαρης στο τρίτο οικονομικό έτος με καλλιέργεια 60.000 στρεμμάτων, παραγωγή 360.000 τόνων ζαχαροτεύτλων εξαγωγή 216,8 τόνων ζάχαρης αλλά και πρόσληψη 51 μόνιμων και 101 εποχικών εργαζομένων.

Η εξυγίανση της Ε.Β.Ζ. θα επιτυγχανόταν μέσω της μεταβίβασης της επιχείρησης σε οκτώ εταιρείες ειδικού σκοπού (SPVS) συμφερόντων της τράπεζας Πειραιώς. Έτσι στο SPV1 θα μεταβιβαζόταν λειτουργικά εργοστάσια στο Πλατύ Ημαθίας και στη Λάρισα. Μέσω αυτών των εταιριών θα δημιουργούνται οι προϋποθέσεις συνέχισης της εμπορικής και παραγωγικής δραστηριότητας της επιχείρησης. Να σημειωθεί ότι στόχος της διαδικασίας εξυγίανσης είναι η επαναλειτουργία της επιχείρησης και όχι η ρευστοποίηση του ενεργητικού της επιχείρησης ούτε απλώς η συλλογική ικανοποίηση των πιστωτών.

Το SPV1 στο οποίο σύμφωνα με το σχέδιο εξυγίανσης θα γινόταν η μεταβίβαση των εργοστασίων Πλατεος και Λάρισας συστάθηκε υπό την επωνυμία “ALEVA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.” στις 20-12-2-2022. Επίσης η Ε.Β.Ζ. εκμίσθωσε τα εργοστάσια Πλατεος και Σερρών στην Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας η οποία με την σειρά της υπεκμίσθωσέ τα συγκεκριμένα εργοστάσια στην εταιρεία ROYAL SUGAR ΑΒΕΕ.

Επειδή όμως μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει ούτε η αναδιοργάνωση της τευτλοπαραγωγής ούτε και η επαναφορά της Ε.Β.Ζ. σε παραγωγική διαδικασία.

Επειδή πρόσωπα που εμπλέκονται στο σχέδιο εξυγίανσης εμπλέκονται σε ποινικά επιλήψιμες πράξεις.

Επειδή ως Κυβέρνηση πήρατε πρωτοβουλίες το 2020 δια του τότε Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γεωργιάδη για την επαναλειτουργία της ΕΒΖ.

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός: Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει για την αποκατάσταση της τευτλοκαλλιέργειας και την αξιοποίηση της παραγόμενης ζάχαρης;»

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω